Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Idealne 10 minut na rozpoczęcie dnia :)
Ogolnie caly jego kanal i ksiazka to prawdziwa kopalnia wiedzy, zwlaszcza dla kogos tak pospinanego jak ja...Bardzo ciekawy filmik o ruchomosci w kostkach, tez mam z tym problem i musze przy przysiadach buty do siadow nosic. Moze mi pomoze :)
Ogolnie caly jego kanal i ksiazka to prawdziwa kopalnia wiedzy, zwlaszcza dla kogos tak pospinanego jak ja...
W ksiazce Starrett zaczyna od prawidlowej postawy a dopiero pozniej przechodzi do konkretnych cwiczen, ktore zaleca wykonywac przynajmniej 10-15 minut (minimum to 4 cwiczenia po dwie minuty na strone kazde). Ja osobiscie spedzam na takim rozciaganiu ok. 1 godziny bo to jak wyglada moj przysiad wola o pomste do nieba. Praktycznie wszystko z tylu mam spiete albo za krotkie, a moje stopy i kolana maja stosunkowo mala ruchomosc. Wielogodzinne sesje przed kompem za gowniarza daja o sobie znac... A jeszcze w podstawowce robilem szpagatTez jestem fanem tych cwiczen ALE trzeba sobie zdawac sprawe, ze to jest leczenie objawowe, to jest tzw. quick fix na chwile. Wczoraj rozmawialem o tym z zaprzyjaznionym fizjoterapeuta, ktory otworzyl mi oczy na pewne kwestie. Przyczyna tego, ze jestesmy pospinani jest bardziej zlozona, a samo poluzowanie da efekt na chwile, bo nie majac odpowiednio rozwinietej stabilizacji, cialo kompensuje i stabilizuje w inny sposob- stad tez pozniej znow jestesmy pospinani i tak w kolo.
Tez jestem fanem tych cwiczen ALE trzeba sobie zdawac sprawe, ze to jest leczenie objawowe, to jest tzw. quick fix na chwile. Wczoraj rozmawialem o tym z zaprzyjaznionym fizjoterapeuta, ktory otworzyl mi oczy na pewne kwestie. Przyczyna tego, ze jestesmy pospinani jest bardziej zlozona, a samo poluzowanie da efekt na chwile, bo nie majac odpowiednio rozwinietej stabilizacji, cialo kompensuje i stabilizuje w inny sposob- stad tez pozniej znow jestesmy pospinani i tak w kolo.
Ja nie mowie, ze one sa bezuzyteczne, bo ja tez je stosuje, ale one nie dzialaja na przyczyne problemu, a jedynie na juz gotowe objawy.Powiem Ci, ze dzis zapytalem kumpla ktory jest fizjoterapeuta kadr Polski w siatkę i sam stosuje te metody od "Kelly Starrett's mobility".