Konflikt Rosja-Ukraina

Mi się to nie klei i jakoś za cicho o tym, bezsensowny ruch ze strony Putina gdyby to była zaplanowana akcja, w ukrywanie się go w Afryce wierzę jeszcze mniej. Co Putin miałby z tego jeśli kazałby mu się ukrywać bo inaczej kaput, dlaczego miałby dać mu żyć jeśli chciałby go zabić? Jeśli on żyje to taka informacja jest na dłuższą metę nie do ukrycia ponieważ jeśli według teorii kolegi wyżej nie chce mieć wagnerowcow przeciw sobie Putin to znaczy że oni będą albo są wtajemniczeni w cały plan, w takim wypadku nie ma opcji że to prędzej czy później przez któregoś z grupy wagnerowcow nie zostanie wystawione na światło dzienne, nawet przez przypadek/głupotę.
Myślę że on nie żyje naprawdę a Putin pali chuja żeby mu się nikt nie zbuntował, będą iść w sabotaż albo coś w tym stylu, napewno nie w zamach.

Mi się to nie klei i jakoś za cicho o tym, bezsensowny ruch ze strony Putina gdyby to była zaplanowana akcja, w ukrywanie się go w Afryce wierzę jeszcze mniej. Co Putin miałby z tego jeśli kazałby mu się ukrywać bo inaczej kaput, dlaczego miałby dać mu żyć jeśli chciałby go zabić? Jeśli on żyje to taka informacja jest na dłuższą metę nie do ukrycia ponieważ jeśli według teorii kolegi wyżej nie chce mieć wagnerowcow przeciw sobie Putin to znaczy że oni będą albo są wtajemniczeni w cały plan, w takim wypadku nie ma opcji że to prędzej czy później przez któregoś z grupy wagnerowcow nie zostanie wystawione na światło dzienne, nawet przez przypadek/głupotę.
Myślę że on nie żyje naprawdę a Putin pali chuja żeby mu się nikt nie zbuntował, będą iść w sabotaż albo coś w tym stylu, napewno nie w zamach.
Przecież tego typu akcje to typowa ruska zagrywka. Oni nigdy nie wybaczają i prędzej czy później czeka cię czekan w łeb albo np trucizna w kulce podana za pomocą parasola.

Przecież tego typu akcje to typowa ruska zagrywka. Oni nigdy nie wybaczają i prędzej czy później czeka cię czekan w łeb albo np trucizna w kulce podana za pomocą parasola.
Zobaczymy kogo teraz podstawią i co będzie dalej, ewentualnie pozbawieni szefa wagnerowcy mogą zostać wykorzystani do jakiejś większej prowokacji sprawdzającej reakcje zachodu i częściowo pozbywając się odpowiedzialności zwalając na nich całkowicie winę za jakichś ruch który podobno mają wykonać, trzeba czekać, do tygodnia czy 2 powinno się wyjaśnić mniej więcej o co w tym chodzi, to nie wyglądało jak zwykła katastrofa lotnicza a nie uwierzę że akurat ukraincy wiedzieli który samolot trafić i że ogólnie mieli takie moce.

Ale po co ruscy maja atakować Polskę? Co im to da?

Tak samo można było zapytać po co Amerykanie poszli do Afganistanu, bo nie chodziło o samego Osamę, a ten kraj nie ma żadnych bogactw naturalnych, na którym można położyć łapę. Co innego jeśli chodzi o odbudowę prestiżu i pokazania, że wciąż jest się globalnym mocarstwem. Media i politycy na tzw. Zachodzie analizują zachowanie Putina na zasadzie co oni sami zrobiliby na jego miejscu, a tak się nie da. Putin nie musi się przejmować tzw. opinią publiczną, może prowadzić wojnę na wyniszczenie i oczywiście wciąż może handlować z całkiem sporą grupą krajów, które w dupie mają żałosne sankcje UE. Zresztą sama Unia nie zakazała handlu diamentami, więc ruscy mają się na czym bogacić :lol:

Bzdury wypisujesz. Prywatne armie budowane są od dawna na zasadach lojalności wobec siebie i dowódców.To nie jest mała grupka czy wolni strzelcy. Owszem to najemnicy ale jak sprzedadzą swoich, nikt im już nie zapłaci. Powiedz mi kim jest żołnierz jak nie najemnikiem? Przysięgi i tym podobne pierdy można sobie schować w kamasze. Co do zdolności bojowej Wagnera to jest ona dość duża w porównaniu z armiami z poboru, ja ich nie przeceniam ale i nie umniejszam ich wartości.
Przeceniasz. A juz na pewno nie lapiesz perspektywy.

