De Longhi - jaki model ekspresu do kawy wybrać ?

to ile sie tego daje na 1 kawę ?

mozna na lyzeczke ?
A to już sobie musisz sam spróbować, daj na początek pół łyżeczki, a jak będziesz czuł że mało to sobie dolej. Ja zazwyczaj daje tylko tyle żeby aromat poczuć, a nie osłodzić tym kawę jak cukrem.

A to już sobie musisz sam spróbować, daj na początek pół łyżeczki, a jak będziesz czuł że mało to sobie dolej. Ja zazwyczaj daje tylko tyle żeby aromat poczuć, a nie osłodzić tym kawę jak cukrem.

no ok, zdecydowałem się na ten Monin Tofii

Można przed zasypaniem ziarna zalać je syropem i piec w piekarniku przez 2h na 230-250 stopni. Potem studzisz, sypiesz do młynka ale uwaga musi być stalowy!!! (Chyba tylko delongi taki ma). Można pomieszać ziarno z cukrem cynamonowym. To juz jak kto tam lubi.

a smak jaki prerefujesz (…)

mysle nad karmelem lub tiramisu albo nie wiem

Ciekawy smak, nie powiem

8CC4A3E2-7CFB-4005-A7AC-992FD9EFC416.gif

• Bones
Reactions: jut
ten gość ma 8 smaków ale nie ma karmelu, jest tylko toffi z przybliżonych smakowo, ponoć mega słodki ludzie w opiniach piszą ale smaczny ponoć

brać, cena dobra ? :P
to ile sie tego daje na 1 kawę ?

mozna na lyzeczke ?

Co się będziesz pierdolił, to sobie jebnij, dobra cena. Wlejesz kawę do kubka, do drugiego srop i łyk za łyk.

https://allegro.pl/oferta/syrop-owo..._unit_id=ba50780c-35e2-4d9d-839e-5e34d0a251eb

Kiedyś miałem taki jakby z termosem (wlewało sie wodę od góry i zakręcało szczelnie). malutki, chyba delonghi,(zdaje się to ten :https://www.konesso.pl/product-pol-2849-Ekspres-do-kawy-DeLonghi-EC-153-B.html ) miło wspominam bo nie było sie chyba co zepsuć, robił kawe i tyle a nie "przeżywał" jak to następca. Zamarzył mi sie jakiś nowoczesny model. "Pocił się, dwoił i troił, stękał przy tym i hałasował" a kawę robił lure po czym się zepsuł.

Last edited:
@VitoC

Syrop Monin Toffi doszedł, dałem 1 łyżeczkę do kawy czarnej ale jakoś go nie czuje, kawa w smaku nie za gorzka, czyli chyba w sam raz jest lub może lepiej dodać dwie.

PS.
fajnie bo butelka ma dozownik

@VitoC

Syrop Monin Toffi doszedł, dałem 1 łyżeczkę do kawy czarnej ale jakoś go nie czuje, kawa w smaku nie za gorzka, czyli chyba w sam raz jest lub może lepiej dodać dwie.

PS.
fajnie bo butelka ma dozownik

I bardzo toffi czuć z butelki, liczyłem jednak na karmel ^^

Przy 3 łyżeczkach dopiero czuć ten syrop w kawie.

Apropo tego toffi to w nawiasie w nazwie miał napis ( karmel ) więc tym sie zasugerowałem przy zakupie.

Ale juz znalazlem inny syrop Monin taki 100% że to karmel
@VitoC probowales ten poniżej ?

Nie, tego nie miałem. Ogólnie ja tych syropów do robienia drinków zazwyczaj używam nie do kawy (kupuje małe butelki) I jaki w kawie będzie lepszy gorszy to nie podpowiem za bardzo
:tiphatb:

Karmel, toffi, wanilia orzech, jakieś cytrusowe np. pomarańcz powinny być spoko. To ciasteczko które wcześniej pisałem było świetne do kapucziny.

Jednego mogę odradzić w ciemno Amaretto.

Tylko jak to ma w tak zimniej wodzie naciągnąć z liści? To by chyba z miesiąc musiało w niej pływać.
Naciagnie naciagnie. I to jak. Jak robiłem dzbanek yerba z lodem w lato, to klepalo jak cholera. Nie raz się przedobrzyło

Naciagnie naciagnie. I to jak. Jak robiłem dzbanek yerba z lodem w lato, to klepalo jak cholera. Nie raz się przedobrzyło

No właśnie - najważniejsza sprawa to chyba naczynie w którym robisz i ilość lodu.

Zwykła tykwa ceramiczna może być za mała?

No właśnie - najważniejsza sprawa to chyba naczynie w którym robisz i ilość lodu.

Zwykła tykwa ceramiczna może być za mała?
Dla mnie by była za mała. Ja robiłem w takiej zaparzarce do kawy, w której wciskało się fusy do dna

Back