Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Dawniej bym się jarał.
Dawniej bym się jarał.
Co lepiej robić? Iść do Wieży księżyca, po relikt, czy do Wrót Baldura, bo też mam odblokowane przejście?

No to mamy podobnie ;)Skończyłem wczoraj Baldura 3. Z uwagi, że przez ostatnie miesiące miałem małe czasu na granie, grałem od listopada 2025. Mimo, że w grze mam 120h, czuję że nie odkryłem nawet 20% zawartości jaką przygotowali twórcy. Z moich wyborów było:
1. Stworzenie postaci czarodziejki, która mogła się uczyć zaklęć ze zwojów - mega opcja
2. przez większość gry granie składem: Astarion, Posępna, Lae'zel i wykonanie ich misji: zabicie Cazadora, czy uwolnienie rodziców Posępnej.
3. Gale'a nie miałem okazji poznać zbytnio, bo uciekł bardzo szybko i już więcej go nie widziałem, ale i tak miałem postać mocnej czarodziejki, więc tylko fabularnie szkoda.
4. Uwolniłem Orfeusza i stałem się pełnym łupieżcą
5. Nie poszedłem na układ z Rafaelem, zamiast tego ukradłem mu młot i uwolniłem Nadzieję i chyba tylko dzięki temu udało mi się go pokonać, bo był turbo ciężki, a moce Nadziei sa mega mocne, szczególnie leczenie.
6. Halsin porwany przez Orin zginął, ale na nim nie skupiałem się zbytnio. Grałem nim tylko przez chwilę do jednej misji.
7. Zabiłem Saveroka Ancheva, też mocny przeciwnik
Tutaj czuje się jak każda decyzja wpływa na rozgrywkę. Szkoda, że mam mało czasu na granie, bo przeszedłbym tę grę ponownie jeszcze wiele razy na tysiąc różnuych sposobów. Tutaj można naprawdę poczuć się jak w klasycznym RPG z mistrzem gry, który dostosowuje grę pod nasze wyboru. Co sobie wymyślimy to możemy zrobić. Top10 moich gier wszech czasów. 10,5/10 - piękna to była przygoda![]()

Oho, ktoś tu lubi ułatwienia.Gram Drowką

Oho, ktoś tu lubi ułatwienia.![]()

Większość interakcji i dialogów z goblinami masz ułatwione.Ja początkowo grałem Drowem Paladynem, ale musiałem zacząć od nowa, bo podjąłem decyzję o wybiciu diabelstw trzymających Lae'Zel w klatce i jakiś duch mnie nawiedził, który zablokował mi niektóre moce. Nie zauważyłem żeby się łatwiej grało![]()
Nie czytałem samouczków ani triali, także wybrałem rasę, która wydawała sie najciekawsza i też pasująca do różnych rozwiązań (nie wiedziałem czy nie bede robić złej kampanii od razu xD)Oho, ktoś tu lubi ułatwienia.![]()

Na wyższych poziomach trudności bez jakichś dobrych eliksirów to czasami ani rusz.A tak jeszcze dopytam.
Czy wy też totalnie nie używaliście mikstur, eliksirów i zwojów?
Mam tego od groma, a przez cały ten czas używałem tylko mikstur leczenia, przekazałem kilka zwojów by nauczyli się czarów i pojedyncze użycia bulwy, jakiegoś rodzaju strzały for fun czy zwoju teleportacji/kroku przez mgłę.
Moja postać jest regularnie na granicy przeciążenia, mimo, że oręż od razu sprzedaje lub przekazuje. Prowiantu od dłuższego czasu nie zbieram bo mam go chyba na 80 długich odpoczynków.
Złota też mam w pip, z 20tysiecy, a sporo wydałem na różne fanty, które wydały mi się spoko.
Zbieractwo totalnie nie ma sensu przy moim stylu gry![]()
A tak jeszcze dopytam.
Czy wy też totalnie nie używaliście mikstur, eliksirów i zwojów?
Mam tego od groma, a przez cały ten czas używałem tylko mikstur leczenia, przekazałem kilka zwojów by nauczyli się czarów i pojedyncze użycia bulwy, jakiegoś rodzaju strzały for fun czy zwoju teleportacji/kroku przez mgłę.
Moja postać jest regularnie na granicy przeciążenia, mimo, że oręż od razu sprzedaje lub przekazuje. Prowiantu od dłuższego czasu nie zbieram bo mam go chyba na 80 długich odpoczynków.
Złota też mam w pip, z 20tysiecy, a sporo wydałem na różne fanty, które wydały mi się spoko.
Zbieractwo totalnie nie ma sensu przy moim stylu gry![]()
Można się odświeżyć w jego basenie w prywatnej komnacie gdzie spotykasz kambiona z którym się dupczy.- mikstura anielskiego snu - oszczędnie, w niektórych momentach jak nie mamy możliwości odpoczynku i czeka nas walka z mocnym przeciwnikiem to warto użyć, ja np. musiałem przed walką z Rafaelem, bo nie było opcji powrotu do obozu
Można się odświeżyć w jego basenie w prywatnej komnacie gdzie spotykasz kambiona z którym się dupczy.

Obaj są wbrew pozorom dość łatwi.Trochę się te zadania wydają popierdolone xD ktoś próbował?
On idzie do ostatniego, który go zaatakował.A co do Gryma to daj dziewuchom dobre bronie obuchowe i go zatłuką bez problemu.
Tak jest. Ja to zrobiłem tak, że Lae'zel i Karlach podbiegały, napierdalały go młotami, odbiegały, a potem Galem albo moim Warlockiem z końca mapy waliłem mu spellem żeby go zwabić. Dawno temu to robiłem i tylko raz więc zapomniałem. Na PS5 spróbuje to zrobić następnym razem, bo na taktycznym ciężko było bez odpowiedniego EQ.On idzie do ostatniego, który go zaatakował.
Wystarczy ruchu aby się przemieszczać na tym małym polu bitwy, aby Grym nie podszedł i nie zadawał mocnych obrażeń?
Unieruchomić się go chyba nie dało

O jakich problemach myślisz?Widzę, że wersja pudełkowa jest bardzo trudno dostępna. Z tą importowaną z Japonii jest wszystko ok? Nie ma żadnych problemów?

Z tego co wiem trzeba zmienić język konsoli na angielski. No i nie ma polskich napisów ponoć. Lepiej zamówić w oficjalnym sklepie Lariana limitkę. Oni co jakiś czas uzupełniają braki.Widzę, że wersja pudełkowa jest bardzo trudno dostępna. Z tą importowaną z Japonii jest wszystko ok? Nie ma żadnych problemów?
Najbardziej zboczony naród cenzuruje gryJapońska edycja jest ocenzurowana (brak nagości i coś tam jeszcze).

Niby najbardziej zboczony, ale cipy i kutangi u nich zwykle zablurowane.Najbardziej zboczony naród cenzuruje gry![]()