Katolicyzm i inne religie

Takie coś znalazłem, w sprawie pomocy hitlerowcom, źródło niesprawdzone, jednak zaciekawiłeś mnie tym.

"Za kratami tak opisał spotkanie z watykańskim hierarchą: \”Biskup Hudal wszedł do pokoju, w którym czekałem, wyciągnął do mnie obie ręce i powiedział: Pan z pewnością jest Franzem Stanglem\”. Historycy do dziś toczą spór, czy papież Pius XII i jego najbliższy współpracownik, watykański, sekretarz stanu Giovanni Montini, późniejszy papież Paweł VI, zdawali sobie sprawę z działalności Hudala. Większość badaczy jest zdania, że przynajmniej Montini, nadzorujący Pontifica Commissione, musiał wiedzieć. Kościół katolicki tak gorliwie wspierał brunatnych zbiegów, że amerykański wywiad nazywał drogi ich ucieczki klasztornymi drogami. Hitler i jego giermkowie nienawidzili chrześcijaństwa i zamierzali je wytępić. Z rąk nazistów zginęły setki zakonników i księży. Nasuwa się pytanie, dlaczego po wojnie Watykan pomagał brunatnym katom. Dr Steinacher wyjaśnia: \”Kościół katolicki, a także ewangelicki po latach promowania przez nazizm tzw. neopogaństwa dążyły do rechrystianizacji Europy. Chętnie wybaczano brunatnym owieczkom, aby sprowadzić je z powrotem na łono Matki Kościoła. Robiono to nawet w sposób niezgodny z doktryną, np. przez masowe udzielanie ponownego chrztu\”. Bp Hudal nie był wyjątkiem. Watykan zorganizował cały system pomocy nazistom. Po wojnie dla Kościoła największym niebezpieczeństwem stał się komunizm, hitleryzm zaś uznano za rozdział zamknięty, którym nie trzeba się zajmować. A w końcu, zgodnie z katolicką doktryną, nawet największy grzesznik może dostąpić przebaczenia, tłumaczy historyk z Bolzano. Służby specjalne USA doskonale wiedziały o klasztornych drogach, nie zrobiły jednak nic, aby położyć kres poczynaniom watykańskich hierarchów. Co więcej, wykorzystywały te szlaki do ewakuacji swych szpiegów z radzieckiej strefy okupacyjnej w Austrii. Bp Hudal był finansowany przez amerykański wywiad OSS. Zarówno Waszyngton, jak i Watykan obawiały się przede wszystkim, że do władzy we Włoszech dojdą komuniści. A byłych hitlerowców uważano za najlepszych ekspertów w walce z czerwoną zarazą.
Przeciez samo wprowadzenie chrzescijanstwa do Polski odbywalo sie przy pomocy ognia i miecza,kto nie chcial przejsc na nowa wiare tego mordowano ale wiadomo w imie milosci Jezusa.:lol:
Z tego co wiem, to w czasach Kazimierza Wielkiego ciężko mówić o Polsce jak o katolickim kraju. Zresztą Bolesław Zapomniany, był ponoć władcą Polski, który jawnie odrzucił chrześcijaństwo i dlatego go wykreślono z rodowodu dynastii. Historycy toczą o niego spory, jednak jeśli spojrzymy na postać Bezpryma, pierworodnego Bolesława Chrobrego, to jawnie można stwierdzić, że miał on spore wpływy w naszym kraju i był poganinem. Nawet w dowód tego oddał insygnia królewskie, tym samym zrywając chrzest kraju i odbierając Polsce tytułu królestwa, warto też dodać, że jego główną siłą był ogień i miecz, czyli wojsko, a konkretnie najemnicy ruscy, którzy podbili Grody Czerwieńskie, czyli okolice dzisiejszego Wołynia. Zresztą akurat Kazimierz Odnowiciel Jarosława Mądrego dość sprytnie oszukał i dzięki niemu nie straciliśmy na tym.
Jednak podsumowując, to reakcja antychrześcijańska na terenach Polski walczyła zbrojnie, a przyjęcie chrześcijaństwa było de facto fikcją, bo tą wiarę przyjęły tylko najważniejsze osoby w państwie, podczas gdy reszta społeczeństwa nawet nie była mocno do tego zmuszana (o czym świadczy dość długie współistnienie królestwa z poddanymi poganami).

A ja ktoś nie ma potrzeby całować po stopach żadnych z tych hochsztaplerów ?
:)
To nie całuje? :) Nie znam nikogo, kto by to robił. Ale pierdolenie, że katolicyzm to najgorsze zło jest żałosne, podczas gdy islam do tej pory ma za punkt honoru wyrżnąć niewiernych.

