Konflikt Rosja-Ukraina

Pingwina?
Ajjj

Szczerze mówiąc to się trochę dziwię.
Oczywiście nic nie wiem i nie mam informacji.

Ale czy jak widzisz takiego samotnego pingwina to nie lepiej gościa zawinąć?
Jakieś informacje musi posiadać.

Te drony i ładunki wybuchowe takie tanie, że lekką ręką na pojedynczego żołnierza?

No chyba, że miłość do mordowania, zakodowana w ukraińskim DNA jest silniejsza od rozumu :fjedzia:

Te drony i ładunki wybuchowe takie tanie, że lekką ręką na pojedynczego żołnierza?

No chyba, że miłość do mordowania, zakodowana w ukraińskim DNA jest silniejsza od rozumu :fjedzia:

Kurwa to samo dzisiaj pomyślałem, jak do ziomeczka te filmiki wysyłałem. I to samo mu napisałem, że co oni tak walą te drony na lewo i prawo na pojedycznego sołdata??

tu jest raczej skala zbrodni wykonywanych na ludności cywilnej i chęć zemsty
Ja ogólnie nie mam zdania, oglądam to bez większych emocji w sumie.
Raczej takiego pingwina bym oszczędził ze względu na jego pomysłowość
Wydobyliby nie ja a ludzie informacje z chlopa później najprawdopodobniej utylizacja.

Wojna to nie sentymenty ani romantyczne bohaterstwo, a brutalna walka na śmierć i życie. :tysoncoffe:

Stan faktyczny dotyczący poświęcenia żołnierzy zawodowych pozostaje zagadką dopóki nie padnie hasło sprawdzam
Jestem jednak przekonany że gdybyśmy znaleźli się w sytuacji Ukr nastąpiłby gigantyczny zryw narodowy. To byłaby walka totalna wymagająca wielu ofiar...Wynika to z naszej specyficznej mentalności z
dzikiej duszy która drzemie w Polakach i każe nam walczyć o wolność bez względu na cenę niestety
Nie wiem w sumie dziwna rozkmina
Nie wiem z kim rozmawiasz. Ale jak z kumplami rozmawiałem w pracy, każdy+-30 lat, to nikt by na front nie chciał iść. Niektórzy mają małe dzieci, inni po prostu tego nie widzą, żeby za tych skurwysynów i góry którzy pchają do wojny ginąć. Pobór masowy ludzi bez wyszkolenia to byłaby masakra, nasi zawodowcy nie są gotowi, a co dopiero zmobilizowani cywile. Jakby był masowy pobór to nie wiem jakbym się zachował, ale brał bym pod uwagę dezercję i niech mnie zamykają do ciupy. Pewnie 10 lat temu bym miał inne podejście, ale rodzina i perspektywa utracenia zdrowia lub życia, gdy się ją ma, bardzo zmieniają postrzeganie rzeczywistości.

Nie wiem z kim rozmawiasz. Ale jak z kumplami rozmawiałem w pracy, każdy+-30 lat, to nikt by na front nie chciał iść. Niektórzy mają małe dzieci, inni po prostu tego nie widzą, żeby za tych skurwysynów i góry którzy pchają do wojny ginąć. Pobór masowy ludzi bez wyszkolenia to byłaby masakra, nasi zawodowcy nie są gotowi, a co dopiero zmobilizowani cywile. Jakby był masowy pobór to nie wiem jakbym się zachował, ale brał bym pod uwagę dezercję i niech mnie zamykają do ciupy. Pewnie 10 lat temu bym miał inne podejście, ale rodzina i perspektywa utracenia zdrowia lub życia, gdy się ją ma, bardzo zmieniają postrzeganie rzeczywistości.
Ja rozmawiałem z 25-letnim chłopakiem.
Dekadę młodszym.
Ja również rodzina, praca, stabilizacja, dom i cała reszta.
I też nie wiem i obym nie musiał sprawdzać, co zrobię w takiej chwili
Ciężko stwierdzić ale jak pisałem
Dzika dusza drzemie i nie odpowie ci ani tam, ani tak byku. :tysoncoffe:

W pierwszych latach wojny jeszcze brali w jasyr z obydwu stron. Trochę na potrzeby informacyjne, trochę na propagandę a nawet z dobroci serca żeby nie zabijać de facto dalszych braci/kuzynów.

