W maju 2023 obejrzałem film Marcina Iwucia o IKE/IKZE - ujęło mnie wtedy jak otwarcie mówi o swoich własnych finansach. Ogólnie temat finansów to w naszym społeczeństwie temat tabu, czego w sumie do końca nie rozumiem. Pomyślałem sobie wtedy, że skoro już przekroczyłem te 30 lat to warto się nad kwestią emerytalną pochylić.
Przespałem krypto - nie interesuję się tym zresztą zupełnie, nie obchodzi mnie to ani nie chce mi się poświęcać czasu na obserwację wykresów. Złoto traktuję jako coś co raczej przekażę dzieciom a nie aktywo, które kiedykolwiek upłynnię. IKZE i IKE w ramach funduszy inwestycyjnych wydaje się być wyborem po linii najmniejszego oporu, ale idealnym dla kogoś takiego jak ja - czyli osoby, która znacznie bardziej woli się oddawać pracy zarobkowej i poszerzania swoich możliwości w tym zakresie.
Oczywiście - jest to fundusz, który również może wywalić się na pysk i warto mieć jakiś plan C (który oczywiście mam, ale tego już nie pokażę

). Zastanawiałem się czy nie przenieść IKZE to ING, gdyż tam oferują konto ze stałym oprocentowaniem w ramach IKZE, ale patriotyzm zwyciężył.
Fundusz otwarty 15 maja 2023, średnia wpłat 7k/msc.
View attachment 128287
Gdyby kogoś to interesowało to rzeczony film: