Cylek chłopie, posłuchaj się starszego co 10 lat chodził na siłownię, najważniejsze: nie przesadzaj z ciężarami, naprawdę. Najważniejsza jest TECHNIKA, staraj się wykonywać ćwiczenia bardzo poprawnie, kosztem ciężaru, plus staraj się robić dobrą, intensywną rozgrzewkę - dzięki temu zminimalizujesz ryzyko kontuzji. Na razie może cię to nie dotyczyć, ale po kilku latach niezbyt właściwego treningu, szczególnie kiedy przekroczysz 30 (hehe, co ja mówie - dla ciebie na razie abstrakcja, ale warto to wziąść pod uwagę) przeróżne bóle mięśni i stawów dadzą o sobie znać - wiem to z autopsji. Generalnie staraj się po prostu zachować umiar w ćwiczeniach. Nie podniecaj się tak tymi rekordami, bo tak naprawde nie ma to wielkiego znaczenia - masz dobrze wyglądać, a idąc ulicą czy np. na plaży nie masz w końcu wypisane na czole czy wyciskasz 100 czy 60 kg. No chyba, że chcesz startować np w trójboju siłowym albo w zawodach strongman to wtedy może to mieć znaczenie. Poza tym jesteś jeszcze naprawdę dość młody. Nie wiem czy intensywny trening siłowy w Twoim wieku to dobra dla ciebie rzecz, wydaje mi się, że nie, a już faktycznie niektóre ćwiczenia jak np. martwy ciąg, wyciskanie zza głowy na barki powinieneś sobie odpuścić - gdzieś kiedyś czytałem, ze rzeczywiście moga mieć negatywny wplyw na wzrost wykonywane w tak mlodym wieku. Jeżeli jestes zainteresowany sportami walki i treningiem na silowni polecalbym wiekszy nacisk polozyc na razie na sporty walki - mysle, ze to by byl, na chwile obecna przynajmniej, lepszy dla ciebie wybór - chociaz by ze wzgledu na bardziej ogólnorozwojowy trening, a trening silowy potraktowac jako dodatek. No ale jak juz sie tak bardzo uparles to pamietaj - umiar i dobra technika kosztem ciezarow i spokojnie z tym treningiem, potraktuj przesłanie " nie ma opierdalania się" troche z przymruzeniem oka;)