Bede grał w gre na:

PC czy konsola?

• PC

Votes: 15 53.6%
  • Konsola

Votes: 13 46.4%

• Total voters
    28

Miskatonic

Vale Tudo
Championship
Dużo tu dyskusji o grach na konsole.
Jest sens, w ogóle, polecać gry na PC?

Zobaczmy jakie mamy proporcje na forum.

... na pececie oczywiście. Ostatnia genracja konsol to taka padaka, że głowa boli. Miałem PS2, mam PS3 , PS4 i X box S, których w sumie nawet nie odpalam. Na kompie i3 10100f, Rx6600 16Gb ramu i gram sobie w przyzwoitej jakości w większość tytułów. Era tytułów, które wychodzą wyłącznie na konsole dobiega końca. Trzymam konsole z sentymentu tylko.

Uwielbiam leżeć i uwielbiam grać więc dlaczego by tego nie połączyć. Wybór dla mnie prosty: grać rozjebany na kanapie z padem w ręku, bez różnicy czy ps5, Xbox One czy przez GeForce Now :fjedzia:

PC ma masę plusów i oczywiście technologicznie niszczy konsole, ale pierdolenie się ze sterownikami, ustawieniami, konfiguracjami jest ponad moje siły :fjedzia:
Byłem kiedyś PC-towcem, ale mam złe wspomnienia, przerzuciłem się na X360 i PS3 i od razu zaczęło się grać przyjemniej - i to mimo, że mój komp był znacznie mocniejszy od ww konsol.

Kolejna kwestia, że gry na PC często są gorsze od konsolowych co jest słabe biorąc pod uwagę, że ludzie wydają masę kasy na sprzęt.

Kolejna kwestia, że gry na PC często są gorsze od konsolowych
giphy.gif

Co do konsol, lepiej się gra w bijatyki, piłkę nożną czy wyścigi na padzie, za to w moim przypadku gra polegająca na strzelaniu, nawet takie GTA to jest dla mnie nie do przełknięcia na padzie.

Pc jest chyba bardziej uniwersalny, możesz podłączyć pada i se grac, a do konsoli pierdolić się z klawiaturą i myszką to tak średnio.

Tylko PlayStation:
- nie trzeba się pierdolić z wymaganiami sprzętowymi, jak gra wychodzi na daną konsolę to na 100% będzie działać,
- wiele dobrych gier może już nie jest exclusivami, ale wychodzi wcześniej
- stosunek ceny do jakości,
- grafika na PC lepsza to fakt, ale żeby dostrzec trzeba by przystawić 2 ekran tej samej gry, więc dla mnie bez znaczenia
- gra na padzie >> gra na myszce i klawiaturze (wiem można pada podłączyć do PC, ale jednak jest to sprzęt typowo konsolowy)
- napęd i dostępność gier na fizycznych nośnikach, na PC obecnie to rzadkość (oby tego nie spierdolili w przyszłych generacjach)
- wygoda.

Tylko PlayStation:
- nie trzeba się pierdolić z wymaganiami sprzętowymi, jak gra wychodzi na daną konsolę to na 100% będzie działać,
gram na kompie 8 letnim, zmieniłem tylko kartę graficzną po 6 latach większość gier hula na średnich jak złoto
- wiele dobrych gier może już nie jest exclusivami, ale wychodzi wcześniej
fakt
- stosunek ceny do jakości,
ja stosuję pc w firmie więc i tak musiałem mieć solidny ale rozumiem osoby, które nie prowadzą własnych biznesów
- grafika na PC lepsza to fakt, ale żeby dostrzec trzeba by przystawić 2 ekran tej samej gry, więc dla mnie bez znaczenia
dla mnie to też bez znaczenia
- gra na padzie >> gra na myszce i klawiaturze (wiem można pada podłączyć do PC, ale jednak jest to sprzęt typowo konsolowy)
gram na padzie na pc od 14 lat, i tylko na padzie. chyba, że w strategię, nawet w strzelanki gram n padzie bo wygodniej niż garbić się przy kalwiaturze
- napęd i dostępność gier na fizycznych nośnikach, na PC obecnie to rzadkość (oby tego nie spierdolili w przyszłych generacjach)
- wygoda.
jedynie to przemawia za konsolą

miałem psx i ps2 kiedyś pegazusa i game boy z konsol jak dzieciak dorośnie to wjedzie konsola na bank

gram na kompie 8 letnim, zmieniłem tylko kartę graficzną po 6 latach większość gier hula na średnich jak złoto

