Konflikt Rosja-Ukraina

Spokojnie u nas jest wiecej niz 200k mlodych jurnych ukrow. Prawda jest taka ze jakby wylapac wszystkich z europy i ich przeszkolić i uzbroic tym wszystkim co dostaja i jest pomowane w ta wojne, to by pod moskwa byli :beczka:

Ale w telewizorku czy internecie na onecie nie napisza ze tak jest bo ludzie by mogli sie wkurwic i zadac sobie pytanie "to kogo my w koncu utrzymujemy?" :jjsmile:

To tak nie działa. Na Ukrainie jest też setki tys jak nie miliony w wieku poborowym którzy powołań nie dostają.
No i raczej nikt w Polsce Ukraińców w wieku poborowym nie utrzymuje.

To tak nie działa. Na Ukrainie jest też setki tys jak nie miliony w wieku poborowym którzy powołań nie dostają.
Oczywiscie ze sa. Ukry nie powolaja wszystkich bo by sie zalamal system. Ale powrot ponad 1-2 mln chlopa mysle ze by wzmocnilo gospodarke/mozliwosci militarne. A i odciążyło miedzy innymi nas. No ale co tam.

Oczywiscie ze sa. Ukry nie powolaja wszystkich bo by sie zalamal system. Ale powrot ponad 1-2 mln chlopa mysle ze by wzmocnilo gospodarke/mozliwosci militarne. A i odciążyło miedzy innymi nas. No ale co tam.

Ale nie ma u nas tyłu Ukraińców raczej nawet.
Poza tym oni tu pracują przecież, i utrzymują wiele ukraińskich rodzin u siebie z zarobków z Polski, co też jest pomocne dla państwa ukraińskiego. Gdyby tam wrócili to by tylko zwiększyli biede

Ale nie ma u nas tyłu Ukraińców raczej nawet.
Poza tym oni tu pracują przecież, i utrzymują wiele ukraińskich rodzin u siebie z zarobków z Polski, co też jest pomocne dla państwa ukraińskiego. Gdyby tam wrócili to by tylko zwiększyli biede
U nas tyle nie, w europie mysle ze spokojnie.

Utrzymuja z zarobkow, gdzie na umowie maja 2k i wala na czarnucha pobierajac zasilki jeszcze. Takze oni siebie utrzymuja, nam dopierdalajac srube jeszcze bardziej. Plus inflacja. Nie znaja jezyka dlatego wiekszosc pracuja w takich zawodach gdzie sa kombinacje z umowami, przez co wiecej zjadaja niz daja. To wcale nie jest na plus

U nas tyle nie, w europie mysle ze spokojnie.

Utrzymuja z zarobkow, gdzie na umowie maja 2k i wala na czarnucha pobierajac zasilki jeszcze. Takze oni siebie utrzymuja, nam dopierdalajac srube jeszcze bardziej. Plus inflacja. Nie znaja jezyka dlatego wiekszosc pracuja w takich zawodach gdzie sa kombinacje z umowami, przez co wiecej zjadaja niz daja. To wcale nie jest na plus

Gdzie, poza budowlanka, jest takie zjawisko? Serio w wielu firmach pracowałem z Ukraińcami i nigdzie nie było takiego zjawiska. Większość firm, poza właśnie budowlanka, unika takich lewych umów w dzisiejszych czasach.
Jak na umowie mają 2 k, to zasiłek im nie przysługuje, chyba że mówisz o dzieciach i 500+.

Jest jakiś raport na ten temat, że większość Ukraińców robi na lewych umowach?

Gdzie, poza budowlanka, jest takie zjawisko? Serio w wielu firmach pracowałem z Ukraińcami i nigdzie nie było takiego zjawiska. Większość firm, poza właśnie budowlanka, unika takich lewych umów w dzisiejszych czasach.
Jak na umowie mają 2 k, to zasiłek im nie przysługuje, chyba że mówisz o dzieciach i 500+.

Na wszelkich magazynach, budowach i innych tego ttpu rzeczach sie to zdarza. Większość ukrow pracuje w takim czyms. Budowy sa oblegane przez nich. I moge sie zalozyc ze jakies 90% bedzie miec lewe umowy.

Nie mozna robic raportow oczerniających/ mowiacych zle o tym narodzie. Takze nawet nie szukam.

Na wszelkich magazynach, budowach i innych tego ttpu rzeczach sie to zdarza. Większość ukrow pracuje w takim czyms. Budowy sa oblegane przez nich. I moge sie zalozyc ze jakies 90% bedzie miec lewe umowy.