To nie całuje? :) Nie znam nikogo, kto by to robił. Ale pierdolenie, że katolicyzm to najgorsze zło jest żałosne, podczas gdy islam do tej pory ma za punkt honoru mordować niewiernych i wkrótce może nas wszystkich wyrżnąć.
W żadnym razie, Islam jest tak samo wykorzystywany jako pretekst do wygłaszania tez o jego szkodliwości jak katolicyzm.
Ciężko jest historycznie udowodnić, że pięknie nam (mam nadzieję) znana Pieśń o Rolandzie nie jest peanem na cześć obrońców chrześcijańskich dumnie broniących Pirenejów, czyli wrót do Europy, a jest opowieścią o dość żałosnej, aczkolwiek w dalszym rozrachunku skutecznej napaści francuskiego króla na bogate i dobrze rozwinięte tereny Al-Andalus. Zresztą nie ma co się dziwić Europejczykom, jak słyszeli opowieści o wielkich i bogatych miastach, a takich ówczesnemu islamowi nie brakowało, to nawet zdemolowany Rzym nie robił wrażenia.

W żadnym razie, Islam jest tak samo wykorzystywany jako pretekst do wygłaszania tez o jego szkodliwości jak katolicyzm.

Muzułmanie zabijają w imię Allaha - nie powiesz mi chyba, że bojownicy z ISIS robią to z przyczyn politycznych? Nie mówię tu o przywódcach, tylko o "szarych obywatelach" stanowiących 99%.
Nie twierdzę oczywiście, że przeciętny muzułmanin chce mi obciąć łeb, ale takich są miliony. Nie kojarzę za to, żeby katolicy w imię religii chcieli kogoś zabijać.

Muzułmanie zabijają w imię Allaha - nie powiesz mi chyba, że bojownicy z ISIS robią to z przyczyn politycznych? Nie mówię tu o przywódcach, tylko o "szarych obywatelach" stanowiących 99%.
Nie twierdzę oczywiście, że przeciętny muzułmanin chce mi obciąć łeb, ale takich są miliony. Nie kojarzę za to, żeby katolicy w imię religii chcieli kogoś zabijać.
Jeśli mam być szczery, to dokładnie to bym Ci powiedział. ISIS to nie krucjata (czy dżihad) w imię religii, tylko bliżej niedookreślony twór polityczny, który być może rozwinął się jako reakcja na agresję państw zachodnich w rejony Azji Mniejszej. ISIS tylko wykorzystuje religię do swoich politycznych celów, a najlepiej o tym świadczy bodaj zeszłotygodniowe strzelanie do muzułmanów/uchodźców, uciekających z podbijanego miasta, zresztą ciągle gdzieś odnajdują się masowe groby także muzułmanów.
ISIS to polityczny twór, w żadnym razie religijny.
Dodam na koniec, że ISIS ma spory problem z brakiem ludności na podbijanych terenach, bo niemal każde nowo podbite miasto jest opustoszałe. Ludzie uciekają przed wojną, przed głodem, ale przede wszystkim przed nadchodzącym reżimem, który wykorzystuje prawo religijne w sposób, w który oni sobie nie wyobrażają (a dotychczas żyli w państwie islamistycznym).

Tak pierdolisz na katolików, a jakbyś miał do czynienia z "religią miłości", to byś Watykan całował po stopach :)
To jest argument ,czy lepiej dostac pałą czy dzida:) .Czy ja tu bronie innych religii ? Uwazam,ze czlowiek moze wierzyc w Boga modlic sie i nie potrzebna mu zadna religia do tego .Sam tak mam i znam sporo osob ktore tez tak ma .A katolicyzm tylko i wylacznie stal sie cywilizowany poniewaz w wyedukowanej Europie takie bujdy nie przejda jakie dawniej kk serwowal :) . Gdyby nie edukacja to dalej by Dominikanie z Inkwizycja szaleli i polowali na czarownice :) . Oki teraz to juz naprawde koniec mojego udzialu w dyskusji . Dobranoc

Isis to nie sa prawdziwi muzułmanie, oni zabijają tez innych muzułmanów, nie tylko chrześcijan czy innych. Szyici maja jeszcze bardziej przejebane niż chrześcijanie.

