Konflikt Rosja-Ukraina

Jedne zarabiają, inne, te w których interesie zwycięstwo Ukrainy jest największe jak Polska i kraje Bałtyckie- nie.
A Niemcy np ile zarobiły na wysyłaniu broni na Ukrainę?
Na początku wojny Bild i die Welt kpili z jakości sprzetu wysyłanego na Ukrainę, nawet z skrzyń pełnych pleśni :korwinlaugh:
Myślę, że koszty wysyłania sprzętu (odejmując też sprzęt, który i tak trzeba by zezłomować), też chyba w Niemczech szkolili ukraińskich żołnierzy –to myślę, że proces odbudowania Ukrainy sprawi, że Niemcy spokojnie na tym wyjdą na plus, a USA to już w ogóle inna liga...

Najlepsze, że jak te jawna i przykładną onuce nazwiesz onuca to się zbierze kilku obrońców z forum stojących #muremzasykulskimomaprawodoopiniianiezeodrazuonuca
nie wiem co myślęć zarówno o Sykulskich jak i fanach tego, żeby Dostojewskiego usuwać z bibliotek szkolnych a filologię rosyjską z uniwersytetów
Plus te teksty „Rosja nie ma żadnej kultury” a tak w ogóle „wiesz, że na Ukrainie obraża?” (Jezus jak oni dojdą do tego, że ekranizacja „Ogniem i mieczem” różni się trochę od oryginału to jeszcze powiedzą, że trzeba wpisać tą książkę na indeks ksiąg zakazanych np. sposób przedstawienia wątku Rzeczpospolita Trojga Narodów -Sienkiewicz nie autoryzowałby takiej ekranizacji). Właśnie paradoksem jest, że kraj o tak bogatej kulturze jest w stanie być żyznym terenem dla wielu szaleńców…

A ta liczba bzdur, która jest promowana od lewa do prawa o Chinach i upadku USA –tak niedługo cała Dolina Krzemowa przeniesie się pod Pekin aby zależeć od wahań nastroju pierwszego sekretarza

Jakiś wysyp popkulturowo plotkarskich geopolityków o jakości tych finansowych influencerów/kołczy od dolar po 6 zł i gospodarka USA skurczy o 50%
Chiny upadają,
podbiją świat,
kurczę: ja powinienem ciągle żyć na pilocie? W jednej dłoni pilot, w drugiej komórka, bo przecież atmosfera napięta jak w 31 sierpnia 1939 roku :brainoverload:
1683407922800.png

Najlepsze, że jak te jawna i przykładną onuce nazwiesz onuca to się zbierze kilku obrońców z forum stojących #muremzasykulskimomaprawodoopiniianiezeodrazuonuca
Sykulski to już tak odjechał z tą swoją rusofilią (wcześniej też taki był, ale grał bardziej niezależnego, geopolityka, uczonego), że nawet Braun i inni z konfederacji nie chcą się z nim pokazywać :lol:

nie wiem co myślęć zarówno o Sykulskich jak i fanach tego, żeby Dostojewskiego usuwać z bibliotek szkolnych a filologię rosyjską z uniwersytetów
Plus te teksty „Rosja nie ma żadnej kultury” a tak w ogóle „wiesz, że na Ukrainie obraża?” (Jezus jak oni dojdą do tego, że ekranizacja „Ogniem i mieczem” różni się trochę od oryginału to jeszcze powiedzą, że trzeba wpisać tą książkę na indeks ksiąg zakazanych np. sposób przedstawienia wątku Rzeczpospolita Trojga Narodów -Sienkiewicz nie autoryzowałby takiej ekranizacji). Właśnie paradoksem jest, że kraj o tak bogatej kulturze jest w stanie być żyznym terenem dla wielu szaleńców…

A ta liczba bzdur, która jest promowana od lewa do prawa o Chinach i upadku USA –tak niedługo cała Dolina Krzemowa przeniesie się pod Pekin aby zależeć od wahań nastroju pierwszego sekretarza

Jakiś wysyp popkulturowo plotkarskich geopolityków o jakości tych finansowych influencerów/kołczy od dolar po 6 zł i gospodarka USA skurczy o 50%
Chiny upadają,
podbiją świat,
kurczę: ja powinienem ciągle żyć na pilocie? W jednej dłoni pilot, w drugiej komórka, bo przecież atmosfera napięta jak w 31 sierpnia 1939 roku :brainoverload:
View attachment 65121

Ja bym jeszcze na listę wrzucił tych, którzy chcą zakazywać rosyjskich sportowców na imprezach.
Ciekawe czy Ci sami ludzie chcieliby odbierać laury zwycięstw Polakom z czasów PRL czy Amerykanom za inwazję na Irak itd.
No ale ta walka z rosyjską kultura, począwszy od pierogów a skończywszy na Dostojewskim- to kuriozum.