Nie mozna robic raportow oczerniających/ mowiacych zle o tym narodzie. Takze nawet nie szukam.

Na budowach wiem że tak jest, niezależnie czy to Ukraińcy czy Polacy.

Ja mówię właśnie o magazynach, produkcjach. Normalne umowy dostają tam gdzie pracowałem. Zresztą, większość z tych kilkuset tys raczej myśli o zostaniu tu w Polsce, większość moich znajomych z Ukr mieszka tu od lat i ma tu rodziny i tu zostaję. I im nie na rękę są takie lewe umowy, skoro mogą mieć normalne, jak Polacy. Jeszcze rozumiem jakby ktoś tu przyjechał na chwilę by dorobić i wrócić. Ale ktoś kto wiąże tu przyszłość na stałe dąży do takich umów itd jak Polacy. Budowlanka to patologia, ale nie przez Ukraińców. Mój szwagier 5 lat w wawie robił w budowlance i zawsze na czarno, nie dobrowolnie, po prostu mu nikt nie chciał umowy dawać. A nie było wtedy zbyt wielu Ukraińców.

No ale nawet jeśli odprowadzasz podatek z tych 2 tys, a dostajesz do łapy 5, to te 5 też tu wydajesz w większości, tankujesz gdzie podatek to 80%, kupujesz produkty płacąc VAT. Więc nawet dostając i 1 tys zł na dzieciaki to nie dokładamy do nich. A ta lewizna z umową na 2 tys to też, sam przyznasz, jakaś nieokreślona część a nie całość.

Typowy halibut. On w firmach pracował i nie było. Gdzie poza budowlanką, bo jestem zbyt głupi, żeby pomyśleć. A jak już uzyskam odpowiedź gdzie to poproszę o jakiś oficjalny raport lub statystykę.

Tak kurwa baranie, przeszli po firmach i zrobili ankietę, gdzie każdy się przyznał, że jedzie na najniższej, a resztę bierze pod stołem. Ty skończony idioto. W jakiej ty fikcji żyjesz to jest coś niesamowitego. Serio będę dzieciom pokazywał ten wątek jako przestrogę przed dragami, które w najlepszym wypadku mogą zabić, a najgorszym wykreować ciężkostrawnego debila męczącego resztę społeczeństwa.

Typowy halibut. On w firmach pracował i nie było. Gdzie poza budowlanką, bo jestem zbyt głupi, żeby pomyśleć. A jak już uzyskam odpowiedź gdzie to poproszę o jakiś oficjalny raport lub statystykę.

Tak kurwa baranie, przeszli po firmach i zrobili ankietę, gdzie każdy się przyznał, że jedzie na najniższej, a resztę bierze pod stołem. Ty skończony idioto. W jakiej ty fikcji żyjesz to jest coś niesamowitego. Serio będę dzieciom pokazywał ten wątek jako przestrogę przed dragami, które w najlepszym wypadku mogą zabić, a najgorszym wykreować społecznego debila.

No ale mi chodzi tylko o to, że nie jesteśmy w stanie określić skali zjawiska. To może być 10% ukriw a może być i 40.
I tak, kiedyś robiono badania o szarych strefach zatrudnienia.
Badania się robi często anonimowo, baranie.

No ale mi chodzi tylko o to, że nie jesteśmy w stanie określić skali zjawiska. To może być 10% ukriw a może być i 40.
I tak, kiedyś robiono badania o szarych strefach zatrudnienia.
Badania się robi często anonimowo, baranie.
Równie dobrze mogliby zapytać czy piją w pracy albo kradną. Anonimowo rzecz jasna. Badania w chuj miarowe ty imbecylu. XD

Równie dobrze mogliby zapytać czy piją w pracy albo kradną. Anonimowo rzecz jasna. Badania w chuj miarowe ty imbecylu. XD

No właśnie tak to wygląda. Gdy pytasz się ludzi czy piją w pracy i każesz podać imię i nazwisko to większość pijących będzie kłamać.
Jeżeli pytasz się anonimowo to nie ma powodu by kłamać. Większość takich badań, w tym te polityczne, ile dana partia ma poparcia, to badania anonimowe.

Stary, jeżeli nie rozumiesz czym są badania sondażowe to się nie wypowiadaj i nie rób z siebie nieuka. Jak myślisz, czemu w realu dużo rzadziej znajdujesz głosujących na PiS niż pokazują to badania? A no dlatego, że często ludzie wstydzą się przyznać do tego, ale przyznają się w anonimowej ankiecie.

Jeżeli Ty był byś zapytany anonimowo czy kradles kiedyś, to czemu miałbyś kłamać?