Ale wojna im dalej w las tym większe odczłowieczenie, nienawiść. Do tego przecież Ukry mają obrazowanie satelitarne, wywiad swój i zagraniczny, nie potrzebują już łapać Ruskich, tym bardziej że ruscy mają scentralizowaną władzę w wojsku, i taki mobik to pizdę wie w sumie prócz najbliższego wymiaru taktycznego gdzie koszary i twój okop.

Do tego dochodzi fakt, że nie ma już ochotników po stronie UKR, tam niektóre brygady i te zespoły dronowe to funkcjonują już 2-4 rok w wojnie, i z stanu 100% zostaje 60% brygady. Jak trwasz tyle na wojnie i ci koleżcy giną co kwartał to masz wyjebane pewnie w emocje.

Są tanie w porównaniu do kosztów jakie generują dla ruska. Premia za podpisanie kontraktu dla mobika to powyżej 10k pln, potem wypłata miesięczna ponad 5k+koszta utrzymania. Więc w skali poboru Ruska, jeśli przejdzie przez sito typu szkolenia mobilizacja miesiąc dwa, to już generuje wydaną kasę. Odjebiesz takiego typa granatem czy prowizorką wybuchową i nawet za 5k pln to i tak są do przodu ukry. Teraz nie niszczysz czołgu wroga przeciw pancerną, że masz koszt efekt, teraz niszczysz tak człowieka..... Wojna :usunto:

W jednym z mieszkań w Kępnie (woj. wielkopolskie) odnaleziono ciało 14-letniej obywatelki Ukrainy. W sprawie zatrzymano o dziesięć lat starszego mężczyznę, również obywatela Ukrainy. Okoliczności zdarzenia wyjaśnia policja i prokuratura/TVN 24/

W jednym z mieszkań w Kępnie (woj. wielkopolskie) odnaleziono ciało 14-letniej obywatelki Ukrainy. W sprawie zatrzymano o dziesięć lat starszego mężczyznę, również obywatela Ukrainy. Okoliczności zdarzenia wyjaśnia policja i prokuratura/TVN 24/

Aktualizacja. 24 letni Ukrainiec ją udusił.

Aktualizacja. 24 letni Ukrainiec ją udusił.
Ty, ale co ty tu spamujesz w temacie żelaznego?
Co ma wspólnego operacja specjalna w Ukrainie z morderstwem w Polsce?

Ciekawe co na to ukrofile co ich tu tylu się udzielało kiedyś i twierdzili, że ukry nie znają tematu Wołynia, nikt ich tego w szkołach nie uczył i nie mają świadomości co tam zaszło :korwinlaugh: jebane lemingi nie gorsze od tych podludzi z ukrainy

Ciekawe co na to ukrofile co ich tu tylu się udzielało kiedyś i twierdzili, że ukry nie znają tematu Wołynia, nikt ich tego w szkołach nie uczył i nie mają świadomości co tam zaszło :korwinlaugh: jebane lemingi nie gorsze od tych podludzi z ukrainy
@spa @Karateka@ co tam chłopaki?

Rosyjski dron uderzył w autobus gdzie byli ukraińscy górnicy. Podobno 13 ofiar na miejscu.
No i zajebiście. Dobry ukrainiec i rusek to martwy ukrainiec i rusek.
Niczym się te dwa narody nie różnią. To jest jedno i to samo mentalnie ścierwo i trzeba to powtarzać przy każdej okazji. Im więcej ich będzie umierać tym lepiej dla Polski.

Last edited:
No i zajebiście. Dobry ukrainiec i rusek to martwy ukrainiec i rusek.
Niczym się te dwa narody nie różnią. To jest jedno i to samo mentalnie ścierwo i trzeba to powtarzać przy każdej okazji.
Nie bądźmy tacy krytyczni, to myśmy spolonizowali Rusinów na białorusinów, i kozaków na ukraińców. Dzięki czemu możemy w XXI wieku poszczycić się buforami, a jeden z nich nawet toczy wyniszczającą walkę z naszym największym egzystencjalnym wrogiem. Lepszego scenariusza być nie mogło, dla dobra Rzeczpospolitej.

