Uważam, że jedna narodowość, mocno nacjonalistycznie nastawiona, z kraju trzeciego świata, która historycznie nigdy nie była nam przychylna, w takiej liczbie jest groźna. Bo będą tworzyły się getta, bo nie będzie zachęt do asymilacji – bo będzie można żyć w kupie, równolegle do polskiego społeczeństwa. Bo będą przenosili swoje postsowieckie standardy tutaj.
Zobacz sobie jak z tym ostro walczy Dania. Jak rozgania towarzystwo, jak przeciwdziała nadmiernej emigracji i tworzeniu się gett.
Gdyby to byli pakisze to też bym nie był zadowolony – bo to również głośna i roszczeniowa nacja o wygórowanym mniemaniu o sobie. Wielokrotnie miałem nieprzyjemność z nimi współpracować.
Jakiś tam kluczem jest dywersyfikacja tych, których się przyjmuje. By nie tworzyły się roszczeniowe mniejszości i właśnie getta.
I preferowałbym skośnookich Azjatów z dalekiego wschodu ponad Ukraińców, hindusów czy pakiszów. Do Gruzinów stosunek mam neutralny – mają przynajmniej dobrą kuchnię i klasową brandy A i swojej „masie” nigdy nas nie przytłoczą, jak tamte trzy przeze mnie wymienione nacje.
Tylko, że w ich przypadku nic nie wskazuje na to, że będą robić getta. Jest ich już wielu a są mocno rozrzuceni po całej Polsce. Wyjątkiem pewnie jest np Wrocław, może tam są jakieś osiedla ukraińskie.
Czemu mieliby być nam groźni? Bo Wołyń? To już prędzej my dla nich za Wołyń. Szplin kiedyś pieprzył, że zrobią nam w przyszłości drugi raz Wołyń. Niby na jakiej podstawie? Wtedy dokonali rzezi na mniejszości Polskiej będąc większością, mając wizję jedmonarodowej Ukrainy. Teraz jest to niemożliwe, są i będą mniejszością, żadnej rzezi by nie zrobili, nie ma też ruchów dążących do tego by ..Polska była jednonarodową Ukraina xd
Czemu porownujesz do ciapatych w Danii, a nie Kanady, gdzie emigracja Ukraińców była porównywalna? Swoją drogą, co do zawsze nam nie przychylnej Ukrainy- dziś obchodzimy rocznicę powstania styczniowego w którym brali też udział Ukraińcy.
A tendencje agresji nacjonalistycznej widze głównie wśród Polakow w stronę Ukraińców. To straszenie, że będą nas chcieli zniszczyć jako naród to zwykła tępa propaganda która kończyła się holokaustami, Wolyniami itd. Chociażby tu na forum- stosuje się tępa propagandę w ich stronę, gada tylko o tym jakie zagrożenie dla nas stanowią i jak to będę chcieli nas niszczyć(po co mieliby to robić? ), Że nawet posiłkują się glupimy fejkami gdy już za mało jest jakiś prawdziwych ekscesów z Ukraińcami.
Takie Szpliny , Sykulscy i inni(tu na forum wprost niektórzy pisali, że czekają na pogromy) celowo grają na zwiększaniu agresji, że czekają na nią, nawet się z tym nie kryjąc. To tacy ludzie stanowią zagrożenie tu i teraz, a nie ukraińskie dziecko o którym można tylko mówić że "w przyszłości będzie zakładać getta i nam zagrażać, nie wiem jak, ale jakoś będzie"
Piszesz, że tu zaszczepia swoją dzika mentalność ze wschodu. I znowu- przykład Kanady. Były te same głosy. A no że dzicz, że przestępcy, że zacofani, że mocno trzymają się razem i będą stanowić zagrożenia. I co się okazało? Ze z czasem jest zupełnie odwrotnie, przyjmują mentalność i zasady państwa w którym żyją, a kolejne pokolenia kompletnie nie stanowiły zagrożeń.
Właściwie wydaje mi się, że na siłę starasz się udowodnić, że Ukraińcy będą jak muzułmanie. Niestety dla Ciebie- rzeczywistość tego nie potwierdza a wręcz temu zaprzecza. A Ukraińców i ich emigrację można porównać...do Polaków ...i innych emigracji ukraińskich. Tak jak my tak i oni tam gdzie się pojawili w większej fali emigracyjnej- nie stanowili problemu.
Nie wiem czemu w tym przypadku, wbrew logice, mieliby nagle, z dupy zacząć tworzyć odgradzające się i wrogie tubylcom getta jak ciapaci. Zwłaszcza, że mamy ich tu już wiele lat i nie widać takich tendencji