To jest argument ,czy lepiej dostac pałą czy dzida:) .Czy ja tu bronie innych religii ? Uwazam,ze czlowiek moze wierzyc w Boga modlic sie i nie potrzebna mu zadna religia do tego .Sam tak mam i znam sporo osob ktore tez tak ma .A katolicyzm tylko i wylacznie stal sie cywilizowany poniewaz w wyedukowanej Europie takie bujdy nie przejda jakie dawniej kk serwowal :) . Gdyby nie edukacja to dalej by Dominikanie z Inkwizycja szaleli i polowali na czarownice :) . Oki teraz to juz naprawde koniec mojego udzialu w dyskusji . Dobranoc
Mimo wszystko teraz jest już cywilizowany i znam takich księży i braci zakonnych, którzy są wspaniałymi ludźmi i krew się we mnie gotuje, jak ktoś ciśnie po nich. Niemniej dobranoc!

Gdyby nie edukacja to dalej by Dominikanie z Inkwizycja szaleli i polowali na czarownice :) .
Nie moge sobie przypomniec, gdzie to czytalem, ale jakies zrodlo podawalo, ze normalne sady zbieraly duzo obfitsze zniwo od tych inkwizycjynych...

Nie moge sobie przypomniec, gdzie to czytalem, ale jakies zrodlo podawalo, ze normalne sady zbieraly duzo obfitsze zniwo od tych inkwizycjynych...
Najprawdopodobniej w temacie o historii tutaj na forum. Tę kwestię już dość dobrze tam przemaglowano.

Rzeczywiście moja wiedza historyczna nie jest zbyt dobra. Mógłbyś mi przedstawić jakieś konkretne sytuacje, w których Watykan jest taki zły, jak to przedstawiasz?

Polecam serial jak ktoś nie oglądał bo jest zajebisty http://www.filmweb.pl/serial/Rodzina+Borgiów-2011-556595 Oczywiście jest to film więc pewnie dużo fikcji ale za wikipedią:
Rodzina Borgiów znana jest z głębokiego zaangażowania zarówno w życie kościelne jak i polityczne XV oraz XVI wieku. Do dziś pamiętana jest ze swoich zdemoralizowanych rządów, w szczególności z okresu zajmowania pozycji papieża przez Aleksandra VI. Oskarżani byli o wiele patologii oraz przestępstw – między innymi o nepotyzm, korupcję, symonię, a także o kazirodztwo oraz liczne zabójstwa – szczególnie za pomocą trucizn.

Mimo wszystko teraz jest już cywilizowany i znam takich księży i braci zakonnych, którzy są wspaniałymi ludźmi i krew się we mnie gotuje, jak ktoś ciśnie po nich. Niemniej dobranoc!
Na pewno rownie wielu jest imamow takze dobrych ludzi, ja mowie o kk ze jest to instytucja idaca po trupach do swoich celow i dbajaca tylko i wylacznie o swoja dupe.Nikt tu nie napisal ze nie ma dobrych ksiezy z powolania .

No ale przeciez jesli sady cywilne skazywaly na smierc z powodow religijnych to DZIEKI NAUCZANIU KOSCIOLA KATOLICKIEGO,wiec dalej kk jest odpowiedzialny za te zbrodnie.

Polecam serial jak ktoś nie oglądał bo jest zajebisty http://www.filmweb.pl/serial/Rodzina Borgiów-2011-556595 Oczywiście jest to film więc pewnie dużo fikcji ale za wikipedią:
Rodzina Borgiów znana jest z głębokiego zaangażowania zarówno w życie kościelne jak i polityczne XV oraz XVI wieku. Do dziś pamiętana jest ze swoich zdemoralizowanych rządów, w szczególności z okresu zajmowania pozycji papieża przez Aleksandra VI. Oskarżani byli o wiele patologii oraz przestępstw – między innymi o nepotyzm, korupcję, symonię, a także o kazirodztwo oraz liczne zabójstwa – szczególnie za pomocą trucizn.
Polecasz mi serial, który jest do tego stopnia przesiąknięty fikcją, że jedyny wspólny argument z historią to tło historyczne i nazwy postaci.
Dziwny argument, jednoznaczny z przywołaniem gry Assasins Creed jako historycznego dowodu, albo książek Dana Browna.

Może oddam głos mądrzejszym ode mnie.

Podsumowując, największym problemem z tym rodem jest powszechnie panujący nepotyzm, który nie był niczym nadzwyczajnym w tamtym okresie. Ponadto zarzuca się mu nieprzestrzeganie celibatu, który w tamtym okresie był wyjątkowo przestrzegany, do tego dochodzi organizowanie orgii, tutaj owszem tak było. W ówczesnych czasach uznawano go za złego z powodu umieszczenia swojego wizerunku na obrazie dzięciątka Jezus.

