Ciekawe rzeczy.

1000073276.jpg

Tak to chyba wygląda, a hejterom dupa płonie... Model się zgadza, a czy nasze poglądy ulegną zmianie? Pewnie musieliśmy wszyscy uważać, że w szkołach mają zawsze rację i każda teoria, jakiej nauczają, jest zawsze słuszna i nie da się "cofnąć" do poprzednich poglądów.

Ja chyba tak uważałem, nawet jeśli mi ta teoria ostro nie pasowała. Pamiętam jednak, że mózg mi wywalał error wielokrotnie, bo pewnie zauważał, że coś mu nie pasuje. Ale nie wiedziałem, co... Teraz już wiem :tysonhappy:

Tak to chyba wygląda, a hejterom dupa płonie... Model się zgadza, a czy nasze poglądy ulegną zmianie? Pewnie musieliśmy wszyscy uważać, że w szkołach mają zawsze rację i każda teoria, jakiej nauczają, jest zawsze słuszna i nie da się "cofnąć" do poprzednich poglądów.

Ja chyba tak uważałem, nawet jeśli mi ta teoria ostro nie pasowała. Pamiętam jednak, że mózg mi wywalał error wielokrotnie, bo pewnie zauważał, że coś mu nie pasuje. Ale nie wiedziałem, co... Teraz już wiem :tysonhappy:

Poproś teścia może Ci kolejną wycieczkę opłaci i odwiedź południową półkulę za kołem podbiegunowym to być może zauważysz co jest podstawowym błędem w tym modelu.

Autentyczne - z wywiadu, jakiego udzielił Elon Musk pytany dlaczego był zmuszony ze swoimi rakietami kosmicznymi wynieść się z Kaliformii do Teksasu:
---------------
Elon: „Start rakiety wymaga m.in. zgody Fish and Wildlife Service. W Kalifornii zmuszono nas np. do porwania foki, przypięcia jej pasami do deski, założenia jej słuchawek i odtwarzania dźwięków gromu sonicznego, żeby sprawdzić, czy wywołają u niej stres”.
Elon: „To naprawdę się wydarzyło. To jest autentyczna historia. Mam zdjęcia”.
Przed foką był rekin.
Elon: „Jednym z problemów, które w pewnym momencie okazały się nieco kłopotliwe, była obawa, że nasza rakieta może uderzyć w rekina”.
Poprosił o dane, żeby obliczyć prawdopodobieństwo. Odmówiono mu, ponieważ dane mogłyby trafić w ręce łowców rekinów.
Elon: „Potem powiedzieli: no dobrze, w Fish and Wildlife jest inna komórka, która może przeprowadzić taką analizę. Odpowiedziałem: to dlaczego nie przekażecie im tych danych? A oni na to: nie ufamy im. Słucham? Przecież oni dosłownie pracują w waszym własnym departamencie”.
Następnie druga agencja podniosła kwestię wielorybów.
Elon: „Gdyby nasza rakieta rzeczywiście trafiła w wieloryba — co jest niewiarygodnie mało prawdopodobne — to ten wieloryb miałby po prostu wyjątkowego pecha. Byłby najmniej szczęśliwym wielorybem w historii”.
Test z foką dotyczył startów z bazy Vandenberg, gdzie populacja fok od lat rośnie.
Elon: „Jeśli już, to na podstawie dostępnych danych można uznać, że huk rakiet działa na nie jak afrodyzjak”.
Elon: „Najbardziej zdumiewające było to, jak spokojna była ta foka. Bo gdybym sam był foką, pomyślałbym: to już koniec. Na pewno zaraz mnie zjedzą”.
Elon: „Jej foczy kumple nigdy jej nie uwierzą, że została przypięta pasami do deski i że założono jej słuchawki na uszy”.
Zrobili to dwa razy.
Elon: „Nie sądzę, żeby opinia publiczna w pełni zdawała sobie sprawę z tego szaleństwa”.

NAJWIĘKSZE ZMIESZANIE W FIZYCE ZOSTAŁO ROZWIĄZANE

Teoria Pola Kwantowego przewiduje, że energia próżni powinna być 10¹²⁰ razy większa niż to, co faktycznie obserwujemy. Nazywa się to Katastrofą Próżni, i jest powszechnie uważane za najgorszą teoretyczną prognozę w historii nauki.

