Wyniki Oleksandr Usyk vs Tyson Fury 2 – wyniki gali

Takie przemyślenie...
Uważam, że Usyk jest do pokonania generalnie. I ostatnio, i dzisiaj, i z Bellew byl podłączony - nikt nie potrafil jednak dokończyć dzieła, a Usyk jak Feniks z popiołów się odradzał i po walczył lepiej niż wcześniej.
Co nie zmienia faktu, że jest zajebistym bokserem, chyba najlepszym jakiego mialem okazje widzieć.
Wyczyscil kategorie wyżej, gdzie musiał walczyć z kolosami po dwa metry.

Nie jest to jednak taka dominacja w boksie i jego walkach, jaką miał chociażby Khabib w MMA - on chyba podczas całej swojej kariery nie mam nawet momentu gdzie byl w jakiś sposób zagrożony (nie uważam walki z Tibua za taka), chyba nawet nigdy nie krwawił.
Trafnie , nikt nie jest niepokonany, co najwyżej może wiedzieć kiedy zejść z sceny w odpowiednim momencie.

Co do Khabiba i takich porównań, nie szedł bym tak daleko. Porównując drogi sportowe, przeciwników i wyzwania , zdecydowanie lepiej wypada Usyk, zarówno amatorsko jak i zawodowo, przetrawiona absolutna czołówka światowa.

Natomiast Khabib według mnie zostawia mocny niedosyt.

GfXF6SLWMAAFwAs.jpg

Wszyscy sędziowie 4 runde dla Furego? Wydawało mi się że to łatwo wygrana przez Usyka runda

Trafnie , nikt nie jest niepokonany, co najwyżej może wiedzieć kiedy zejść z sceny w odpowiednim momencie.

Co do Khabiba i takich porównań, nie szedł bym tak daleko. Porównując drogi sportowe, przeciwników i wyzwania , zdecydowanie lepiej wypada Usyk, zarówno amatorsko jak i zawodowo, przetrawiona absolutna czołówka światowa.

Natomiast Khabib według mnie zostawia mocny niedosyt.
Khabib (175, 178 zasięgu) ilością MŚ UFC (2x): RDA i Conor, 2x interim (Dustin i Justin) jak i pewnie jakością rywali nie ma podjazdu do Usyka, który jeszcze dodatkowo zdobywał je na terytorium rywala, a skończył Khabib też wcześnie w wieku zaledwie 32 lat, a dodatkowo walki przed UFC aż 16 (z rywalami :confused: ), no i nie walczył nigdy z mocnym, bardzo dobrym rywalem który ważyłby od niego 25 kg (+20%!!!) i miał te 18 cm więcej zasięgu więcej w klatce, jak to miało z Usykiem.

To jakby miał walkę z gościem z wagi ciężkiej lub dużym LH... (188 cm, +105 kg, 196 zasięgu) i w podobnym wieku, porównując Usyk vs Tyson...

Last edited:
Takie przemyślenie...
Uważam, że Usyk jest do pokonania generalnie. I ostatnio, i dzisiaj, i z Bellew byl podłączony - nikt nie potrafil jednak dokończyć dzieła, a Usyk jak Feniks z popiołów się odradzał i po walczył lepiej niż wcześniej.
Co nie zmienia faktu, że jest zajebistym bokserem, chyba najlepszym jakiego mialem okazje widzieć.
Wyczyscil kategorie wyżej, gdzie musiał walczyć z kolosami po dwa metry.

Nie jest to jednak taka dominacja w boksie i jego walkach, jaką miał chociażby Khabib w MMA - on chyba podczas całej swojej kariery nie mam nawet momentu gdzie byl w jakiś sposób zagrożony (nie uważam walki z Tibua za taka), chyba nawet nigdy nie krwawił.
Tylko chyba ilosc walk mistrzowskich sie nie zgadza. Gdyby Khabibowi przyszlo walczyc z kims pokroju jego przyjaciela Islama to sytuacja bylaby inna. Porownaj z kim walczyl Usyk a jest to absolutny mistrzowski top a z kim Khabib. Usyk tez ciut slabszych rywali robil do jaja

No ja wiem panowie, że jakość rywali dużo wyższa u Usyka, nie przeczę temu.
Ja tylko mówię o niejako dominacji w swoich walkach, tyle.

No bo nie zmienia to jednak faktu, że Khabib nigdy nie byl zagrożony, tłamsił tych rywali na jakim by poziomie nie byli..
Khabib byl jaki był, skończył wcześnie i nigdy nie poszedł wyżej, ale swoich rywali których miał gniótł i ośmieszał.
A IMO mimo wszystko w mma dość ciężko mieć zero w rekordzie, bo tam i lucky punch może dużo zmienić.

No bo nie zmienia to jednak faktu, że Khabib nigdy nie byl zagrożony, tłamsił tych rywali na jakim by poziomie nie byli..
Khabib byl jaki był, skończył wcześnie i nigdy nie poszedł wyżej, ale swoich rywali których miał gniótł i ośmieszał.
A IMO mimo wszystko w mma dość ciężko mieć zero w rekordzie, bo tam i lucky punch może dużo zmienić.
Rozumiem punkt widzenia, fakt zmiótł swoich rywali, niezależnie od ich poziomu :)
Oo wpadła mi do głowy jeszcze jedna myśl.