Na pewno rownie wielu jest imamow takze dobrych ludzi, ja mowie o kk ze jest to instytucja idaca po trupach do swoich celow i dbajaca tylko i wylacznie o swoja dupe.Nikt tu nie napisal ze nie ma dobrych ksiezy z powolania .
To jak jest z Kościołem, kapłani są dobrzy, ale w grupie są źli? Określ się jakoś.
No ale przeciez jesli sady cywilne skazywaly na smierc z powodow religijnych to DZIEKI NAUCZANIU KOSCIOLA KATOLICKIEGO,wiec dalej kk jest odpowiedzialny za te zbrodnie.
Sądy nie skazywały na śmierć z powodów religijnych, tego nam nie wmówisz. Podaj dowód, albo zamilcz z takimi argumentami, bo póki co nie podałeś ani jednego przykładu, tylko obrażasz instytucję ogólnikami, chwytliwymi określeniami i niczym nie popartymi zarzutami.

@alladino chciałbym, żebyś się wypowiedział na temat tego materiału, który wstawiłem. Jak już obejrzysz. Chętnie podyskutuję. :)

To jak jest z Kościołem, kapłani są dobrzy, ale w grupie są źli? Określ się jakoś.
Naprawde nie odrozniasz instytucji kk od poszczegolnych ksiezy ???? Napisalem juz w poprzednim poscie o tym wiec nie bede sie powtarzal.

Ogladalem bardzo madry facet .Lubie myslacych ludzi szacun !!!:applause:

Ok. Tyle mi wystarczy. Zły Kościół zabiera możliwość łączenia się z bóstwem poprzez nie udzielanie komunii pod dwoma postaciami, przez co nie mamy wyższego poznania... dziwne, bo ja często przyjmuję w dwóch postaciach w KK. :D

Pieczyński krul racjonalizmu!

Naprawde nie odrozniasz instytucji kk od poszczegolnych ksiezy ???? Napisalem juz w poprzednim poscie o tym wiec nie bede sie powtarzal.
zasadnicza kwestia jest to, co masz na mysli piszac "instytucja kk"? papieza, prymasa?

Ok. Tyle mi wystarczy. Zły Kościół zabiera możliwość łączenia się z bóstwem poprzez nie udzielanie komunii pod dwoma postaciami, przez co nie mamy wyższego poznania... dziwne, bo ja często przyjmuję w dwóch postaciach w KK. :D

Pieczyński krul racjonalizmu!
Nie ogladalem akurat tego wywiadu ,ale wczesniiej o poczuciu winy opowiadal jak kk tym manipuluje . I o seksualnosci. Jak masz jakies argumenty o tym co pisze to sie wypowiadaj do moich slow,nie chce mi sie ogladac wszystkiego co mi podtykasz.Napisalem tu jakakolwiek nieprawde ?

Nie ogladalem akurat tego wywiadu ,ale wczesniiej o poczuciu winy opowiadal jak kk tym manipuluje . I o seksualnosci. Jak masz jakies argumenty o tym co pisze to sie wypowiadaj do moich slow,nie chce mi sie ogladac wszystkiego co mi podtykasz.Napisalem tu jakakolwiek nieprawde ?

Obejrzyj cały materiał, żeby wiedzieć kogo propsujesz. On tam prawi właśnie takie bzdury. Tak samo jak Ty. Wyssane z palca brednie nie mające żadnych potwierdzeń w historycznych źródłach, a jedynie w papce medialno-spiskowej, która zwala całe zło świata na KK.

Obejrzyj cały materiał, żeby wiedzieć kogo propsujesz. On tam prawi właśnie takie bzdury. Tak samo jak Ty. Wyssane z palca brednie nie mające żadnych potwierdzeń w historycznych źródłach, a jedynie w papce medialno-spiskowej, która zwala całe zło świata na KK.
ZAcytuj gdzie napisalem bzdury no dalej . Smiech na sali daj argumenty gdzie nieprawde napisalem :).

No przeciez oczywiste kto podejmuje decyzje w kk . Mowie o zwierzchnikach kk i jego polityce.
Sorry, ale rzucasz same ogolniki i nie napisales jezcze zadnego konkretu. To kto podejmuje decyzje w kk? Konkrety, panie, konkrety.

ZAcytuj gdzie napisalem bzdury no dalej . Smiech na sali daj argumenty gdzie nieprawde napisalem :).

W każdym poście jest jakaś bzdura jak np. to, że sądy cywilne skazywały na śmierć, bo tak KK nauczał. Koncentrujesz się na głupotach, zamiast patrzeć na to co naprawdę ważne, czyli Twoje zbawienie i Twoja relacja z Jezusem.

Back