Już 18 maja w walce wieczoru gali FAME 21 zobaczymy drugą w tym roku walkę Tomasza Adamka. „Góral” skrzyżuje rękawice z Patrykiem Bandurskim. Jak przed wieloma starciami, tak i teraz, głównym tematem są szczegóły i zasady. „Bandura” w najnowszym wywiadzie zdradził, że w pojedynku obaj mieli mieć małe rękawice, jednak ostatecznie stanęło na „dziesiątkach”.
- Były dogadane małe rękawice. Jak ja mówię na streamie, że są dogadane małe rękawice i że są małe rękawice to są. Nie wiem, co się wydarzyło po walce Tomasza z Mamedem. Myślę, że predyspozycja Tomasza pozostawiła wiele do życzenia. Ta formuła została zmieniona. Usłyszałem, że albo bijemy się w dużych, albo nie bijemy się wcale. Nie miałem tego podpisanego, ale słownie miałem to dogadane. Są dziesiątki. Oczywiście, że wziąłem tę walkę - powiedział w wywiadzie z MMA-bądź na bieżąco Patryk Bandura.
Tomasz Adamek ostatni raz wszedł do walki na gali XTB KSW EPIC, która odbyła się 24 lutego w Gliwicach. Doświadczony pięściarz pokonał Mameda Khalidova po trzech rundach przez kontuzję przeciwnika.
„Góral” to legenda polskiego boksu zawodowego. Tomasz Adamek na swoim koncie ma mistrzostwa świata IBF i IBO w wadze junior ciężkiej oraz WBC w wadze półciężkiej. 46-latek w swojej karierze był również pretendentem do pasa WBC w kategorii ciężkiej.
Urodzony w Żywcu pięściarz ostatnią zawodową walkę stoczył w październiku 2018 roku. Przez nokaut w drugiej rundzie przegrał wtedy z Jarrellem Millerem.
Wcześniej Adamek zwyciężał z takimi zawodnikami, jak Andrzej Gołota, Chris Arreola, Steve Cunningham, Dominick Guinn czy Przemysław Saleta. Przegrywał natomiast z Witalijem Kliczką, Arturem Szpilką i Ericiem Moliną.
Patryk Bandurski ma na swoim koncie dwie walki, które stoczył pod szyldem FAME. W listopadzie 2022 roku zadebiutował w starciu na zasadach boksu, pokonując jednogłośną decyzją sędziów Alana Kwiecińskiego. Następne starcie stoczył rok później, w grudniu 2023 roku na FAME: Reborn wygrał jednogłośnie na punkty z Piotrem Szeligą.