Jeśli mówimy o boksie i mma to myślę że bardzo kontrowersyjne będzie to co napiszę, ale z Khabibem to trochę jak z Tysonem, czas i miejsce+styl robił robotę. Na takim trochę bezkrólewiu i przestoju ciężkiej, gdy nie było ery wielkich zawodników z wyjątkiem Mike, w primie bił na głowę wszystkich, bo zwyczajnie przeciwnicy wybitni nie byli, jego postać uległa z czasem zmityzowaniu, jak Khabib. Z tą różnicą że Khabib wiedział kiedy odejść.

Albert Sosnowski tylko może poskromić Usyka
Chyba tylko ten
tomasz-adamek.jpeg

MŚ w HW i CW vs. MŚ w CW i LH
Jak będę szybki to wygram z każdym, tutaj podobne warunki fizyczne obaj, nie co z Witalijem...
And NEW!!! :bye:a do tego rekord Big George'a zostanie pobity!
no chyba że aklimatyzacja nie będzie dobra... :wink:

ALL TIME CLASSIC | Riyadh Season: Oleksandr Usyk vs. Tyson Fury 2 Fight Highlights

Riyadh Season: Serhii Bohachuk vs Ishmael Davis Fight Highlights (Usyk vs. Fury 2)

Riyadh Season: Johnny Fisher vs. Dave Allen Fight Highlights (Usyk vs. Fury 2)

Wszystko się zgadza. Nie wziąłeś jednak pod uwagę tego z jakimi przeciwnikami walczy Usyk. Jest dużo mniejszy jeśli chodzi o wagę, wzrost i zasięg.

Khabib przy swojej zapaśniczej dominacji ważył pomiędzy pojedynkami 90 kg i jest bardzo silny.

Usyk wygrywa pojedynki których teoretycznie nie powinien wygrywać. Ogrywa na nogach kolosów i naturalnych ciężkich. Dzięki swojemu sprytowi, ringowemu IQ, szybkości i temu, że posiada świetne wyszkolenie techniczne przeszedł do wagi ciężkiej i został szefem szefów.

Moja opinia jest taka. Nieco wyższy Usyk niszczyłby przed czasem gościa za gościem. 1-2 cm zasięgu to coś czego brakuje mu do kończenia rywali. Potrafi to aktualnie zrobić, bo udowodnił to w 1 walce z Tysonem. Nawet jeśli nie posiada klasycznego one punch ko, to ilością i częstotliwością rozbijałby rywali. Tam każdy cios jest maksymalnie dokręcony i Usyk wrzuca w niego całe swoje ciało.

Jego pojedynki zawsze będą igraniem z ogniem. Zawsze będzie słabszy fizycznie i zmuszony do większej pracy. Jego wyniki i powyższe fakty pokazują jak dobry jest Usyk.

Last edited:
Ja punktowalem 116-112 dla Usyka. Walka nie porwala, ale z Furym ciężko sie walczy. Czystych ciosów było niewiele, pod koniec Fury wieszał sie na Ukraińcu, który w pierwszej części pojedynku nie pozwalał sobie na to. Zmęczeni byli obaj, obaj chcieli wygrać, nie było ustawki tak jak w walce Allen - Fisher, gdzie przekręcili tego pierwszego by prospektowi nie psuć rekordu. Takie decyzje przyspieszają wymieranie boksu, gdzie sport się nie liczy tylko pieniądze wpakowane w któregoś z zawodników

Ja punktowalem 116-112 dla Usyka. Walka nie porwala, ale z Furym ciężko sie walczy. Czystych ciosów było niewiele, pod koniec Fury wieszał sie na Ukraińcu, który w pierwszej części pojedynku nie pozwalał sobie na to. Zmęczeni byli obaj, obaj chcieli wygrać, nie było ustawki tak jak w walce Allen - Fisher, gdzie przekręcili tego pierwszego by prospektowi nie psuć rekordu. Takie decyzje przyspieszają wymieranie boksu, gdzie sport się nie liczy tylko pieniądze wpakowane w któregoś z zawodników
Przed walką...
Screenshot_2024-12-22-03-03-19-001~2.jpg

W trakcie walki...
Screenshot_2024-12-22-03-04-16-601~2.jpg

"boks chamski"
I po walce... chamski werdykt...
20241222_004906.png

Było 4-0... 4-5, 10 r wyrównana... wg. statystyk.
Ale to 2x 95-94 :confused: :facepalm:... gdzie były deski w 5 r (-1), czyli według nich 6-4 dla Fishera w rundach...
:matt:

Tylko gdzie zniknęły te rekordy na prezentacji zawodników... bo wiek, wzrost, zasięg, waga podano :confused: :lol:
To ja podam...
(1-0) vs. (8-33-5)!!!:bye:
Pewnie było wstyd to podać, że taka walka na takiej gali była...

Back