Co do Sykulskich i im podobnych Szplinów i Vitasów- niech sobie będą. To i tak niezagrażający nam plankton, mimo, że grają na zasianie chaosu i destabilizacji Polski i społeczeństwa.
Chociaż czasem robią to tak absurdalnie, że zaczynam podejrzewać iż tacy Sykulscy są opłacani przez Ukraińców, by dyskredytować ludzi o podobnych poglądach, np antyukrainskich.
Coś jak grupy plaskoziemcow mogą być finansowane po to, by dyskredytować wszelkie ruchy z teoriami spiskowymi, w tym z tymi bliższymi rzeczywistości, bo można wtedy powiedzieć "Ty plaskoziemco" jak i "Ty onuco, jesteś jak Sykulski". Oczywiście druga strona robi to samo, tylko, że to zamieni się epitety na "Ty ukrofilu" "Ty od ukropolin" itd.

Ktoś jeszcze Warzechę traktuje poważnie?

View attachment 57624
Myślę, że Warzeche mało kto traktuje poważnie, obojętnie czy to od elektoratu Konfederacji czy Razem. Raczej jego popularność jest na podobnej zasadzie co freakfighterów czy celebrytów: dymy można poczytać w komentarzach.
Jeszcze Ziemkiewicz spadał w miarę z wysokiego konia, ale no spora dziennikarska inflacja wśród dziennikarzy i trudniej zwalczyć taką inflacje niż ta gospodarczą...

Ja to tylko słyszałem, że ekonomista (spec od makroekonomii) to ktoś, kto mówi nam dzisiaj, dlaczego jego wczorajsze prognozy się nie sprawdziły ;)
Stara teoria: po prostu mówisz "zdanie wyrwane z kontekstu" najlepiej zacznij niemal krzyczeć na co sobie dziennikarz pozwala, "może nie ma katastrofy ale dobrze też nie jest" i jedziesz dalej -jak wywołujesz emocje wśród widzów to dostaniesz zaproszenie do programu TV :roberteyeblinking:
Działa od Balcerowicza do Ikonowicza :waldeklaugh:

Ja bym jeszcze na listę wrzucił tych, którzy chcą zakazywać rosyjskich sportowców na imprezach.
Ciekawe czy Ci sami ludzie chcieliby odbierać laury zwycięstw Polakom z czasów PRL czy Amerykanom za inwazję na Irak itd.
No ale ta walka z rosyjską kultura, począwszy od pierogów a skończywszy na Dostojewskim- to kuriozum.

Co do Sykulskich i im podobnych Szplinów i Vitasów- niech sobie będą. To i tak niezagrażający nam plankton, mimo, że grają na zasianie chaosu i destabilizacji Polski i społeczeństwa.
Chociaż czasem robią to tak absurdalnie, że zaczynam podejrzewać iż tacy Sykulscy są opłacani przez Ukraińców, by dyskredytować ludzi o podobnych poglądach, np antyukrainskich.
Coś jak grupy plaskoziemcow mogą być finansowane po to, by dyskredytować wszelkie ruchy z teoriami spiskowymi, w tym z tymi bliższymi rzeczywistości, bo można wtedy powiedzieć "Ty plaskoziemco" jak i "Ty onuco, jesteś jak Sykulski". Oczywiście druga strona robi to samo, tylko, że to zamieni się epitety na "Ty ukrofilu" "Ty od ukropolin" itd.
mam problem z tymi olimpiadami, udziałem sportowców, a zwłaszcza ze wspieraniem tego przez państwo. Niby teksty o promocji kraju itp. ale są tańsze sposoby na to, plus to jest nieetyczne wciskanie bzdur nastolatkom że mają poświęcać swoje zdrowie bo reprezentują kraj. Najlepiej niech każde państwo przestanie wspierać sport zawodowy (bez względu czy to gale MMA, boksu czy kluby piłkarskie), ale znowu....
.... co robić z tymi stadionami, halami sportowymi.
Cieżka sprawa, a że sport zawodowy w Rosji istnieje tylko dlatego, że używają tego jako elementu budowania przekonania o swojej "wielkości" to druga sprawa...

