No miałem kupować, ale ziomki niektórzy mają inni nie mają. I ciężko się z nimi dogadać. Jadę na bank tylko muszę się dogadać, a jak nie to pierdole kupuje i wsiadam w pociąg :-)
Zastanawiam się, bo nie wiem czy opłaca mi się dać 200-300 zł a potem byc zmuszonym do oglądania gali na telebimie, nie wiem jak to tam wyglada w Spodku, a wiecej za bilet raczej nie dam...
a to znasz?:-) Mam najdłuższy Dworzec w Europie:-)
Stacja położona jest w centralnej części miasta przy ulicy Wojska Polskiego. Powstała w 1862 roku dla nowo zbudowanej linii kolejowej Bydgoszcz - Warszawa, jako stacja graniczna między zaborem pruskim i rosyjskim. Jest najdłuższym dworcem w Europie.
W 1879 na dworcu miało miejsce spotkania cesarza Wilhelma I i cara Aleksandra I.
Zespół dworca kolejowego jest wpisany do rejestru zabytków. Oprócz budynku samego dworca w jego skład wchodzi wieża ciśnień z 1895 i 3 domy mieszkalne przy ul. Wojska Polskiego 8, 10 i 14 z lat 1893-1895.
Stacja, stacyjka, wiedenka, tak w największym skrócie można by nazwać skierniewicki dworzec kolejowy. To ważne miejsce na mapie turystycznej i historycznej miasta. Tędy bowiem przegają główne szlaki komunikacyjne z Warszawy do Łodzi i dalej do Poznania i Wiednia, a także do Łowicza i Torunia. Konieczność budowy reprezentacyjnego dworca wynikała również stąd, że w Skierniewicach mieściła się letnia rezydencja carów i pałac prymasowski. Pierwszy dworzec, tzw. carski, zlokalizowano na terenie parku w północnym jego skraju. Obiekt dworca został oddany do użytku w 1845r. Wzniesiono go w stylu mauretańskim. W czasie wizyt carskich odbywały się tu spektakle teatralne. Nowy dworzec powstał w niewielkiej odległości od pierwszego dworca. Budowę rozpoczęto w kwietniu 1873r. Przestronny budynek swoją architekturą nawiązywał do modnych wówczas form neogotyku. Połączenie motywów gotyku angielskiego z formami nawiązującymi do cegłowego gotyku północnych rejonów Europy było cenną właściwością skierniewickiego dworca. W czasie I wojny światowej dworzec uległ zniszczeniu. Współczesny dworzec skierniewicki, choć już stracił nieco na znaczeniu, w dalszym ciągu stanowi piękny przykład modnego w XIX w. stylu ceglanego i jest z pewnością obiektem godnym zwiedzania.
Dzisiaj prezentuje się niemalże identycznie... coś tam słyszałem, że jeden z najpiękniejszych dworców w Polsce, ale nie chce mi się sprawdzać na którym jest miejscu...
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.