Konflikt Rosja-Ukraina

Nie będę rozmawiał o działaniach amerykańskiej armii ponieważ każdy ma prawo ocenić to w swój subiektywny sposób.
Z mojej perspektywy Amerykanie rozkręcają wojny o kapustę, w tym przypadku jest podobnie, czytaj: +20 laboratoriów od broni chemicznej USA na terytorium Ukrainy których nie było, do czasu ich odkrycia.
Koniec z mojej strony, na grudzień wystarczy, w styczniu znów cię sprawdzę.

To w końcu udowodniono że tak produkowano broń chemiczną?
Tak czy siak to nadal nie powód do inwazji na Irak bez wypowiedzenia wojny.
Co do terroryzmu to zauważ że kraje które wywalczyły niepodległość na gruzach I i II WS mają siła rzeczy swoją tradycję terrorystyczną: Polacy, Ukraińcy, Macedończycy, Serbowie itd. tak więc terroryzm też może być "dobry"(z konkretnego punktu widzenia. Bo zamachy Piłsudskiego na Rosjanach Polacy oceniają na ogół dobrze, Rosjanie źle. Ukraińcy zamachy w latach 30 na Polakach oceniają dobrze, Polacy źle. Austro-wegrzy zamach na księcia Ferdynanda też oceniają źle , Ruscy dobrze :p )

Tak, ale czy ONZ uznało że łamano prawa człowieka i były przypadki tortur czy uznało że Azow to organizacja terrorystyczna? Bo przypadki łamania praw człowieka i tortur także są znane wśród armii USA a nie jest to tożsame z uznaniem armii USA za terrorystyczną. Tzn niektórzy tak ja nazywają, nawet tu na tym forum i oczywiście też mają rację gdyż to serio jest dość subiektywne.
Oczywiście na liście organizacji terrorystycznych CIA nie znajdziesz Azova. Tutaj właśnie kłania się polityka, o której wspomniałeś. Na podstawie danych, z którymi każdy może się zapoznać można wnosić, że batalion ten spełnia kryteria organizacji terrorystycznej, jednak ze względu na sytuację polityczną uwarunkowaną ścieraniem się różnych interesów poważnych graczy w związku z wojną - nie mamy jednoznacznego wskazania, stwierdzenia.

ONZ dostarcza informacji ale nie chodzi przecież tylko o tę organizację, pomijasz inne fakty. Składając je wszystkie do kupy trudno o inną opinię jak tę, że Azov jest organizacją o charakterze terrorystycznym. Masz kolejny punkt - włoski "Zakon Hagal" oskarżony o gromadzenie broni i planowanie ataków terrorystycznych nawiązał operacyjne powiązania z ukraińskim batalionem Azov (dochodzenie w tej sprawie rozpoczęło się w 2019 roku):

Kolejny przykład:

Last edited:
Oczywiście na liście organizacji terrorystycznych CIA nie znajdziesz Azova. Tutaj właśnie kłania się polityka, o której wspomniałeś. Na podstawie danych, z którymi każdy może się zapoznać można wnosić, że batalion ten spełnia kryteria organizacji terrorystycznej, jednak ze względu na sytuację polityczną uwarunkowaną ścieraniem się różnych interesów poważnych graczy w związku z wojną - nie mamy jednoznacznego wskazania, stwierdzenia.

ONZ dostarcza informacji ale nie chodzi przecież tylko o tę organizację, pomijasz inne fakty. Składając je wszystkie do kupy trudno o inną opinię jak tę, że Azov jest organizacją o charakterze terrorystycznym. Masz kolejny punkt - włoski "Zakon Hagal" oskarżony o gromadzenie broni i planowanie ataków terrorystycznych nawiązał operacyjne powiązania z ukraińskim batalionem Azov (dochodzenie w tej sprawie rozpoczęło się w 2019 roku):

O tych Włochach słyszalem ale ciężko mi zweryfikować czy serio policja się wypowiedziała o ich współpracy z Azov bo jedyne info jakie o tym znalazłem to na antyukrainskich portalu, lub na komunistycznym(a i tam piszą "podobno" "mówi się" ) takim jak ten który wrzuciłeś. Więc tego nie umiem skomentować, bo nie wiem czy serio jakaś włoska policja tak stwierdziła.

Ale nawet bez tego zgadzam się we wszystkim

To w końcu udowodniono że tak produkowano broń chemiczną?
Tak czy siak to nadal nie powód do inwazji na Irak bez wypowiedzenia wojny.
Co do terroryzmu to zauważ że kraje które wywalczyły niepodległość na gruzach I i II WS mają siła rzeczy swoją tradycję terrorystyczną: Polacy, Ukraińcy, Macedończycy, Serbowie itd. tak więc terroryzm też może być "dobry"(z konkretnego punktu widzenia. Bo zamachy Piłsudskiego na Rosjanach Polacy oceniają na ogół dobrze, Rosjanie źle. Ukraińcy zamachy w latach 30 na Polakach oceniają dobrze, Polacy źle. Austro-wegrzy zamach na księcia Ferdynanda też oceniają źle , Ruscy dobrze :p )
Polacy nie mają tradycji terrorystycznych ty kurwa debilu jebany

Polacy nie mają tradycji terrorystycznych ty kurwa debilu jebany

No pisałem, że z naszego punktu widzenia działania grup Piłsudskiego z początku XX wieku , zamachy, napady, morderstwa polityczne to nie terroryzm, ale z punktu widzenia carskiej Rosji już tak. Czego nie rozumiesz?