Oczywiście, że mógł być lepszy scenariusz. Pierwszego dnia konfliktu zamknąć granicę dla Naszego wroga jakim jest Ukraina i Rosja.
Bez urazy byku, ale to głupota.

Tak to dostaliśmy kilkaset tysięcy ludzi do siły roboczej, nakręciliśmy gospodarkę.
Dobrze się pokazaliśmy sąsiedzko i światowo. Teraz dzięki temu mimo inb Zelenskiego, mamy program zbrojeniowy razem z Ukraińcami i dostęp do technologii.

Nie mówię że trzeba ich kochać, ale trzeba mądrze umieć wykorzystywać karty które się dostaje. Zamykanie się na coś z powodów resentymentów historycznych nie kończy się dobrze.
Trzeba grać do muzyki jaka jest, ale kroki tańczyć swoje.

Marszałek dobrze patrzył na tę kwestie, z cywilizacyjną wyższością, ale wiedział że do rozgrywki przeciw Moskwie są niezbędni. Tu trzeba być pragmatykiem. Wielka polityka to nie przelewki.

Bez urazy byku, ale to głupota.

Tak to dostaliśmy kilkaset tysięcy ludzi do siły roboczej, nakręciliśmy gospodarkę.
Dobrze się pokazaliśmy sąsiedzko i światowo. Teraz dzięki temu mimo inb Zelenskiego, mamy program zbrojeniowy razem z Ukraińcami i dostęp do technologii.

Nie mówię że trzeba ich kochać, ale trzeba mądrze umieć wykorzystywać karty które się dostaje. Zamykanie się na coś z powodów resentymentów historycznych nie kończy się dobrze.
Trzeba grać do muzyki jaka jest, ale kroki tańczyć swoje.

Marszałek dobrze patrzył na tę kwestie, z cywilizacyjną wyższością, ale wiedział że do rozgrywki przeciw Moskwie są niezbędni. Tu trzeba być pragmatykiem. Wielka polityka to nie przelewki.
Ja dalej uważam, że na przestrzeni 10 lat odbije się to nam w negatywny sposób i lepiej byłoby strzelać do nich na granicy jak była mu temu okazja.

Ja dalej uważam, że na przestrzeni 10 lat odbije się to nam w negatywny sposób i lepiej byłoby strzelać do nich na granicy jak była mu temu okazja.
Jak dla mnie to my już wygraliśmy. Teraz niech to trwa dłużej, będzie jeszcze lepiej dla nas.
Gdybyśmy zamknęli granicę jak piszesz, nie wpuszczali ludzi, nie uruchomili Jasionki i nie wysłali całego post sovieta i wagonów amunicji to by padli.
I co jakim pożytkiem dla nas ? W imię resentymentu anty ukraińskiego byśmy odnowili Imperium Rosyjskie, zajebisty deal.... ^^

Niech krwawią obydwa państwa. Ruski prędko nie zagrozi, a Ukrainiec będzie na tyle wymordowany wojną że nie będzie zagrażał w dłuższej perspektywie, trzeba tylko jeszcze kolejnych lat wojny.

Jak dla mnie to my już wygraliśmy. Teraz niech to trwa dłużej, będzie jeszcze lepiej dla nas.
Gdybyśmy zamknęli granicę jak piszesz, nie wpuszczali ludzi, nie uruchomili Jasionki i nie wysłali całego post sovieta i wagonów amunicji to by padli.
I co jakim pożytkiem dla nas ? W imię resentymentu anty ukraińskiego byśmy odnowili Imperium Rosyjskie, zajebisty deal.... ^^