Co ty nie powiesz? Myślałem, że z imienia i nazwiska spisują... :facepalm:

Porównujesz idioto sondaż wyborczy, gdzie ktoś deklaruje chęć zagłosowania na daną partię do badania, w którym cudzoziemiec ma się niejako przyznać do łamania prawa? XD

Porównujesz idioto sondaż wyborczy, gdzie ktoś deklaruje chęć zagłosowania na daną partię do badania, w którym cudzoziemiec ma się niejako przyznać do łamania prawa? XD
Ja bym dodał,że ankiet wszelakiego rodzaju nikt nie respektuje,włącznie z naszym banderolubnym przygłupem.:korwinlaugh:

Jak to jest z tym zakazem importu zboża z ukrainy? Jakie kraje się zadeklarowaly? Do którego jest ten zakaz? (Bo nie uwierze, ze na zawsze hehe)

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Dokładnie, jeśli nie zostaniesz za to pociągnięty do odpowiedzialności. Jak nie podajesz imienia i nazwiska np na kartce i wszystko ląduje w bazie 4 tys innych odpowiedzi których nie można powiązać z konkretnym człowiekiem. Zresztą, u nas chyba nie pracownik ale pracodawca jest za taką lewiznę pociągany do odpowiedzialności.

Dwa dni mnie było, a tu taki burdel. :wink:

Musimy sobie uświadomić, że już nie będzie tak jak było, świat się zmienił przez pandemię i tą wojnę. Musimy się jakoś odnaleźć, określić jak Polska ma wyglądać za 10-20 lat, ale musimy to zrobić uwzględniając elementy na które mamy wpływ.
O jednoetnicznym kraju możemy zapomnieć, nie da się tego dłużej utrzymać, chyba, że nam PKB spadnie o 60% i nie będzie tu po co przyjeżdżać. Realnie patrząc, musimy przyjąć politykę dot. Imigrantów co do, której znaczna większość Polaków będzie zgodna. To wymaga poważnej debaty, której dzisiaj nikt nie prowadzi. Jeśli do niej nie dojdzie, to znowu podzielimy się na dwa obozy, żadnej polityki nie będzie, i wszystko pójdzie na żywioł.

Dwa dni mnie było, a tu taki burdel. :wink:

Musimy sobie uświadomić, że już nie będzie tak jak było, świat się zmienił przez pandemię i tą wojnę. Musimy się jakoś odnaleźć, określić jak Polska ma wyglądać za 10-20 lat, ale musimy to zrobić uwzględniając elementy na które mamy wpływ.
O jednoetnicznym kraju możemy zapomnieć, nie da się tego dłużej utrzymać, chyba, że nam PKB spadnie o 60% i nie będzie tu po co przyjeżdżać. Realnie patrząc, musimy przyjąć politykę dot. Imigrantów co do, której znaczna większość Polaków będzie zgodna. To wymaga poważnej debaty, której dzisiaj nikt nie prowadzi. Jeśli do niej nie dojdzie, to znowu podzielimy się na dwa obozy, żadnej polityki nie będzie, i wszystko pójdzie na żywioł.

Nie no, jak to się nie da. Wystarczy zaprosić komunistów, oni nam załatwili na kilkadziesiąt lat jednonarodowe państwo, utrzymywane tak siłą.
Mamy tutaj strasznego sympatyka widać takiego totalitaryzmu.

Ukraina to w ogóle zwróciła nam już te pożyczki, które brała od nas na długo przed wojną (2015-2016)? Pamięta ktoś jeszcze o nich? :korwinlaugh:

Ukraina to w ogóle zwróciła nam już te pożyczki, które brała od nas na długo przed wojną (2015-2016)? Pamięta ktoś jeszcze o nich? :korwinlaugh:

Nawet jeśli nie to już nie muszą. Codziennie przelewają swoją krew, żeby bomby nie spadały, a ci tu na miejscu ratują polską gospodarkę, demografię, a nawet ZUS. Ciężko o większe poświęcenie.

Jak to jest z tym zakazem importu zboża z ukrainy? Jakie kraje się zadeklarowaly? Do którego jest ten zakaz? (Bo nie uwierze, ze na zawsze hehe)

Z góry dziękuje i pozdrawiam
Tera to jedzie tranzytem
czyli z granicy jada pod konwojem
naszych służb po kilka aut i ci z nimi robia pauzy i pilnuja czy wydajda

chore

edyta

ha tfu
chwała wieprzowinie

:boystop:

Jak upadnie, tak jak to sobie życzą Braunowcy, to nie odda.

Back