dobryskun
ONE FC Flyweight
Do roboty uczciwej niech sie wezmie!Czy ksiądz nie ma prawa zjeść obiadu, albo się ubrać za to co dadzą mu wierni?
Zatem za co ksiądz ma jeść czy się ubierać?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Do roboty uczciwej niech sie wezmie!Czy ksiądz nie ma prawa zjeść obiadu, albo się ubrać za to co dadzą mu wierni?
Zatem za co ksiądz ma jeść czy się ubierać?
Kilku z księży uczy w szkole, pomaga w przytułkach, odwiedza bezdomnych, rozmawia z umierającymi, nie oczekując za to zapłaty i często tej zapłaty nie otrzymuje (pomijając naukę w szkole publicznej, choć do tego państwo go zmusza).Do roboty uczciwej niech sie wezmie!
Ksiądz nie jest świętym, ksiądz nie jest Bogiem, ksiądz nie jest pozbawiony grzesznej natury, ksiądz tak samo jak nieksiądz powinien ponosić konsekwencje swoich czynów (w tym samym wymiarze) i 99% Kościoła się z tym zgadza, zgadzało i najprawdopodobniej będzie zgadzać.Ksiądz powinien żyć skromnie i skupiać się na szerzeniu wiary, a nie zyskach finansowych i co sobie za pracę może kupić czy gdzie pojechać na wakacje. No, ale nie te czasy, ludzi tego typu zbyt mało, więc na księży idą i inni i np. dziś chodzą wieczorami piwkować, a potem wsiadają za kółko i inne takie ;))) To nie wyobraźnia, byłem świadkiem jak byłem młodszy trochę ;)
I to się ceni :) Jednak jest takich już zbyt mało mam wrażenie, a część nawet jak takie akcje zrobi to wierząc, że jest to ich dalsza część obowiązków za które zapłatę dostają. Zresztą nawet jak komuś zrobisz coś za darmo to może potem się opłacić mówiąc kolokwialnie. Zaczną przychodzić na msze i wrzucać na tacę. PR, marketing, zwał jak zwał, dbanie o dobry wizerunek.Kilku z księży uczy w szkole, pomaga w przytułkach, odwiedza bezdomnych, rozmawia z umierającymi, nie oczekując za to zapłaty i często tej zapłaty nie otrzymuje (pomijając naukę w szkole publicznej, choć do tego państwo go zmusza).
Ok, to teraz skąd ten ksiądz, który przez 12h dziennie siedzi w przytułku brata Alberta na krakowskim Kazimierzu ma wziąć pieniądze na jedzenie i ubranie? Albo zakonnica, która wstaje o 5 rano (albo i wcześniej) i gotuje cały dzień jedzenie i wydaje je biednym przy ul. Warszawskiej w Krakowie nie otrzymując w zamian ani grosza?I to się ceni :)
Moim zdaniem powinienem być tak samo blisko Boga, jak każdy ksiądz/człowiek na tej planecie. Nie oczekuję od księdza niczego więcej poza udzielaniem sakramentów, zaś co do jego uczynków to mam takie same oczekiwania wobec księdza, jak i każdego innego wiernego.Nie jest Bogiem, ale w moim przekonaniu powinien być dużo bliżej Boga niż każdy inny cywil, od przestępcy po parafianina.
W takim wypadku jak Wewiur piszesz to ciężko znaleźć inną opcję niż taca. Chyba, że państwo ;D No, ale to są ludzie, którzy się naprawdę poświęcają. Takich nigdy za wielu wg mnie.
Zaliczane, chodzi o umożliwienie udziału osobom, które nie mogą być fizycznie z przyczyn zdrowotnych.@Mort mordo, ciekawi mnie jedna kwestia. Teraz czesto w tv sa jakies msze puszczane i co, jesli ktos naprawde celeberuje te msze przed tv, modli sie i spiewa, to jest "zaliczane" czy nie? Glownie mi chodzi o osoby starsze, ktore juz naprawde nie maja mozliwosci na wlasna reke dostac sie do kosciola.
Słowo może faktycznie dziwnie brzmi w tym kontekście, chodzi po prostu o jakieś zastępstwo uczestnictwa.Ja p... msza zaliczona, niezaliczona... <sciana>
a widzisz tam cudzyslow? brakowalo mi dobrego slowa do tego, co sie spinaszJa p... msza zaliczona, niezaliczona... <sciana>
Jeszcze raz się powtórzę, to ludzie płacą na Kościół, dlatego że chcą płacić! Nikt nie zmusza do tego!
Chcesz płacisz, nie chcesz nie płacisz, ta sprawa jest oczywista.
a ile wydali na autostrady? ja sobie nie zycze, zeby wydawali na autostrady pieniadze!Z budżetu państwa na potrzeby Kościoła katolickiego idzie rocznie ponad 1,8 mld złotych. Te przywileje gwarantuje Kościołowi konkordat.
http://kkpp.blox.pl/2014/07/Ile-kosztuje-nas-konkordat.html
Budżet to również moje podatki. Nie chcę tego płacić, jak się z tego wypisać ?