Ja powiem więcej - Polacy w Iraku nie mieli żadnego interesu, byli tam zwykłymi najemnikami na amerykańskich usługach i taka prawda. Polskie wojsko jak grzeczne pieski na posyłki USA pojechało na Bliski Wschód by wziąć udział w amerykańskiej wojnie.
Nie mieli interesu? Moze dla Ciebie. Ja uwazam, ze bardzo duzo zyskalismy w oczach innych jako sprawny logistycznie i lojalny sojusznik. Ale masz racje, tak, mowie to jako entuzjasta NATO i Polski jako czesci swiata zachodniego, a nie rusofil i fan Ukladu Warszawskiego.

O święta naiwności lemingów, pewnoe myślisz, że juz kaczor knuje by ich wynająć do ubicia opozycji :lol:
Tak se weźmie i wynajmie.
50 tysięcy psów wojny, gdzie pewnie samego żołdu idzie ze 100 milionów dolców miesięcznie?! @cz75 pewnie jeszcze może dopowiedzieć ile kosztuje wyposażenie i logistyka. Prywatna armia ruskich oligarchów jest pewnie nawet za droga dla afrykańskich wodzów a Ty myślisz, że ot tak sobie można ich nająć
Jakie wynajac? Przeciez kolega sie wyzej rozpiewal nad technikami weryfikacji GW obiektow do transportu swoich liderow i ich lojalnosci.

Potrzebujesz 50 tys ludzi przekupic, zeby sabotowac samolot czy starczy jednego?

:brainoverload:

Nie mieli interesu? Moze dla Ciebie. Ja uwazam, ze bardzo duzo zyskalismy w oczach innych jako sprawny logistycznie i lojalny sojusznik. Ale masz racje, tak, mowie to jako entuzjasta NATO i Polski jako czesci swiata zachodniego, a nie rusofil i fan Ukladu Warszawskiego.

Jakie wynajac? Przeciez kolega sie wyzej rozpiewal nad technikami weryfikacji GW obiektow do transportu swoich liderow i ich lojalnosci.

Potrzebujesz 50 tys ludzi przekupic, zeby sabotowac samolot czy starczy jednego?

Masz rację, nie znam się, nie łapię perspektywy, za dużo filmów z USA :)!

Żeby wynająć jednego to musisz szukać wśród wagnerowców?
Nie mam pojecia, ale pewnie sie nigdy nie dowiemy. Smieszne jest tylko to, ze stawia sie tutaj GW poza jakimkolwiek podejrzeniem, bo to fajne, dobrze wyposazone, nieprzekupne i lojalne chlopaki co by potem nigdy zadnej innej pracy nie dostaly.

Jeden nie starczy, chyba, że jest samobójcą. Zacznijmy od tego, że potrzebujesz logistyki, musisz zdobyć materiały i sprzęt. Nawet zakładając, że jesteś zdolnym piro i sam złożysz klocki, to z guana tego nie ulepisz. Idziemy dalej, musisz mieć dostęp do systemów zabezpieczenia, przekupić całą grupę pirotechników, oszukać bramki. Utkin raczej nie latał bez dokładnego sprawdzenia. W takich wypadkach piro sprawdza samolot przed samym startem, a za nim standardowo idzie drugi, który sprawdza jego. A teraz załóżmy, że jesteś samobójcą i wnosisz ładunek na sobie i tu niestety też zonk, bo piro maca Cię detektorem. Owszem, wszystko jest możliwe ale nie dla samotnego wilka i nie w tym wypadku. Dlatego stawiam, ze Prigożyna i Utkina tam nie było. Teraz pewnie znajdą ofiarę, czytaj sprawcę, ktora albo opuściła Rosję albo gnije w bagniskach:).