Klauni z cyrku antywojennego w formie :lol: Sykulski ponoć miał włam na konto twitterowe, góral Pitoń się obraził, a Panasiuk pewnie nawet się nie zorientował bo on wstydu nie ma i się nie pierdoli i takie pochwalne teksty o Armii Czerwonej, czy grupie Wagnera na luzaku sobie twittuje :lol:

Nie ma logicznego powodu dlaczego oni u nas siedzą(poza socjalem)

Wszystkie zęby zrobiła w pół godziny? No, to musi być świetny stomatolog. Profesjonalista. W tyle to można co najwyżej jednego, mało problematycznego, zęba załatać. Myślę, że wsiądę w pierwszy możliwy lot do kijowa po protezę.

Swoją drogą jakiś czas temu słuchałem jednego z emerytowanych wojskowych, byłego doradcę trumpa. Twierdził, że jego znajomy statystyk wspominał, że na ukrainie zostało od 18 do 22 milionów ludzi. Trochę się z tego zaśmiałem, myśląc, że to jednak za mocna propaganda. Ale niedawno u Wolskiego był niejaki A. Drabiński -- chyba zajmujący się zawodową statystyką. Facet z wielką sympatią się wypowiadał o ukrainie i w sumie potwierdził to, że na terenach kontrolowanych przez ukrainę ostało się 20 parę milionów ludzi, powołując się na tamtejszy państowy urząd statystyczny. Starał się szukać pozytywów itd, ale słychać było, że jest słabo.

Osobiście nie wierzę, by z Polski i innych państw wróciło tam więcej niż 10-20% ludzi. A jeżeli tak będzie, to perspektywy przed tym państwem, nawet jakby wygnali wszystkich ruskich, są po prostu fatalne.

Wszystkie zęby zrobiła w pół godziny? No, to musi być świetny stomatolog. Profesjonalista. W tyle to można co najwyżej jednego, mało problematycznego, zęba załatać. Myślę, że wsiądę w pierwszy możliwy lot do kijowa po protezę.

Swoją drogą jakiś czas temu słuchałem jednego z emerytowanych wojskowych, byłego doradcę trumpa. Twierdził, że jego znajomy statystyk wspominał, że na ukrainie zostało od 18 do 22 milionów ludzi. Trochę się z tego zaśmiałem, myśląc, że to jednak za mocna propaganda. Ale niedawno u Wolskiego był niejaki A. Drabiński -- chyba zajmujący się zawodową statystyką. Facet z wielką sympatią się wypowiadał o ukrainie i w sumie potwierdził to, że na terenach kontrolowanych przez ukrainę ostało się 20 parę milionów ludzi, powołując się na tamtejszy państowy urząd statystyczny. Starał się szukać pozytywów itd, ale słychać było, że jest słabo.

Osobiście nie wierzę, by z Polski i innych państw wróciło tam więcej niż 10-20% ludzi. A jeżeli tak będzie, to perspektywy przed tym państwem, nawet jakby wygnali wszystkich ruskich, są po prostu fatalne.

No i to są dla Polski dobre i formacje. Bo już tyle wpakowaliśmy w tych Ukraińców, że kompletnym zmarnowaniem tego byłoby gdyby wszyscy wrócili i profity demograficzne miała Ukraina a nie my. A już dalibyśmy dupy jakby te setki tys dzieciaków na których dawaliśmy 500+ wróciło tam studiować, pracować i płacić podatki, rozwijać kraj.

Sorry, musiałem

No raczej nie jest tak, że my jedni jedyni, oddajemy za frajer, a wszyscy dookoła lody na tym kręcą. Zresztą my się skupiamy na czołgach (bo tego najwięcej od nas poszło) i sprzęcie wojskowym, a wiele pomocy finansowo- humanitarnej płynie z innych państw na utrzymanie Ukrainy.
I tu się z Tobą nie zgodzę,bo od nas też szło dużo pomocy humanitarnej w tym tej nadmiernej:
-wszystkie socjale,które są dostępne dla Polaków(500 plus,12 tys na dziecko itp)
-700 na ukrainca co nawet nie było weryfikowane z jakiego obszaru ten pochodzi,a na wielu nie było żadnych działan wojennych jak na zachodzie ua
-wysyłanie karetek
-wysyłanie wozów strażackich
-oddawanie wagonów metra
-darmowe mieszkania
-fundusz na kobiety i dzieci odbite z niewoli rosyjskiej
-wysyłanie paliwa w bardzo dużych ilościach(które ponoć nie trafiało tam gdzie trzeba)

Więc gdyby to były tylko czołgi to pół biedy,ale my się bawimy w sponsora bez żadnej kalkulacji.

