Katolicyzm i inne religie

@Mort brawo, odwróciłeś kota ogonem jak typowy katol i widzisz swiat w jednym kolorze + nie wiem czemu łapiesz za słówka wyrwane z kontekstu inperpretacji. Nie odpowiem ci na wszystko, bo na telefonie zajmie mi to wieki. Skupie się na jednej rzeczy, resztę jeśli pozwolisz napiszę z domu.
Chrześcijanie obwiniają boga o śmierć nie dlateho że ich wyobrażenie jednostki boskiej jest złe (chociaż jak wiesz ja mam inne zdanie). Obwiniają dlatego że sami w głębi duszy nie wierzą. Mogą chodzić do kościoła i nawet być na stanowiskach kościelnych. Ale kiedy przyjdzie śmierć kogokolwiek, zaczynamy mieć wątpliwosci i bóg, w którego de facto nie wierzymy, nie wystarcza. Czy jeśli umrze ci matka będziesz się cieszył że możliwe że żyje wiecznie, według zalożeń waszej religii? Może. Ale 90% będzie darło pysk obwiniając boga że ją zabrał. To jest powod reakcji twojej koleżanki. Kiedyś rozmawiałem ze znajomym matki, który jest księdzem (w miarę spoko gosć - na siłę nie próbował mi wmówić że biale jest czarne). Jego zdaniem takich prawdziwie wierzących w boga jest 10 może 20%. Da reszty jest to tylko wiara ojców ja kiedyś Perun i Światowid.
Teraz kilka P.S. abyś nie marnował klawiatury:
Ps. 1 - piszę na telefonie,średnio co 5 minut 1 zdanie, więc jak jest jakiś chaos to zaznacz a gdy wrócę wyjaśnię dokładniej
ps.2 - jeśli nie jesteśmy tej samej wiary ani tej samej krwi, to nie jestesmu braćmi. Wiem, twoja wiara itd. Ale twoja. Nie moja :wink:
Ps.3 Jeśli dosłownie wziałeś moją parafrazę, to polecam przeczytać Romatyczność. Może wtedy zrozumiesz co mówiłem.
Ps.4 nie obierz agresywnie moich postów. Nie lubie po prostu gdy ktoś chcr mi wmowic ze czarne jest białe
pozdro

U mnie nie ma żadnych może, bracie. U mnie jest pewność. Więc tak, jeżeli umiera ktoś, kto wiem, że żył w relacji z Bogiem i wiem, że przyjął Go jako Pana swojego życia - to raduję się, że jest już z Nim, tam gdzie wieczna radość i pokój. :) Powiem nawet: wszystko dla czego żyję jest po śmierci. :)

Będę nazywał Cię bratem, bo tak chcę, czy wielką krzywdę Ci czynię robiąc to w wolności? Dla mnie każdy człowiek jest bratem.

@Plywak, Bóg włożył w me serce od początku życia takie poczucie, pragnienie, że będę jeździł po świecie i prowadził ludzi. Dokąd? Teraz już wiem. Do Chrystusa. Chwała Mu za to, że otworzył me oczy. :)

U mnie nie ma żadnych może, bracie. U mnie jest pewność. Więc tak, jeżeli umiera ktoś, kto wiem, że żył w relacji z Bogiem i wiem, że przyjął Go jako Pana swojego życia - to raduję się, że jest już z Nim, tam gdzie wieczna radość i pokój. :) Powiem nawet: wszystko dla czego żyję jest po śmierci. :)

Będę nazywał Cię bratem, bo tak chcę, czy wielką krzywdę Ci czynię robiąc to w wolności? Dla mnie każdy człowiek jest bratem.

@Plywak, Bóg włożył w me serce od początku życia takie poczucie, pragnienie, że będę jeździł po świecie i prowadził ludzi. Dokąd? Teraz już wiem. Do Chrystusa. Chwała Mu za to, że otworzył me oczy. :)

hehe, mowilem, ze piekny utwor? ;)

Dziś wyjazd do Olsztyna. Wieczór Chwały od 18:00, dziś w parafii Chrystusa Odkupiciela Człowieka. Ewangelizacja na ulicach Olsztyna jutro od 9 do 16:00. Będzie też namiot uzdrowienia obok Górnego Kościoła na ulicy Kard. S. Wyszyńskiego 11 od godziny 16:00. Jak ktoś jest z Olsztyna to zapraszam hehe. :D

Dziś wyjazd do Olsztyna. Wieczór Chwały od 18:00, dziś w parafii Chrystusa Odkupiciela Człowieka. Ewangelizacja na ulicach Olsztyna jutro od 9 do 16:00. Będzie też namiot uzdrowienia obok Górnego Kościoła na ulicy Kard. S. Wyszyńskiego 11 od godziny 16:00. Jak ktoś jest z Olsztyna to zapraszam hehe. :D
Mamed i Aslambek są z Olsztyna. Ich namów na ewangelizację:)

@MegasamoaN

"
A Krucjaty? Palenie na stosach w średniowieczu? :) to o czym mówisz to nie jest zabijanie w imię ateizmu tylko ideologii politycznej której ateizm był tylko częścią a to juz zmienia postać rzeczy, a w awatar raczej nie ku wierzeniu a słowiańskiej kulturze zapodany ok jak coś to mój ostatni post nie na temat tu ale pisze na szybko z fona i mam problem z grzebaniem w tematach
"

Krucjaty? ZWykła wojna o tereny. Wpierw Islamiści zagrabili nam ziemie, to wybuchła wojna o te ziemie i jej odzyskanie.