Tak, nie mieli interesu - od dawna jesteśmy kurwą USA która robi co hamburgery chcą - wszyscy polscy rządzący którzy wysłali nasze wojska jako mięso armatnie dla usa do Afganistanu i Iraku oraz dowódcy którzy się na to zgodzili powinni zostać wywieszeni na latarniach

Tak, nie mieli interesu - od dawna jesteśmy kurwą USA która robi co hamburgery chcą - wszyscy polscy rządzący którzy wysłali nasze wojska jako mięso armatnie dla usa do Afganistanu i Iraku oraz dowódcy którzy się na to zgodzili powinni zostać wywieszeni na latarniach
Przeciez te wojaki sami prosili by ich tam wysylac, jeszcze kurwa lapowki dawali nieraz :beczka:

Robic z nich pokrzywdzonych to juz wyzsza abstrakcja. Zglaszasz sie do woja a potem zdziwieni i skrzywdzeni ze na wojne Cie wysylaja. No kurwa niesamowite.

Ta kurwa dostaje najlepsze w historii ludzkości gwarancję bezpieczeństwa, w strukturach gdzie 70% armii to USA.
Coś w zamian musimy dać

Przeciez te wojaki sami prosili by ich tam wysylac, jeszcze kurwa lapowki dawali nieraz :beczka:

Robic z nich pokrzywdzonych to juz wyzsza abstrakcja. Zglaszasz sie do woja a potem zdziwieni i skrzywdzeni ze na wojne Cie wysylaja. No kurwa niesamowite.
A to inny problem, dlatego mnie wkurwiają te pieniądze dla weteranów Iraku i Afganistanu, które dostawali swego czasu od państwa. Osobiście bym ich jeszcze zamknął. Polska nie powinna być wsparciem zachodnich mocarstw w ich wojnach, ale i tych którzy teraz z Ukrami ramię w ramię walczą jako najemnicy bym aresztował za zdradę stanu w chwili przekroczenia granicy Polski.

Jeden nie starczy, chyba, że jest samobójcą. Zacznijmy od tego, że potrzebujesz logistyki, musisz zdobyć materiały i sprzęt. Nawet zakładając, że jesteś zdolnym piro i sam złożysz klocki, to z guana tego nie ulepisz. Idziemy dalej, musisz mieć dostęp do systemów zabezpieczenia, przekupić całą grupę pirotechników, oszukać bramki. Utkin raczej nie latał bez dokładnego sprawdzenia. W takich wypadkach piro sprawdza samolot przed samym startem, a za nim standardowo idzie drugi, który sprawdza jego. A teraz załóżmy, że jesteś samobójcą i wnosisz ładunek na sobie i tu niestety też zonk, bo piro maca Cię detektorem. Owszem, wszystko jest możliwe ale nie dla samotnego wilka i nie w tym wypadku. Dlatego stawiam, ze Prigożyna i Utkina tam nie było. Teraz pewnie znajdą ofiarę, czytaj sprawcę, ktora albo opuściła Rosję albo gnije w bagniskach:).
No i wlasnie obaliles wszystkie teorie Macierewicza o zamachu w Smolensku.

Dokladnie. Z mojej rodziny przynajmniej dwoch. ;-)

A to inny problem, dlatego mnie wkurwiają te pieniądze dla weteranów Iraku i Afganistanu, które dostawali swego czasu od państwa.
dlatego mocno bys sie nie spodobal dzielnym wojom ktorych mokrym marzeniem bylo siedzenie w afganskiej bazie pol roku
Osobiście bym ich jeszcze zamknął. Polska nie powinna być wsparciem zachodnich mocarstw w ich wojnach
Jezeli mamy miec korzysci z tego to dlaczego nie? To idac ta logika nie powinnismy wysylac polskich zolnierzy do jednostek NATO np w europie. Niech sie kisza gdzies pod warszawa i pija wodke na poligonie.

Akurat wysylanie tych zolnierzy gdzies gdzie cos sie dzieje dobrze moze wplynac na przygotowanie innych wojskowych do ewentualnej walki. Weterani moga potem przekazac jakas wiedze.