I tu się z Tobą nie zgodzę,bo od nas też szło dużo pomocy humanitarnej w tym tej nadmiernej:
-wszystkie socjale,które są dostępne dla Polaków(500 plus,12 tys na dziecko itp)
-700 na ukrainca co nawet nie było weryfikowane z jakiego obszaru ten pochodzi,a na wielu nie było żadnych działan wojennych jak na zachodzie ua
-wysyłanie karetek
-wysyłanie wozów strażackich
-oddawanie wagonów metra
-darmowe mieszkania
-fundusz na kobiety i dzieci odbite z niewoli rosyjskiej
-wysyłanie paliwa w bardzo dużych ilościach(które ponoć nie trafiało tam gdzie trzeba)

Więc gdyby to były tylko czołgi to pół biedy,ale my się bawimy w sponsora bez żadnej kalkulacji.

Chodzi o to, że mijasz się z rzeczywistością twierdząc że inni na pomocy Ukrainie zarabiają tylko nie Polska

Polska dla Polaków. Proste.

Już Ci było tłumaczone dlaczego to nie jest takie proste. A historia pokazuje, że dążenie do takiej wizji państwa za wszelką cenę prowadzi do tragedii a nawet upadku takiego państwa. M.in. Polacy na Wołyniu byli ofiarami zjebow od takich haseł. Nie mówiąc o innych naszych przesiedleniach siła na przestrzeni dziejów.

Uwaga, Polacy na Wołyniu ginęli od hasła "Polska dla Polaków". Slava.

Nie, Polacy na Wołyniu ginęli od hasła "Ukraina dla Ukraińców""Państwo narodowo czyste".

Wiesz że to miałem na myśli więc nie rób z siebie debila, bo nim nie jesteś.

No i to są dla Polski dobre i formacje. Bo już tyle wpakowaliśmy w tych Ukraińców, że kompletnym zmarnowaniem tego byłoby gdyby wszyscy wrócili i profity demograficzne miała Ukraina a nie my. A już dalibyśmy dupy jakby te setki tys dzieciaków na których dawaliśmy 500+ wróciło tam studiować, pracować i płacić podatki, rozwijać kraj.

Sorry, musiałem
Jakie dobre, kapitanie bandera?

Wszyscy, ale to wszyscy, eksperci podkreślają, że fatalne. To będzie bardzo słabe państwo utrzymywane przez UE, USA i w dużej mierze przez Polskę. Wciąż infiltrowane przez ruskich, niepotrafiące się obronić. Aby wypełnić luki będą musieli masowo ściągać ludność z Afryki i z krajów muzułmańskich. To już był kraj trzeciego świata przed inwazją kacapów, ale teraz będzie to kraj trzeciego świata do potęgi n-tej. Ukraińska korupcja zmiesza się z afrykańską i będzie mega syf.

Bardzo silna ukraina nie jest w interesie Polski, ale bardzo słaba również nie.

A w Polsce zostanie duża grupa niezintegrowanej ze społeczeństwem masy, buńczucznie przekonanej o świetności swojego państwa i narodu. Nacjonalistycznej często mające afiliacje ze światem przestępczym, o mentalności obywatela afrykańskiego państewka.

Na razie jest sztucznie pompowany przez media i polityków festiwal braterskiej miłości do bohaterskiego narodu, ale niebawem zaczną się duże problemy. Już się zaczynają. Takie, jakie są w krajach zachodnich, które przyjęły duże masy ludzi z zupełnie odrębnych kulturowo państw trzeciego świata.

Na przyszłość, naprawdę, nie musisz.

Jakie dobre, kapitanie bandera?

Wszyscy, ale to wszyscy, eksperci podkreślają, że fatalne. To będzie bardzo słabe państwo utrzymywane przez UE, USA i w dużej mierze przez Polskę. Wciąż infiltrowane przez ruskich, niepotrafiące się obronić. Aby wypełnić luki będą musieli masowo ściągać ludność z Afryki i z krajów muzułmańskich. To już był kraj trzeciego świata przed inwazją kacapów, ale teraz będzie to kraj trzeciego świata do potęgi n-tej. Ukraińska korupcja zmiesza się z afrykańską i będzie mega syf.

Bardzo silna ukraina nie jest w interesie Polski, ale bardzo słaba również nie.

