Konflikt Rosja-Ukraina

Odniosłem się do aspektu na którego nikt nie zwrócił uwagi. Flaga bandery to oczywistość.
Ja zwróciłem na to uwagę, ale postanowiłem sobie darować. Oni od dawna mitomanią na temat długości swojej historii.

Z drugiej strony, 1500 lat temu, też tam leżała ta sama ziemia co dzisiaj :beczka:

Ja zwróciłem na to uwagę, ale postanowiłem sobie darować. Oni od dawna mitomanią na temat długości swojej historii.

Z drugiej strony, 1500 lat temu, też tam leżała ta sama ziemia co dzisiaj :beczka:

Jak dla mnie, to można, naciągając, jakaś samoświadomość terytorialna(jeszcze nie narodowa, ale terytorialna jest zalążkiem narodowej) umieścić w okolicy Chmielnickiego(też morderca, ale jednak historia wybiela morderców czym dalej w przeszłość) .
A kwestie narodowości ukraińskiej to XIX wiek, chociaż, z tego co pamiętam, w grupach inteligentów rodziły się już działania na rzecz pobudzania narodowości ukraińskiej. Zresztą, to zawsze wychodzi od inteligencji, w Polsce od szlachty.

Jak dla mnie, to można, naciągając, jakaś samoświadomość terytorialna(jeszcze nie narodowa, ale terytorialna jest zalążkiem narodowej) umieścić w okolicy Chmielnickiego(też morderca, ale jednak historia wybiela morderców czym dalej w przeszłość) .
A kwestie narodowości ukraińskiej to XIX wiek, chociaż, z tego co pamiętam, w grupach inteligentów rodziły się już działania na rzecz pobudzania narodowości ukraińskiej. Zresztą, to zawsze wychodzi od inteligencji, w Polsce od szlachty.
Za chmielnickiego to miałeś zlepek przestępców z różnych rubieży. Chuja mieli a nie zalążek państwowości

Inni też zwrócili, ale są sprawy ważniejsze.
Nawet mnie pokusiło by napisać "przebijam! I daję 500 tysięcy lat"

My mamy tyrboslowian którzy wierzą , że Polska ma kilka tys lat. Tylko , że u nas to jest plankton, a na Ukrainie to nurt główny.

Ale tak mają prawie wszystkie młode narody. Macodenczycy jeszcze w latach 30 w 90 % nie wiedzieli, że są Macedończykami.
A dziś?
Dziś, mimo, że są Słowianami i nie mają nic wspólnego z hellenistyczna Macedonia Aleksandra Wielkiego...to uważają się za TYCH Macedończyków , mają posągi Aleksandra jako swojego przodka.
To jest dopiero kuriozum.
To tak jakby dziś mieszkańcy Iraku, składający się z kolejnych fal ludów z północy, aramejskich, semickich itd, głosili że są Sumerami bo na tym terenie był kiedyś Sumer xd

Za chmielnickiego to miałeś zlepek przestępców z różnych rubieży. Chuja mieli a nie zalążek państwowości

Mam na myśli , że wśród niektórych grup (nazwijmy ich przestępcami) wytworzyła się świadomość posiadania terytorium dla tych swoich grup, jako niezależny byt terytorialny. Właśnie z tego prawie zawsze później powstają państwa i narodu.

Strasza, ze beda bronic kraju, nagrywajac filmik w Kijowie, gdy akurat ruscy demoluja ich na wschodzie, a prawdziwi ukrainscy patrioci tam gina? Wiekszego samozaorania dawno nie widzialem. Dlatego zawsze jak slysze, ze kibole beda 1 linia obrony kraju to nie moge przestac sie smiac.
A skąd wiesz że chłopaki z tego video wogole jeszcze żyją?
Łykacie jak pelikany propagandę.

Jest napisane przecież
IMG_20220729_132505.jpg

Russia claims 53 Ukrainian prisoners of war, including Azov soldiers from Azovstal, have been killed in an artillery strike on a prison in Elenovka, close to the frontlines.

Back