Ale pewnie komp kosztował więcej niż na tamten moment konsola, skoro tyle działa? Plus karty graficzne też potrafią kosztować jak konsole, albo drożej

gram na padzie na pc od 14 lat, i tylko na padzie. chyba, że w strategię, nawet w strzelanki gram n padzie bo wygodniej niż garbić się przy kalwiaturze

Na PC jak gram to też na padzie (mam akurat oryginalnego od Xboxa Seriesa X), ale po przesiadce na PS5 zobaczyłem jak Sony zostawiło innych daleko w tyle. DualSense i spusty haptyczne to zupełnie inna jakość doznań z grania.

Ale pewnie komp kosztował więcej niż na tamten moment konsola, skoro tyle działa? Plus karty graficzne też potrafią kosztować jak konsole, albo drożej
dlatego napisałem:
ja stosuję pc w firmie więc i tak musiałem mieć solidny ale rozumiem osoby, które nie prowadzą własnych biznesów
upgradując łatwiej mi wrzucić w koszty kartę graficzną niż konsolę ;) zawsze trochę taniej mnie to wychodzi,
zmieniłem mniej więcej tak jak ludzie konsolę zmieniali z ps4 na ps5 więc podobny wydatek
w innym przypadku tylko konsola
Na PC jak gram to też na padzie (mam akurat oryginalnego od Xboxa Seriesa X), ale po przesiadce na PS5 zobaczyłem jak Sony zostawiło innych daleko w tyle. DualSense i spusty haptyczne to zupełnie inna jakość doznań z grania.
na padach z xboxa gram, mam trzeci już i leża mi idealnie, pewnie ten dual sense go bije na głowę bo widziałem recenzje, ale trudno, jak dzieciak podrośnie ;)

na padach z xboxa gram, mam trzeci już i leża mi idealnie, pewnie ten dual sense go bije na głowę bo widziałem recenzje, ale trudno, jak dzieciak podrośnie ;)
Moim zdaniem nie bije. Ta haptyka to fajny bajer, ale tylko kilka gier do tej pory potrafiło go wykorzystać sensownie - Astro, Spider 2, Demons Souls.
A jeżeli chodzi o ergonomie to dla mnie pad od X wygrywa.

Zaczynałem od komputerów różnych i zakończyłem na pc. Od wielu lat tylko konsola. Wszedłem w to przez dłuższy interwał wymiany sprzętu oraz łatwość obsługi. Choć z tym drugim to już się powoli robi lipa od dwóch generacji (na PS3 jeszcze nie było to tak uciążliwe). Patche, instalacje konieczność internetu do niektórych gier to niestety zabija idee konsoli - włóż nośnik i graj po chwili. Na obecną chwilę nie widzę szczególnie różnic w tym jakiego sprzętu się używa a i exclusiwów co raz to mniej. Z przyzwyczajenia od 1998 tylko PlayStation i sporadycznie komputer albo coś przenośnego ale to ostatnie najmniej mi odpowiada.

Co do padów to nigdy nie miałem rękach bardziej rozjebanego pada niż od xboxa, to gówno jest tak niewygodne że głowa mała, najlepsze pady to były w PlayStation.
I pisze to nie mając styczności z tymi nowymi padami od ps.

Miałem tylko PS2 dualshock i ten pad był dla mnie idealny pod względem budowy, te haptyki to musi być złoto.

Back