A w Polsce zostanie duża grupa niezintegrowanej ze społeczeństwem masy, buńczucznie przekonanej o świetności swojego państwa i narodu. Nacjonalistycznej często mające afiliacje ze światem przestępczym, o mentalności obywatela afrykańskiego państewka.

Na razie jest sztucznie pompowany przez media i polityków festiwal braterskiej miłości do bohaterskiego narodu, ale niebawem zaczną się duże problemy. Już się zaczynają. Takie, jakie są w krajach zachodnich, które przyjęły duże masy ludzi z zupełnie odrębnych kulturowo państw trzeciego świata.

Na przyszłość, naprawdę, nie musisz.

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że Ukraińcy i dorastające ukraińskie dzieci w Polsce to będzie dla nas tragedia, nie będą się asymilować, może pracować też nie?
Przez tyle lat pracowali i dobrze się żyło. Przykłady innych państw, jak Kanada, pokazują że dobrze się asymilują.
Czyli uważasz, że lepiej by te ukraińskie dzieci gdy dorosną, lepiej by pracowały i wzmacniały Ukrainę a nie Polskę? Dlaczego? Bo sobie wymyśliłeś, że będą tutaj buńczuczne?

W chuj się asymilują :waldeklaugh:

To jest naturalne, że jeżeli mają możliwość uczyć się po ukraińsku to uczą się po ukraińsku. I tak, Polacy też to robią gdy mają taką możliwość. I tu wchodzi z rolą nasze państwo by to unormować, walczyć z tym zjawiskiem.
Zreszta- nawet jak będzie uczyło się w ukraińskim systemie online to i tak siłą rzeczy dorastania tutaj nauczy się polskiego w większości przypadków. A najważniejsze by tu pracowali a nie by uważali się za Polaków.

Nie no wpuśćmy bydło do Polski i jeszcze im przyklaskujmy, że se tworzą swoje enklawy. @tucznik że też chce Cię się tak rozpisywać o czymś co jest zupełnie oczywiste dla każdego normalnego Polaka, ale zbyt skomplikowane dla ukrów na pełen etat
Do tego są za tępi by ogarnąć pojęcie asymilacji..

Nie no wpuśćmy bydło do Polski i jeszcze im przyklaskujmy, że se tworzą swoje enklawy. @tucznik że też chce Cię się tak rozpisywać o czymś co jest zupełnie oczywiste dla każdego normalnego Polaka, ale zbyt skomplikowane dla ukrów na pełen etat

Tak, tak. Robią swoje enklawy gdzie robią wszędzie rozpierdol.

To zapodaj mi jakieś reportaże z tych słynnych enklaw.

Ok. Ty uważasz, że te dzieci będą tworzyć enklawy, zagrażać nam i nie pracować, tak? Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Podaj mi przykłady państw gdzie Ukraińcy tak robili po emigracji. No chyba skoro coś takiego twierdzisz to możesz to czymś poprzeć?

I wtedy taki roszczeniowy Ukrainiec, rozpieszczony socjalem, totalnie nie zasymilowany z tubylcami ochoczo będzie tu płacił podatki i robił na emerytury dla poljaka. Już to widzę. Jeszcze dajmy takiemu obywatelstwo z pełnym inwentarzem w tym prawem wyborczym. Złoto. :antonio:

Do tego są za tępi by ogarnąć pojęcie asymilacji..

A Ty za tępy by zrozumieć, że bez tego i tak będziemy zalani przez imigrantów, tylko z Azji, bo pracodawcy i państwo i tak będzie zmuszona ich sprowadzać. Zresztą od kilku lat z roku na rok to zjawisko się zwiększało.
A gdy będzie już 70% emerytów, to zobaczysz jak sam rozpaczliwie nawet pakistancow byś sprowadzal

I wtedy taki roszczeniowy Ukrainiec, rozpieszczony socjalem, totalnie nie zasymilowany z tubylcami ochoczo będzie tu płacił podatki i robił na emerytury dla poljaka. Już to widzę. Jeszcze dajmy takiemu obywatelstwo z pełnym inwentarzem w tym prawem wyborczym. Złoto. :antonio:

Czyli uważasz, że Ukrainiec który będzie tu pracował- nie będzie tu płacił podatków i skladek? A gdzie? I jak miałby to zrobić, czysto prawnie?

Serio uważasz, że w Polsce możesz pracować na umowę o pracę i płacić podatki i składki nie w Polsce?
Lol

Back