Lepiej niz jakby mieli grac kurwa na PSie czy pic wodke caly czas na jednostce a potem w razie wu obudzic sie z chujem w dupie i liczyc na pomoc obywateli jak to jest robione obecnie.

A co do najemnikow na ukrainie to chuj z nimi, niech jada jak chca ale nie powinni nosic polskich emblematow z wiadomych przyczyn a w razie smierci to niech ukry im placa a nie zbiorki i renty rozdaja z pieniedzy podatnika bo gosc byl zjebany.

A co do najemnikow na ukrainie to chuj z nimi, niech jada jak chca ale nie powinni nosic polskich emblematow z wiadomych przyczyn a w razie smierci to niech ukry im placa a nie zbiorki i renty rozdaja z pieniedzy podatnika bo gosc byl zjebany.
Bingo - udział bez zgody polskiego państwa w obcej wojnie w mundurach z polskimi symbolami jest zdradą stanu i powinien być karany śmiercią.
dlatego mocno bys sie nie spodobal dzielnym wojom ktorych mokrym marzeniem bylo siedzenie w afganskiej bazie pol roku
Chuj mnie opinia trepów akurat, większość ma problem z czytaniem raczej, a co dopiero czymś więcej poza chlaniem
Jezeli mamy miec korzysci z tego to dlaczego nie? To idac ta logika nie powinnismy wysylac polskich zolnierzy do jednostek NATO np w europie.
To co innego - szkolenia NATO, a walki bo sobie jakiś amerykanin wojnę w krajach arabskich wymyślił to dwie różne sprawy. Do tego pierwszego jesteśmy zobligowani. Za to drugie liczę kiedyś każdy kto wydał na to pozwolenie od polityków po dowódców zostanie powieszony. Bo to serio (w przeciwieństwie do Ukrainy) były nie nasze wojny i dla mnie każdy wyjeżdżając tam stawał się zwykłą kurwą w mundurze równą typowemu psu lub gadowi.

Fakt, zyskaliśmy, stempel pożytecznego idioty. Lokaja możnych tego świata na zasadzie: murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść.
Wy, oświeceni, jesteście z tego dumni. Kurtuazyjne, nic nieznaczące komplementy są dla was jak powietrze do oddychania. Stąd w waszej nowomowie albo cukrowanie, albo hejt. Słowo "krytyka" wymazane z waszego słownika. Zatem pozostaje tylko cukrowanie, komplementy, bo hejt jest zbrodnią. Miziacie się tak wzajemnie po jajkach, tworząc społeczność wzajemnych potakiwaczy. Nie to, co ciemny lud, ruskie trolle, onuce, foliarze i płaskoziemcy, którym ciągle coś nie pasuje, którzy potrafią powiedzieć "nie".

Chuj mnie opinia trepów akurat, większość ma problem z czytaniem raczej, a co dopiero czymś więcej poza chlaniem
A i zanim ktoś się na mnie rzuci - to jest akurat z moich doświadczeń z zawodowymi 50+ byłymi. Ci którzy poznałem to w większości byli bliżej menelowi niż jakiemukolwiek wzorowi, poznałem też śmiecia który gwałcił własną córkę, weterana Iraku

To co innego - szkolenia NATO, a walki bo sobie jakiś amerykanin wojnę w krajach arabskich wymyślił to dwie różne sprawy. Do tego pierwszego jesteśmy zobligowani. Za to drugie liczę kiedyś każdy kto wydał na to pozwolenie od polityków po dowódców zostanie powieszony. Bo to serio (w przeciwieństwie do Ukrainy) były nie nasze wojny i dla mnie każdy wyjeżdżając tam stawał się zwykłą kurwą w mundurze równą typowemu psu lub gadowi.
Tyle ze jak wyszkolisz tych zolnierzy w realnych warunkach wojny bez wojny?

Sprzet wojenny nawet jest kategoryzowany na sprawdzony w boju lub nie. Ten sprawdzony jest duzo bardziej pożądany.