Wyjechać z kraju może...? Skoro większość się zgadza to musimy ulegać w państwie demokratycznym jeśli chcemy tu żyć ;)
ja sobie nie zycze, zeby w ogole wydawali moje pieniadze ;Da ile wydali na autostrady? ja sobie nie zycze, zeby wydawali na autostrady pieniadze!
Nie, choć można by było, myślę, że jednak wyszło by, że większość. Cóż, Polska przyjęła chrzest i jest krajem z założenia chrześcijańskim. Takie czasy, że dziś to wielu już nie pasuje :)Polacy głosowali w referendum za tym konkretnym zagadnieniem?
a ile wydali na autostrady? ja sobie nie zycze, zeby wydawali na autostrady pieniadze!
Nie, choć można by było, myślę, że jednak wyszło by, że większość. Cóż, Polska przyjęła chrzest i jest krajem z założenia chrześcijańskim. Takie czasy, że dziś to wielu już nie pasuje :)
Mat, podał przykład z autostradami. A na to idą naprawdę wielkie pieniądze. Jak dla mnie mogłoby ich nie być, a ludzie nawet po miastach mogliby jeździć rowerami bądź komunikacją miejską, a między miastami międzymiastową :D Mamy władzę wybraną i oni decydują, nie z każdą sprawą można robić referendum, choć mi by osobiście nie przeszkadzało jakby ludzie mieli ciut większy wpływ niż tak sporadyczny.
Oczywiście, że nie :) Władca zdecydował, tak jak i dziś władza decyduje, ludzie mają niewielki wpływ na to jak wygląda prawo.Chrzest też oczywiście przeglosowano w referendum?
Oczywiście, że nie :) Władca zdecydował, tak jak i dziś władza decyduje, ludzie mają niewielki wpływ na to jak wygląda prawo.
Ja rozmawiałem z Gaarą o podatku kościelnym w Niemczech, a nie finansowaniu Kościoła w PL.Widzę, że nie zrozumiałeś, więc napiszę dokładniej o co mi chodzi: Wewiór napisał, że jak nie chcesz, to nie musisz płacić na kościół, a ja mu podaję przykład na to, że jednak muszę.
1. W euroatlantyckiej części świata kościoły obwieszone złotem i nieruchomości w każdym mieście i miasteczku (także w ścisłym centrum największych miast świata), dziesiątki tysięcy przykładów nadużyć, drogie samochody, wyciąganie łapy przy każdym obrządku "co łaska, ale nie mniej niż 800zł), a odpowiedź wierzącego - oni budują porządny dom na chwałę Pana.
Mort wrzucał dane, które pokazują, że problem pedofilii wśród kleru jest procentowo mniejszy niż u osób świeckich, zatem na tej podstawie opieram argument, że jednak ksiądz nie tryska do każdej dziurki tylko dlatego, że nie może do trysnąć do dziurki własnej żony.2. Celibat, który nie jest dla każdego, narzucany milionom ludzi wbrew treści Pisma Świętego, które wyraźnie mówi "kto doda lub odejmie z tego słowo będzie potępiony", ale ogólnie cierpienie tych ludzi i zabijanie ich pierwotnych instynktów (stąd zresztą problem z pedofilią na łonie Kościoła - fiksacja na punkcie seksualności, nadawanie jej nieczystego charakteru) - ogólnie to po to, żeby chronić duchowieństwo przed rozpustą ;)
Odpowiem po raz drugi, oddawanie czci obrazom/figurkom/postaciom/świętym jest grzechem ciężkim przeciwko I przykazaniu bożemu.3. Modlenie się do ludzi, którzy umarli 500lat temu o wstawiennictwo, kiedy Chrystus wyraźnie mówi, że "jestem jedynym pośrednikiem między ludźmi, a Bogiem" i oddawanie czci obrazom, medalikom, rzeźbom (całowanie ich, zwłaszcza w przypadku kultu maryjnego), sprzeczne z dekalogiem, który zresztą KK podaje w zmienionej formie - tu nie rozumiem wytłumaczenia, ale też jakieś jest.
Bo teraz ją jednak mamy, ograniczoną, kontrolowaną, ale mamy. Jeśli chcesz tego referendum to poczytaj jak się do niego dochodzi i jeśli takich jak Ty jest więcej to pewnie osiągniesz cel by z Twoich podatków nie szło na kościół.wiec po jaka cholere podales argument demokracji?
Bo teraz ją jednak mamy, ograniczoną, kontrolowaną, ale mamy. Jeśli chcesz tego referendum to poczytaj jak się do niego dochodzi i jeśli takich jak Ty jest więcej to pewnie osiągniesz cel by z Twoich podatków nie szło na kościół.
Jest oktawa bożego ciała, a zatem wczoraj nie obowiązywał post.Mięso w piątek? !!