Palenie na stosach w średniowieczu? Inkwizycja przez setki lat swojej działalności spaliła na stosie od 200 do 2 tys. osób. To około 1-2% z wszystkich procesów. Do tego zwykle byli to ludzie winni - heretycy, mordercy(heretyk to nie był czlowiek ktory głosił ateizm. heretyk głosił , że jego wizja chrześcijanstwa jest prawdziwa, a cały Kosciol jest heretycki i trzeba zabijac niewiernych).

Oczywiśćie, że zabijali w imie ideologii politycznej której ateizm był częścią. Co nie zmienia faktu, że w imie ateizmu też zabijali. Tak jak palono na stosach ówczesnych Breivików w imie obrony systemu politycznego któego częścią była religia.

Ale to tylko kwestia chrzescijanstwa, katolickiego, bo później pojawili sie protestanci i zaczeli wszystkich na około oskarżać o czary i mordowac(przez kilkadziesiat lat na terenach niemiec spalono na stosie prawie 100 tys kobiet). Inna kwestia fanatyzm Islamu itd.

To ja opowiem historię dzisiejszą - przez ostatnie półtora roku byłem w kościele na Boże Narodzenie i ślub brata - dziś naszła mnie ochota, żebym poszedł i było całkiem spoko. Ale najlepszym punktem było, że spotkałem tam asystentkę mojej prodziekan - i to jest jedna z najpiękniejszych dziewczyn, jakie w życiu widziałem. Zyskałem powód, żeby chodzić tam co tydzień - przynajmniej dopóki będę ją tam widywał. I to mówię serio :D

Już po ewangelizacji Olsztyna. Niesamowite cuda. Jezus uzdrawiał narośle na ciałach, w ponad naturalny sposób wypełniały się ubytki w zębach, zgrubienia na kościach znikały pod naszymi rękoma (sic!), uzdrawiane kolana, kręgosłupy, wydłużane nogi, jedna pani była uzdrowiona z astygmatyzmu (problem z oczami), leczone bóle w różnych miejscach, narośle na dziąsłach, które były od urodzenia. :D Dzieje się, jest wielkie przebudzenie i ja się tym jaram ostro. Jezus jest wielki!

http://olsztyn.gosc.pl/doc/2565549.Nic-mnie-nie-boli

Trochę fotek + artykuł. Wrzucę za parę dni linka do youtubowego filmiku ze świadectwami, pozdro! :D

@Arlovski nie spotkałem nikogo sławnego hehe

@Mort a wodę w wino też zmieniacie? Bo jak tak, to idę!

Sorka za żarcik, nie mogłem się powstrzymać;)

@Mort a wodę w wino też zmieniacie? Bo jak tak, to idę!

Sorka za żarcik, nie mogłem się powstrzymać;)

Hehe spoko. Nie zamieniamy, bo nikomu by to nie pomogło. :D Chyba, że by mszalnego brakło, to wtedy trzeba by było, żeby było co konsekrować. ;)

To ja opowiem historię dzisiejszą - przez ostatnie półtora roku byłem w kościele na Boże Narodzenie i ślub brata - dziś naszła mnie ochota, żebym poszedł i było całkiem spoko. Ale najlepszym punktem było, że spotkałem tam asystentkę mojej prodziekan - i to jest jedna z najpiękniejszych dziewczyn, jakie w życiu widziałem. Zyskałem powód, żeby chodzić tam co tydzień - przynajmniej dopóki będę ją tam widywał. I to mówię serio :D
Niezbadane są ścieżki Pana :D

Zacytuj mi gdzie Jezus potepial zwiazki homo ? Czy moze kosciol katolicki wprowadzil ta nagonke sam ukrywajac to ze homoseksualizm jest powszechny wsrod ksiezy ?

Jezus przestrzegał wszystkiego co było w Prawie i od Proroków. Zatem przestrzegał również tego przepisu, który jest w Księdze Kapłańskiej.

Nie będziesz obcował z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą. To jest obrzydliwość! KPŁ 18,22

Ja nie krytykuję tutaj ludzi tj. gejów, ale grzech, a homoseksualizm jest grzechem bardzo ciężkim. Natomiast jeżeli Ty wytykasz coś księżom, to mam nadzieję, że Ty przestrzegasz wszystkiego, skoro jesteś skłonny do oceny i wytykania czegoś całej grupie ludzi. :)

Niezbadane są ścieżki Pana :D

494503.jpg

Jezus przestrzegał wszystkiego co było w Prawie i od Proroków. Zatem przestrzegał również tego przepisu, który jest w Księdze Kapłańskiej.