Pod wilkowyjami Ci nie odtworza realnego konfliktu. A to ze pojechalo tam X naszych zolnierzy to w sumie aby sie moglo nam przysłużyć w celu pozniejszego szkolenia wojska, jakiegokolwiek sprawdzenia sie w boju, plus jesli bysmy odmowili to ciekawe czy nadal bysmy mieli tyle amerykanskich baz w polsce ktore co jak co daja nam chociaz namiastke bezpieczenstwa.

Do czasu irakow czy afganistanow mielismy armie poligonowa co nie jest raczej dobrym rozwiazaniem, patrzac logicznie na sprawe bezpieczeństwa kraju.

Bingo - udział bez zgody polskiego państwa w obcej wojnie w mundurach z polskimi symbolami jest zdradą stanu i powinien być karany śmiercią.

No grubo pojechałeś. Byłem 'trepem' z chlaniem nigdy problemów nie miałem, pisać i czytać umiem nawet w kilku językach. To były wojny NATO, a my mamy pewne obowiązki wobec sojuszu i tyle! Chciałbyś mieć ciastko i zjeść ciastko. Akurat rzuciłeś mocno frajerskim tekstem. To tak jakbyś miał swoją ekipę, która kryje ci plecy i macie wspólne interesy i w momencie kiedy, ktoś z ekipy miałby interes w poszarpaniu jakiegoś łacha, Ty byś powiedział, sorry, nie idę to nie moja brocha! No brawo. Nazwanie kurwą, wybaczę bo wszyscy niby jesteśmy ale porównanie do psa czy gada trochę niefajne. Tak, bylem tam.

Fakt, zyskaliśmy, stempel pożytecznego idioty. Lokaja możnych tego świata na zasadzie: murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść.
Jak Ty sobie wyobrazasz tworzenie zaufania miedzy sojusznikami? Tym bardziej dla swiezego czlonka sojuszu, ktory jeszcze niedawno byl po drugiej stronie?
Wy, oświeceni, jesteście z tego dumni. Kurtuazyjne, nic nieznaczące komplementy są dla was jak powietrze do oddychania. Stąd w waszej nowomowie albo cukrowanie, albo hejt. Słowo "krytyka" wymazane z waszego słownika. Zatem pozostaje tylko cukrowanie, komplementy, bo hejt jest zbrodnią. Miziacie się tak wzajemnie po jajkach, tworząc społeczność wzajemnych potakiwaczy. Nie to, co ciemny lud, ruskie trolle, onuce, foliarze i płaskoziemcy, którym ciągle coś nie pasuje, którzy potrafią powiedzieć "nie".
Czemu robisz jakies sztuczne podzialy klasowe? Jacy oswieceni? Chcesz kogos obrazic?

Pod wilkowyjami Ci nie odtworza realnego konfliktu. A to ze pojechalo tam X naszych zolnierzy to w sumie aby sie moglo nam przysłużyć w celu pozniejszego szkolenia wojska, jakiegokolwiek sprawdzenia sie w boju, plus jesli bysmy odmowili to ciekawe czy nadal bysmy mieli tyle amerykanskich baz w polsce ktore co jak co daja nam chociaz namiastke bezpieczenstwa.
Mam znajomych w wojsku obecnym, mam w dawnym. Ci dawni wprost krytykują wyjazdy do Afganistanu bo u nas olewano tych co zostali. Teraz zaś jesteśmy tak zajebistą armią, że to mityczne doświadczenie uleciało, Macierewicz wyjebał z armii każdego sensownego dowódcę i nasi obecni dowodzący oraz oficerowie potrafią marudzić jeśli siedzieć po 15 im w pracy każą - prosta sprawa. 24 lutego ubiegłego roku w wielu jednostkach dowódcy rzucili L4. Takie mamy kurwa wojsko - chujowe, ale za to do dupy.

A i zanim ktoś się na mnie rzuci - to jest akurat z moich doświadczeń z zawodowymi 50+ byłymi. Ci którzy poznałem to w większości byli bliżej menelowi niż jakiemukolwiek wzorowi, poznałem też śmiecia który gwałcił własną córkę, weterana Iraku
No nie wiem, znam ich pewnie wiecej od Ciebie i jakoś śmieci i meneli nie spotkałem. Kiedyś mój sąsiad też gwałcił własną córkę, był prokuratorem. Syf jest wszędzie i tyle.

Back