By żyło się lepiej: kariera/studia/przekręty;)

No, taaa... 1800zł :D Jestem w 100% pewny, że Twoja pierwsza wypłata to będzie umowa śmieciowa 1300-1400zł do łapy, jak Ci się przyfarci. Zakład?:D
No tera to mam tylko taką sezonową, ale to się nie liczy z resztą tera nie mowa koniecznie o robocie xD

Jeszcze w Olsztynie, gdzie pewnie za 1800zł na rękę, to ludzi są zdolni zamordować. Eh ten nasz michi.
Bez przesady. Spokojnie idzie 2300 wyciągnąć.

Ale przy 260 h pracy miesięcznie :mamed:
Śmiech przez łzy bo w poszukiwaniu pracy z Olsztyna uciekłem do Warszawy.

No nic @michi972 ,nie pozostaje Ci nic innego jak zostanie Czeczenem :mamed:
Czeczeni nie marudzą i nie smęcą, tylko biorą sprawy w swoje ręce i idą do dłużników po kasę, więc nie wiem czy Michi da radę. No i zapuścić czeczeńską brodę też niełatwo, a ze sztuczną chyba nie przyjmują.

Bez przesady. Spokojnie idzie 2300 wyciągnąć.

Ale przy 260 h pracy miesięcznie :mamed:
Śmiech przez łzy bo w poszukiwaniu pracy z Olsztyna uciekłem do Warszawy.
Bez żadnego wykształcenia też:mamed:?

Bez żadnego wykształcenia też:mamed:?
W McDonaldzie i w kebabach nie wymagają wykształcenia. Ale nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że w Olsztynie trzeba mieć wtyki, żeby nawet tam się dostać.

ksiegowi i inni cwaniacy :)

Wystawilem fakture ze zlym numerem. Teraz wystawiam note korygujaca fakture korygujaca?

Jesli chce poprawic tylko numer, to jak to ma wygladac?

ksiegowi i inni cwaniacy :)

Wystawilem fakture ze zlym numerem. Teraz wystawiam note korygujaca fakture korygujaca?

Jesli chce poprawic tylko numer, to jak to ma wygladac?
Generalnie podsyłasz fakturę z dobrym numerem, chyba, że kobieta po drugiej stronie jest jebnięta.

Po prostu zmień numer faktury i wsio. Nie ma opcji, żeby księgowa sprawdziła jak wygląda faktura u twojego kontrahenta.
No mi kazala :) dac jej podpisana recznie korekte :) I generalnie nie mam z tym problemow, tylko jak ma to wygladac, to nie wiem :) Wyczarowalem cos, zobaczymy. Thx.

@Wewiur
:lizoremotmaly2:

Last edited:
Ma ktoś jakąś stronkę, gdzie jakiś test robisz i ci studia wybiera teoretycznie pasujące, bo kurwa jestem w lesie.
Podśmiechujki tutaj, ale takie coś fachowo nazywa się testem predyspozycji zawodowych. Praktycznie każdy u nas w LO jak kończyliśmy to robił sobie taki test poprzez jakiś rodzaj agencji pracy dla młodych(doradztwo zawodowe), czy jak to się tam zwie. W każdym razie związane ze szkołą to było i w ramach godzin wychowawczych. W sumie wiedziałem niejako gdzie idę na studia, choć nie byłem jakoś przekonany w 100%, czy nawet 10%, ale nie chciało mi się gdzie indziej iść.

Takich testów jest sporo w necie, kierunku jako takiego nie pokażą, ale odpowiedzi zwykle dają pewien zarys twojego obszaru myślowego. To bardziej podpowiedzi, bo niejako człowiek zna siebie, wie co go interesuje. Być może w szkole mieliście takie coś, albo doradcy zawodowi są blisko Twojej szkoły i możesz się do nich przejść. Przecież po maturze jeszcze Cię będą pamiętali to nawet nauczyciele, czy dyrekcja pomoże z lokalizacją takich osób.

Typowo technicznie powiem Ci, że idąc na mechatronikę nie przekreślasz sobie drogi do zostania fizykiem, informatykiem itp. Jeśli pójdziesz na ASP to wiadomo, że inaczej to wygląda, ale studia to raczej proces kształtowania w Tobie radzenia sobie z wyszukiwaniem dobrych informacji potrzebnych do rozwiązania problemu. Taka czasem mniej, a czasem więcej opóźniona praktyczna zawodówka, ale w teorii.

@MuraS albo inni insiderzy: czemu europejskie przelewy tyle trwaja? nawet z polskiego banku do polskiego? Tylko duzi chlopcy moga sie bawic w oscylator? :)

@MuraS albo inni insiderzy: czemu europejskie przelewy tyle trwaja? nawet z polskiego banku do polskiego? Tylko duzi chlopcy moga sie bawic w oscylator? :)
Zęby bawić się w oscylator to musisz przesłać do siedziby europejskiego banku centralnego swój napletek. W Polsce masz system Elixir, EuroElixir i Elixir Express plus Sorbnet. Elixir i Euro Elixir mają 3 okienka na wysył i 3 na odbiór środków. Okienka są od 9 do 19 w różnych godzinach dla każdego banku. Także jak wysyłasz coś po 19 to następnego dnia powinno być. Elixir Express jest 24h i natychmiastowy, ale nie wszystkie banki jeszcze wprowadziły. Sorbnet jest dla transakcji powyżej 1 mln, ale za dopłatą możesz tym puścić detal, jest natychmiastowy, ale bodajże o 9 do 15 (zależy od banku). W Europie masz SEPA i SWIFT, SEPA jest tylko dla euro. Jak przelewasz przez SEPA to transakcja jakby integruje dwa systemy transakcyjne krajów, może być chujowo bo np. Holandia ma jedno okienko do przelewów dziennie. Czyli wyślesz po nim i transakcja wyjdzie następnego dnia. SWIFT jest niezależny, ale droższy. Działa na zasadzie banków korespondencyjnych. Bank podpisuje sobie umowę z jakimś innym bankiem na transfer środków. Problem jest jak przesyłasz kasę pomiędzy nie korespondentami. AIG jest korespondentem BZ WBK w Irlandii, ale kasę chcesz przesłać do Millenium. AIG wysyła najpierw hajs swiftem do BZ WBK, co trwa, a potem BZ WBK wysyła hajs do Millenium już Elixirem. Parę dni idzie. Możesz też wysyłać kasę z banku, który nie ma korespondenta w Polsce, wtedy ten bank zleca innemu banku w kraju przelew, co trwa jeszcze dłużej. Ewentualnie hajs ci wszedł na AML i parę dni tam posiedzi.

Coraz częściej myślę o tym, żeby odbyć 4 miesięczna służbę przygotowawczą, a pózniej starać się dostać do wojska. Dużo osób mówi, że dobra płaca, możliwość otrzymania mieszkania itp. Ktoś coś na ten temat ? Minusy, plusy ?

Coraz częściej myślę o tym, żeby odbyć 4 miesięczna służbę przygotowawczą, a pózniej starać się dostać do wojska. Dużo osób mówi, że dobra płaca, możliwość otrzymania mieszkania itp. Ktoś coś na ten temat ? Minusy, plusy ?
Upewnij się, że po służbie nie dowiesz się, że szukają szeregowców a twój stopień jest za wysoki. Doświadczenie mojego kumpla sprzed kilku lat

Jeżeli chcesz się w życiu jakkolwiek rozwijać i coś osiągnąć to daj sobie spokój.

Back