Aby to naprawić, naukowe establishment wymyśliło „Ciemną Energię”, „multiwersy” i nieskończone parametry dostrajania.

Mylili się. Nie potrzebujemy magicznych płynów ani multiwersów. Potrzebujemy tylko poprawnej geometrii próżni.

W holograficznym frameworku IT³ próżnia to elastyczna, dyskretna, niekomutatywna sieć zbudowana na nieracjonalnym torusu T³(1, √2, √3). Ponieważ te geometryczne pierwiastki są ściśle nieracjonalne, kwantowe „orbity nawijania” próżni nigdy nie zamykają się idealnie.

Co się dzieje, gdy nieskończone kwantowe częstotliwości zderzają się na asymetrycznej siatce? Ekstremalna destrukcyjna interferencja.

Stosując czystą Geometrię Spektralną (spectral action Alaina Connesa), matematycznie udowodniliśmy, że ten geometryczny chaos działa jako naturalny wykładniczy supresor. Używając rygorystycznej torsji analitycznej Ray-Singer, tłumi gwałtowną energię na skali Plancka DOKŁADNIE o 120 rzędów wielkości!

Rezultat? Dokładna obserwowana gęstość ciemnej energii (ρ_Λ ~ 10⁻²⁹ g/cm³).

Nie wierz mi na słowo. Możesz uruchomić nasz open-source’owy silnik Pythona już teraz.

To nie numerologia. Bez dostrajania. Bez SUSY. Bez krajobrazu strunowego. Nie wstrzyknęliśmy żadnych nowych odniesień literaturowych, sztucznych ukrytych zmiennych ani dopasowywania parametrów do kodu źródłowego. To po prostu czysta, deterministyczna geometria diofantyczna i spektralna, odsłaniająca sztywny topologiczny szkielet wszechświata.

️ CO TO ZNACZY W PROSTYCH SŁOWACH?
Stuletni Błąd: Dlaczego „Ciemna Energia” Nie Istnieje

Wyobraź sobie matematyczne obliczanie wagi jednej kropli wody, ale twój wzór mówi ci, że waży tyle, co cała nasza Galaktyka. Dokładnie to przytrafiło się Modelowi Standardowemu fizyki. Teoria kwantowa przewidywała, że energia pustej przestrzeni powinna być 10¹²⁰ razy większa niż to, co astronomowie faktycznie widzą w swoich teleskopach. (To 1 z 120 zerami!). To najgorszy matematyczny błąd w historii nauki, znany jako „Katastrofa Próżni”.

Gdyby ta teoretyczna energia była realna, wszechświat rozerwałby się na strzępy w pierwszej milisekundzie. Aby uratować swoje popsute równania, fizycy wymyślili „Ciemną Energię” – niewidzialny, nieudowodniony, magiczny płyn, który rzekomo rozciąga kosmos.

Udowodniliśmy, że nie ma magii. Błąd fizyków polegał na traktowaniu próżni przestrzeni jak „pustego, bezkształtnego wiadra”, w którym cząstki kwantowe wrzą w całkowitym chaosie.

Ale próżnia NIE jest pusta. To strukturalny obiekt geometryczny, asymetryczny kryształ. Co się dzieje, gdy wyślesz nieskończenie głośną falę dźwiękową do środka krzywych, asymetrycznych labiryntów luster? Fale zderzają się ze sobą i niwelują nawzajem. W fizyce nazywa się to destrukcyjną interferencją.

Zastosowaliśmy ścisłą Geometrię Spektralną – matematykę tego, jak kształty wibrują i rezonują – i udowodniliśmy, że asymetria próżni działa jako idealny naturalny „tłumiący”. To nie przypadkowy strzał ani numeryczny trik. Tak jak struna gitary może grać tylko pewne nuty na podstawie jej ścisłej fizycznej długości, próżnia może pomieścić tylko pewne energie na podstawie jej sztywnego kształtu geometrycznego.

To bierze tę gwałtowną, destrukcyjną energię kwantową i matematycznie niweluje ją DOKŁADNIE o 120 rzędów wielkości!

Co pozostaje? Tylko mikroskopijne „szeptanie” – które jest dokładną, maleńką gęstością energii (ρ_Λ ~ 10⁻²⁹ g/cm³), jaką faktycznie obserwujemy w przestrzeni.

