Majsterkowanie DIY - porady, sztuczki, nowe patenty

Pany, szukam obejmy prostokątnej na jętke o profilu 200mm x 60mm

Mam problemy z wyszkiełkowaniem...

Może być albo obejma prostokątna, albo śruba U (widziałem "śruby do krokwi", ale nie mogłem znaleźć pasującego rozmiaru), albo jakiś uchwyt, złącze ciesielskie, albo może i nawet jakaś kotwa, itp itd.

Ogólnie chodzi o możliwość podwieszenia czegoś stabilnie pod jętką (wzdłuż), ale tak by jej nie naruszyć.

Polecacie jakiś sklep (ciesielski? budowlany?) gdzie łatwo można szukać po wymiarach?

EDIT:
No chyba że przykręce jakimś torxem ciesielskim 5x80 (w pionie, od dołu, na środku tych 60mm), no kurde kilka takich nie powinno nic konstrukcji osłabić?
1000003986.jpg

Montujesz w sypialni? :lesnarhappy:

Może być albo obejma prostokątna, albo śruba U (widziałem "śruby do krokwi", ale nie mogłem znaleźć pasującego rozmiaru), albo jakiś uchwyt, złącze ciesielskie, albo może i nawet jakaś kotwa, itp itd.

Ogólnie chodzi o możliwość podwieszenia czegoś stabilnie pod jętką (wzdłuż), ale tak by jej nie naruszyć.

Polecacie jakiś sklep (ciesielski? budowlany?) gdzie łatwo można szukać po wymiarach?

EDIT:
No chyba że przykręce jakimś torxem ciesielskim 5x80 (w pionie, od dołu, na środku tych 60mm), no kurde kilka takich nie powinno nic konstrukcji osłabić?
Dwa płaskowniki i dwa pręty gwintowane 10.9 nie zrobią roboty?

kurwa dobre imadła droższe niż całe jętki XD

EDIT:
poluje na dobre imadła btw

EDIT:
Ale może somsiad ma giętkarę do płaskowników, zapytam w sumie
Imadło tylko OLX lub podobne miejsca. Wszystko co w sklepach to chiński złom z gownolitu. Sam kupiłem swoje imadła: ślusarskie ok 60kg cena 650 złotych i maszynowe z wycięciami do mocowania rur 280 złotych na OLX.

Imadło tylko OLX lub podobne miejsca. Wszystko co w sklepach to chiński złom z gownolitu. Sam kupiłem swoje imadła: ślusarskie ok 60kg cena 650 złotych i maszynowe z wycięciami do mocowania rur 280 złotych na OLX.
Prawie codziennie przeglądam ogłoszenia. Kilka rzeczy udało się wyhaczyć za rozsądne pieniądze. Teraz poluję na dużą frezarkę narzędziową ale ceny nawet na OLX potrafią być pojebane. :childcry:

EDIT:
Możesz też dać zawiesie wężowe i szekle, łatwo też zdemontować po kilku latach nieużytkowania. :korwinlaugh:

Last edited:
zocha nie wyrabia?
Zocha to zabawka, brakuje sztywności. Niby się da coś na niej porobić ale dużo czasu to zajmuje. Apetyt rośnie w miarę jedzenia :wink: Nawet jak coś kupię większego to zocha i tak zostanie jako wiertarka. Do tego nadaje się aż nadto.

Taki zestaw za te w sumie 1500 zł, opłaca się? Szukam czegoś na prezent. Warte to swojej ceny czy szukać czegoś innego?

IMG_2491.jpeg

Już lepiej. To bardziej rozwojowy i praktyczny zestaw. Kiedyś można sobie tylko dokupić grzechotkę 1/2 do cięższych prac i małą 1/4.
Do majsterkowania pewnie się nada ale do cięższej harówki tak se
Dzięki! Tak, to ma być zestaw do jakiegoś majsterkowania od czasu do czasu dla mojego taty.

Ta wkrętarka będzie ok czy szukać innego modelu?

Lepsze, Milwaukee to topka, jeśli chodzi o elektronarzędzia. @szplin pewnie jakiś model Ci może polecić.
Dobra, bo to ma być do weekendowego majsterkowania, a zaraz wskoczymy na poziom jakichś profesjonalnych narzędzi :beczka: Już 3 raz nie zapytam o te wkrętarkę, bo czuję się jak Bastek pytający o wibrujące słuchawki :korwinlaugh:

Dzięki za podpowiedź na temat tych kluczy. Biorę to i pozostałe rzeczy i niech służy tacie jak najdłużej

Dobra, bo to ma być do weekendowego majsterkowania, a zaraz wskoczymy na poziom jakichś profesjonalnych narzędzi :beczka: Już 3 raz nie zapytam o te wkrętarkę, bo czuję się jak Bastek pytający o wibrujące słuchawki :korwinlaugh:

Dzięki za podpowiedź na temat tych kluczy. Biorę to i pozostałe rzeczy i niech służy tacie jak najdłużej
Za chwilę były by pomysły na frezarkę za 20 koła.

Czego robi najwięcej? Stolarki? Kręci śrubki?

Back