Pogotowie informatyczne

Mam zamiar kupić nowego lapka, na co zawracać uwagę? Da się coś sensownego kupić za ~2500 zł? Głównie do neta, filmów, office'a i ewentualnie jakichś gier (Football Manager, może GTAV na niskich detalach?).

Jeśli wyjmę ze swojego PCta dysk 4TB i wsadzę go w coś takiego, to czy będzie on działał na zasadzie pendrive'a w lapku?

na co zawracać uwagę?
Zależy jakie masz wymagania
Da się coś sensownego kupić za ~2500 zł?
Da się
może GTAV
Za 2,5k odpada
Jeśli wyjmę ze swojego PCta dysk 4TB i wsadzę go w coś takiego, to czy będzie on działał na zasadzie pendrive'a w lapku?
Działał będzie, ale musisz brać pod uwage, że dodatkowy zasilacz będziesz musiał podpiąć i prędkość jaką tam sugerują to prędkość usb 3.0 a nie dysku twardego, jeśli dysk jest np sata II to będzie działał wolniej.
Chcesz nówkę czy może być używka?

Wolałbym nówkę. Chyba, że różnica cenowa między używanym, a nowym jest duża. Budżet +/- 200-300 zł.

Dysk jest SATA3. Ten zasilacz, który dają w zestawie z obudową dysku nie wystarczy? Laptop wykryje bez problemu taki dysk (całą pojemność)?

Ten zasilacz, który dają w zestawie z obudową dysku nie wystarczy?
Wystarczy. Mam na myśli że to kolejny kabel którym jesteś uwiązany - brak mobilności.
Laptop wykryje bez problemu taki dysk (całą pojemność)?
Laptop tak, kieszonka - nie wiem, róznie bywa.
Chyba, że różnica cenowa między używanym, a nowym jest duża.
No tak jak mówiłem, zależy czego oczekujesz, jeśli te gry są priorytetem to ciężko będzie za tę kwote znaleźć.
Ja zawsze patrzę na rozdzielczośc bo 1366x768 mnie nie urządza. A im wyższa tym drożej,

Nie, gry nie są priorytetem, ale ten FM czy nawet jakieś sieciówki typu LoL/DotA mógłby działać sprawnie. Płynny internet i office przede wszystkim. Też jestem fanem dużej rozdzielczości.

Laptopy tego typu to coś wartego uwagi, czy kolorowy okrojony szmelc?

pomocy
mam problem z klawiatura w lapotopie nie dzialaja mi klawisze
a, shift ,1,tab, ctrl,fn
co to moze byc
a pisze kopiuj wklej ;p

To by raczej wiecej klawiszy nie dzialalo i nie tak fizycznie bliskich sobie?
Kawą nie zalałeś? Zdejmij klawisze, oczyść, włóż z powrotem?

i nie tak fizycznie bliskich sobie?
Zazwyczaj jeśli klawiaturą źle podpięta (w laptopie to nie problem, bo tasiemka cieniutka) to nie działają całe bloki klawiszy, np od q-7 w dół. Zalanie też może to oczywiście powodować. Ale jeśli byłoby zalane to zychal by pewnie o tym napisał ;)

Składam kompa i chce zaintalować system z bootowalnego pendrive. Problem pojawia się gdy zmienie bootowanie i chce uruchomić to pojawia się od razu komunikat:
"an operating system wasn't found try disconnecting any drives that don't contain an operating system"
nie mam pomysłu... Napędu CD nie mam.

Wybierasz dobre USB z listy urządzeń bootowalnych?
Prawidłowo zrobiłeś bootowalnego pena?
pendrive jest bootowalny? (nie wszystkie są), sprawdź innego

Problem za problemem... Teraz nie czyta dysku twardego, jestem przekonany ze jest podpięty prawidłowo.

W głównym menu nie ma w ogóle dysku, ale przy ustawianiu bootowania jest AHCI PO : i dużo cyferek.

Na to wygląda, że jest uszkodzony. Zmieniłem kabel i nadal go nie czyta. Nie ma innej opcji.

A to o PC mówimy? Dysk zwykły czy SSD? SATA III? Płyta na III czy II? Czasem trza zworką zwolnić dysk do prędkości kontrolera jeśli jest Sata II

PC, Dysk zwykły HDD i sata 3.
33auczo.jpg
21az58m.jpg

Też tego nie mogę zrozumieć bo instalator doszedł to wybrania partycji i nie czytało żadnego dysku. Przepiąłem pendrive pod złącze 2.0 i poszło wszystko ładnie. Windows 7 pro.

Samsung Galaxy S4.
Andek: 4.4.2

Chce zrobic pelen backup (media, kontakty, aplikacje)

Instalacja Kies: error -2.
Instalacj Kies3: ok, ale nie wykrywa urzadzenia - nie moge znalezc trybu MTP w menu.

Jakies pomysly?

Samsung Galaxy S4.
Andek: 4.4.2

Chce zrobic pelen backup (media, kontakty, aplikacje)

Instalacja Kies: error -2.
Instalacj Kies3: ok, ale nie wykrywa urzadzenia - nie moge znalezc trybu MTP w menu.

Jakies pomysly?
Próbowałeś włączyć i wyłączyć?

Back