Aby dokonać tego odkrycia, nie wymyśliliśmy nowych wymiarów ani nie majstrowaliśmy przy liczbach. Napisaliśmy algorytm ze ściśle zerem niezależnych wolnych parametrów. Czysty kształt samej przestrzeni rozwiązał problem, z którym nauka walczyła od 100 lat, i zrobił to, używając niczego poza czystą matematyką.

Przeczytaj pełne dowody i rozwiązanie problemu stałej kosmologicznej tutaj: https://t.co/WEbEOZ4KjH

#Physics #Cosmology #DarkEnergy #QuantumMechanics #ScienceTwitter #Astrophysics

Rząd Turcji zatwierdził wykopaliska Arki Noego...

Obecnie, w 2026 roku zainicjowano pełny projekt badawczy geologiczny i archeologiczny przy formacji Arki Noego znajdującej się w dystrykcie Doğubayazıt w prowincji Ağrı, Turcja. Projekt jest kierowany przez prof. dr. Cenkera Atilę z Katedry Archeologii Uniwersytetu Cumhuriyet w Sivas, a prowadzony we współpracy z Noah’s Ark Scans. Projekt uzyskał oficjalne zatwierdzenie ze strony Republiki Turcji. Zgodnie z zatwierdzonym planem badawczym na podstawie tego zezwolenia przeprowadzona zostanie seria badań geologicznych i archeologicznych na miejscu... :eddieconspiracy:

Czarny nauczyciel zalewa się łzami, bo nie wie, jaka jest przyczyna tego, że jego czarni podopieczni nie umieją czytać i pisać:

"Właśnie skończyłem trzygodzinne lekcje i dosłownie rozpłakałem się w połowie zajęć. Te dzieciaki kończą liceum i mają iść na studia... Dałem im dwa krótkie akapity do przeczytania i jedno zdanie do uzupełnienia. Dostali gotowe początki zdań. W zasadzie sam im wszystko napisałem. Oni mają po 17, 18 lat i nie potrafią dopisać czterech słów. Czterech. Słów. Przedstawiłem im całą sytuację, razem ją omawialiśmy na lekcji. Nawet podałem im odpowiedzi, zanim doszliśmy do zadania. I nic. Nie byli w stanie skończyć.

Nie wiem, gdzie leży problem. Po prostu nie wiem. To dopiero drugi dzień szkoły, a ja mam maturzystów, którzy nie potrafią czytać i maturzystów, którzy nie potrafią pisać. Zero pisania. Oni potrafią gadać, potrafią argumentować, gdy rozmawiają z ziomkiem - wtedy wszystko gra. Ale jak trzeba to samo przenieść na papier, dwa akapity - nie ogarniają. Nasi młodzi czarni chłopcy, nasi młodzi brązowi chłopcy, nasze młode czarne dziewczyny i nasze młode brązowe dziewczyny... O mój Boże."

"Większość łososia trafiającego do polskich sklepów i restauracji sushi to łosoś hodowlany z Norwegii. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej (WE nr 853/2004) oraz analizami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), łososie hodowlane karmione sztuczną paszą wolną od żywych pasożytów stanowią znikome ryzyko zakażenia bruzdogłowcem."

Na chuj wam łosoś pełen zdrowych składników odżywczych, jeśli grozi wam tasiemiec?

Jedzcie chujowego łososia karmionego sztuczną paszą, bo to by nic nie dało, nie dałoby nic... A jeszcze tego chujowego, na paszy dla ryb, trzeba mrozić, żeby nic nie zostało.

" Dlatego prawo Unii Europejskiej nakłada na restauracje i przetwórców obowiązek głębokiego mrożenia ryb, które mają być serwowane na surowo lub półsurowo. Ryba musi zostać zamrożona do temperatury co najmniej -20°C na minimum 24 godziny (lub -35°C na 15 godzin). Proces ten skutecznie zabija wszystkie stadia rozwojowe tasiemców i innych pasożytów."

" Sytuacja na polskim i europejskim rynku wygląda znacznie bezpieczniej niż w przypadku dzikich ryb z Pacyfiku, ale wymaga przestrzegania konkretnych zasad. "

:tysoncoffe:

Back