Nie będziesz obcował z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą. To jest obrzydliwość! KPŁ 18,22
Za to obrzydliwoscia nie bylo i nie jest to co wyprawia i wyprawial kosciol katolicki w imie Jezusa . Najbardziej czarna instytucja w dziejach ziemi . Smiechu warte wszyscy napierniczaja o gejach od rana do nocy jakby to bylo wazne kto z kim sie rznie .Jak sie do mnie nie dobieraja to niech sobie robia co chca i nie powinni byc dyskryminbowani i tyle . PO CO O TYM PIEPRZYC NA OKRAGLO ? NIE MA WIEKSZYCH PROBLEMOW ?

Mam nadzieję, że masz jakiekolwiek dowody, by poprzeć te słowa, inaczej jest to pusty atak w tą tę instytucję.
Chętnie poznam Twoje uzasadnienie tych słów.
Sorry chlopie ale chyba miales historie w podstawowce,wszedzie gdzie bylo cos do ugrania pojawial sie Watykan ,dzialal kazdym sposobem zeby rozszerzyc swoje wplywy ,nie cofnal sie przed niczym dla kasy i wladzy .Nawet przez Watykan szla sciezka ktora uciekali hitlerowscy zbrodniarze wojenni do Ameryki Poludniowej .Cala historia kosciola tak wyglada jak tego nie widzisz to nie mamy sensu dyskutowac,szkoda czasu po prostu . Ja wieze w Boga ale zdecydowanie nie wierze w kosciol katolicki,ktory dba tylko i jedynie o swoje interesy .

Inkwizycja w głównej mierze zajmowała się sprawami świeckimi - morderstwa - dała protokołowanie spraw, podstawy pod proces mieszany, a więc łączący procedurę inkwizycyjną ze skargowo - kontradyktoryjną. Potworna instytucja.

Sorry chlopie ale chyba miales historie w podstawowce,wszedzie gdzie bylo cos do ugrania pojawial sie Watykan ,dzialal kazdym sposobem zeby rozszerzyc swoje wplywy ,nie cofnal sie przed niczym dla kasy i wladzy .Nawet przez Watykan szla sciezka ktora uciekali hitlerowscy zbrodniarze wojenni do Ameryki Poludniowej .Cala historia kosciola tak wyglada jak tego nie widzisz to nie mamy sensu dyskutowac,szkoda czasu po prostu . Ja wieze w Boga ale zdecydowanie nie wierze w kosciol katolicki,ktory dba tylko i jedynie o swoje interesy .
Rzeczywiście moja wiedza historyczna nie jest zbyt dobra. Mógłbyś mi przedstawić jakieś konkretne sytuacje, w których Watykan jest taki zły, jak to przedstawiasz?

Przeciez samo wprowadzenie chrzescijanstwa do Polski odbywalo sie przy pomocy ognia i miecza,kto nie chcial przejsc na nowa wiare tego mordowano ale wiadomo w imie milosci Jezusa.:lol: Dobra ja wypadam z dyskusji bo to temat rzeka . Narka

Za to obrzydliwoscia nie bylo i nie jest to co wyprawia i wyprawial kosciol katolicki w imie Jezusa . Najbardziej czarna instytucja w dziejach ziemi . Smiechu warte wszyscy napierniczaja o gejach od rana do nocy jakby to bylo wazne kto z kim sie rznie .Jak sie do mnie nie dobieraja to niech sobie robia co chca i nie powinni byc dyskryminbowani i tyle . PO CO O TYM PIEPRZYC NA OKRAGLO ? NIE MA WIEKSZYCH PROBLEMOW ?
A ZUS?

Rzeczywiście moja wiedza historyczna nie jest zbyt dobra. Mógłbyś mi przedstawić jakieś konkretne sytuacje, w których Watykan jest taki zły, jak to przedstawiasz?
Chlopie masz powyzej "drobne" przyklady zacytowane .Nie chce mi sie rozpisywac ale pewnie zaraz sie inni chetni znajda do podawania nowych przykladow. Ale jak Cie to nie przekonuje co powyzej napisalismy to nie ma sensu dyskutowac,szkoda na to czasu .Dobranoc

Chlopie masz powyzej "drobne" przyklady zacytowane .Nie chce mi sie rozpisywac ale pewnie zaraz sie inni chetni znajda do podawania nowych przykladow. Ale jak Cie to nie przekonuje co powyzej napisalismy to nie ma sensu dyskutowac,szkoda na to czasu .Dobranoc
Tak pierdolisz na katolików, a jakbyś miał do czynienia z "religią miłości", to byś Watykan całował po stopach :)

Back