No pisałem, że z naszego punktu widzenia działania grup Piłsudskiego z początku XX wieku , zamachy, napady, morderstwa polityczne to nie terroryzm, ale z punktu widzenia carskiej Rosji już tak. Czego nie rozumiesz?
Nawet w jednym wywiadzie Piłsudski opowiadał o swojej działalności terrorysty znej.
Nie, po prostu nie i chuj.eot. pozdro Beju

Nie, po prostu nie i chuj.eot. pozdro Beju

Czyli morderstwa polityczne, w tym ataki samobójcze, napady rabunkowe konkretnej organizacji politycznej i militarnej, to nie działania terrorystyczne? To była działalność narodowowyzwoleńcza metodami terrorystycznymi.

Last edited:
1671805388470.png

Oczywiście że także wina władz. Czemu wymyślasz rzeczy których nie napisałem? Zwłaszcza że ten system elektroniczny musiał być klepniety przez władze. A więc dają przyzwolenie na takie działanie.
Lecz jeżeli mieszkasz blisko granicy to wiesz, że służby graniczne Ukrainy tworzą państwo w państwie. Pokazała to wojna- na pewno władzom nie zależało by granicznicy przy eksodusie z początku wojny ruchali swoich obywateli. A to robili. Też władzom Ukrainy nie zależało by poborowych za łapówki przepuszczali. A to robili. Służby graniczne Ukrainy moim zdaniem tworzą przestępcze państwo w państwie, na które w wielu aspektach nieudolny i skorumpowany rząd nie ma wpływu. Oni stworzyli sobie system lapowkarski, przemytniczy z którego muszą iść wielkie łapówki dla skorumpowanego rządu. Zresztą Polacy mieszkający przy granicy ci to potwierdza bo na tym systemie sobie domy pobudowali z przemytu :p
Te huje graniczne im wiecej odprawia to wiecej maja kasy z łapówek

To minister Upadliny jak mu poljaki mówili zeby zwiekszyc przepustowość granic powiedział ze go to jebie dla niego priorytet to dostawy paliwa i zboża
Paliwo ktore biora od nas maja tansze jak my
a ich zboze tansze jest jak nasze i nasz rolnik traci
ich rzad dał na odpierdol sie mala granice
zero infrastruktury sranie po krzakach i stanie po 3 dni tym gównie w imie czego?
te tepe kurwy jada do Pl nie spradzaja jakie u nas przepisy nawet ubezpieczenia nie maja a pozniej blokuja granice
im nie zalerzy aby było lepiej
oni chca nas wyjebac jak tyko sie da
Jakby władza chciala coś by robili a tak tyko placza o pomoc i bron w zamian robiac nas w huja

Akurat okrucieństwo tych mordów było zaplanowaną częścią całej akcji, chodziło o wzbudzenie strachu i spowodowanie ucieczki pozostałych Polaków z terenów objętych terrorem. Co nie zmienia oceny poziomu zezwierzęcenia sprawców.
Geneza tych wydarzeń, przyczyny, odpowiedzialność są skomplikowane, wkurza mnie, że ludzie widzą tylko te obrazki, mało kto czyta i zgłębia temat, przez to historia może się powtórzyć.

Kiedyś długo rozmawiałem z Chorwatem, który brał udział w wojnie z Serbami (91-95) i uczestniczył w równie strasznych wydarzeniach, dosłownie mordowali się wzajemnie koledzy ze szkoły. On był ochotnikiem, poszedł z zemsty, powiedział mi, że po 20 latach nie rozumie jak mógł to robić, jakby to byl ktoś inny i że gdyby to miało się powtórzyć, spakowałby rodzinę i wyjechał.

Akurat okrucieństwo tych mordów było zaplanowaną częścią całej akcji, chodziło o wzbudzenie strachu i spowodowanie ucieczki pozostałych Polaków z terenów objętych terrorem. Co nie zmienia oceny poziomu zezwierzęcenia sprawców.
Geneza tych wydarzeń, przyczyny, odpowiedzialność są skomplikowane, wkurza mnie, że ludzie widzą tylko te obrazki, mało kto czyta i zgłębia temat, przez to historia może się powtórzyć.

Kiedyś długo rozmawiałem z Chorwatem, który brał udział w wojnie z Serbami (91-95) i uczestniczył w równie strasznych wydarzeniach, dosłownie mordowali się wzajemnie koledzy ze szkoły. On był ochotnikiem, poszedł z zemsty, powiedział mi, że po 20 latach nie rozumie jak mógł to robić, jakby to byl ktoś inny i że gdyby to miało się powtórzyć, spakowałby rodzinę i wyjechał.
Geneza to długi i skomplikowany temat, ale jednak nie wszyscy ludzie są takimi zwierzętami.

Back