Niech krwawią obydwa państwa. Ruski prędko nie zagrozi, a Ukrainiec będzie na tyle wymordowany wojną że nie będzie zagrażał w dłuższej perspektywie, trzeba tylko jeszcze kolejnych lat wojny.
Jeśli chodzi o granice to było o wiele lepsze rozwiązanie, takie które jest stosowane w wielu państwach w przypadku takiego konfliktu.
Zamykamy granicę, stawiamy punkty kontrolne, jakąś strefę buforową i każdy kto jest wpuszczany do nas musi być zweryfikowany. Inaczej siedzi w strefie. Proste.
Takiej liczby agentury, nielegalsow i zwyrodnialców pewnie nigdy nie przepuściliśmy przez granicę z poklaskiem społeczeństwa.
Ja doskonale rozumiem, że dzieci i kobiety nie są niczemu winne ale NATO od jakiegoś czasu wtedy ostrzegało, że ruscy wejdą. Ukraina również mogła przygotować się na to i ustawić miasteczka polowe na granicy lub przygotować się na taką ewentualność. Nie zrobili tego oni, nie zrobiliśmy tego my co oznacza, że był to kontrolowany przez służby ( oczywiście nie nasze) przepływ różnej maści ludzi przez naszą granicę. Teraz mamy dziwne sabotaże i pewnie w tysiące uśpionych agentów czekających na znak sygnał. Do tego miliony stracone przez przestępczość która pobierała socjale na niebędące w Polsce dzieci itp.
Niestety jesteśmy państwem z kartonu więc nic innego się nie można było spodziewać po rządzących…

I jeszcze jedno bo się skupiłem typowo na uchodźcach.
Masz rację pewnie Ukraina padła by wcześniej ale to co się teraz dzieje to jest tylko i wyłącznie bogacenie się i gra państw które mają nas w dupie. USA, Anglia, Francja, Izrael, Niemcy..
Mądre państwo powinno te wszystkie środki które zostały przekazane natychmiast postawić na nogi, dozbroić się i ustawić w gotowości na wypadek eskalacji ( moim zdaniem Putin ma w dupie atakowanie NATO bezpośrednio ale tak to powinno wyglądać)
Teraz zanim odbudujemy to co oddaliśmy to miną lata.. a jak widać sprzęt który daliśmy doskonale sprawdził się w konflikcie realnym. Imperium rosyjskie odnowiłoby się bo po paru latach ( od Majdanu) wróciłby na Ukrainę prorosyjski rząd który był tam wcześniej cały czas i nasi politycy z nimi współpracowali?
Dlaczego miałby ruski prędko nie zagrozić? Tam nie ma nawet mobilizacji, gospodarka jest trochę przestawiona na wojenną więc produkują o wiele więcej uzbrojenia niż nam się wydaje a co dopiero jakby się całkowicie przestawili, wystarczy trochę historii żeby wiedzieć, że zasoby ludzkie są tam prawie nieograniczone i do tego mogą przenosić fabryki na ogromnym obszarze, często poza zasięgiem tego co my mamy. Jest też Białoruś która postawiona pod ścianą musiałaby poprzeć Rosję i mamy granicę z Rosją i to nie mała, do tego nie jest potrzebna Ukraina.
Jeśli chodzi o niezagrażanie przez Ukraińca wymordowanego wojną to jest na prawdę życzeniowe myślenie, bo nie dosyć, że mamy tutaj miliony Ukraińców w wieku poborowym to dojdzie kolejny milion takich z ptsd, do tego mają cały now how wojny, technologie i doświadczenie…
My jak zwykle będąc w środkowej europie jako państwo buforowe mamy przejebane a z debilami w rządzie nie jesteśmy w stanie zabezpieczyć żadnych swoich interesów.
Tak na prawdę to jedyna szansa dla nas to są Amerykanie i dobre stosunki z nimi. Co by się nie działo. Niemcy by wysłali po miesiącu stare hełmy jak Ukrainie i odtrąbili sukces.
Chyba nie myślisz, że ktoś taki jak szczerba w komisji obrony ( czy jakoś tak) komisji europejskiej zapewni nam wsparcie państw unijnych ?
Wszystko jest super ale to ciągle jest gadka o Ukrainie ( obcym państwie) a nie o Polsce, mądre państwo broni swoich interesów, my tego nie robimy.

Zamknięcie granicy z Ukrainą. Dobre politicial fiction tu się odbywa. :beczka:

Już szybciej uwierzę, że Polska jutro idzie na wojnę z Ruskimi. :jjsmile:

Back