Kurde, przeoczyłem że wystawiłeś do pustej bramki. Pora naprawić swój błąd.
Od kiedy Żydzi z muzułmańskim burmistrzem ich tam przywieźli.
Przed wojną większość emigrantów stanowili ci z Europy (Włosi, Polacy, Irlandczycy, Żydzi) którzy dołączyli do Angoli i Holandrów, napłynęło też sporo czarnych i Azjatów (Harlem, Chinatown mówi to panu coś?).
Przed wojną?

Na pewno?
Do tego zero muzułmanów.
A największy napływ kolorowych zaczął się po II WŚ, Karaiby, Latynosi.
W Harlemie w latach 50-tych mieszkało więcej czarnych niż teraz.

Smród wtłaczanych w mediach lewackich powielanych pierdów zakłamał perspektywę, multi-etniczne multikulturalne bullshit

Murzynów jest teraz prawie x3
Ale ale wciąż prawie zero muzułmanów.
Wziąłeś na tapet najbardziej mieszane etnicznie miasto w USA.

od lat 80tych chyba
Tak, jakby w NY zawsze nie było masy Żydów, Azjatów całej masy innych kolorowych.
Proszę Cię.
No kurwa nie było
Że ja to pominąłem na początku, naiwnie założyłem, że sprawdziłeś przed napisaniem,
te Twoje głupoty prawie kompletnie.... Za bardzo chyba byłem skupiony na skrócie meczu czy coś.
No nic pora kompletnie zniszczyć tę Twoją szkodliwą narrację o cudownej multi-kulturowości NY kiedyś i silnej reprezentacji muzułmanów nawet w latach 60tych.
Czyli co to żydzi jednak ich sprowadzlli, w którym to roku weszła ta ustawa, przypomnij sobie
Nie wiem gdzie nawąchałeś się tych lewackich pierdów i niesiony tymi pierdami a w zasadzie full of them,
powielasz jakąś murzyńsko-żydowską narrację rodem z CNBC czy CNN

że zawsze było multi kulti, i żółci i araby i pakole i azjaci ci skośni,

nie tak nie było.
W 1950 roku w Nowym Jorku (New York City) białych mieszkańców (w tym białych Latynosów) było około 90,17%.
en.wikipedia.org
Szczegóły z Spisu Ludności USA 1950:
- Całkowita populacja: 7 891 957
- Biali: 7 116 441 (90,17%)
- Czarni: 747 608 (9,47%)
- Reszta: Azjaci i inni (bardzo mały odsetek, poniżej 0,5%)
A aktualnie:
Kategoria
Odsetek
Liczba (przybliżona)
White (Non-Hispanic)
30–31%
~2,63–2,72 mln
Hispanic/Latino (dowolna rasa)
28–29%
~2,4–2,5 mln
Black (Non-Hispanic)
20–22%
~1,7–1,9 mln
Asian (Non-Hispanic)
15–16%
~1,37 mln
Inni / mieszani
reszta
Porównanie z przeszłością:
- 1950: ~90% białych
- 1960: ~85% białych
- 2020–2025: ~31% non-Hispanic White / ~34–37% White alone
Musisz wywietrzyć pokój, dobrej nocy. A ja tymczasem 3cie piwko wysączę na spokoju.
Bonus odnośnie muzoli w NY:
szacunkowe liczby (Nowy Jork City)Oto przybliżone wartości na podstawie dostępnych źródeł:
- 1950: Kilka tysięcy (bardzo mała społeczność).
W całym USA muzułmanów było szacunkowo ~100–150 tys. (głównie Afroamerykanie z grup jak Nation of Islam oraz nieliczni imigranci). W NYC dominowały małe grupy: Arabowie, Tatarzy, Jemeńczycy, Afrykanie i konwertyci. Pierwsze meczety i organizacje (np. z lat 1920–1930) obsługiwały setki osób.
muslimpopulation.com
- 1960: Nadal kilka–kilkanaście tysięcy.
Wzrost był powolny przed 1965 r. Społeczność opierała się na istniejących grupach afroamerykańskich (Harlem, Brooklyn) i małych falach imigrantów.
nycreligion.info
- 1980: Prawdopodobnie 50–150 tys. (silny wzrost po 1965/1970).
Po 1965 r. napłynęły fale z Azji Południowej, Bliskiego Wschodu, Afryki i Karaibów. Powstawały nowe meczety (lata 1970–1980). W latach 80. przybywali też uchodźcy.
en.wikipedia.org
- 2000: Około 400–600 tys. (lub więcej w szerszym metro area).
Szacunki dla NYC oscylują wokół kilkuset tysięcy; w aglomeracji nowojorskiej bliżej 700–800 tys. lub wyżej. W 2000 r. Nowy Jork miał jedną z największych populacji muzułmańskich w USA (stan NY – setki tysięcy).
geog.sdsu.edu
Kontekst i trendy
- Całe USA (szacunki Kettani i inne): W 1950 – bardzo niski odsetek (<0,1–0,2%); w 2000 – już setki tysięcy do ~1–2 mln (zależnie od źródła).
scispace.com
- NYC dzisiaj: Szacuje się 750 tys.+ (ok. 9% mieszkańców) w granicach miasta i ~1,5 mln w metro area – największa koncentracja w USA.
en.wikipedia.org
- Wzrost napędzały: imigracja po 1965 r., wyższa dzietność, konwersje (zwłaszcza wśród Afroamerykanów) i uchodźcy.
Muzułmanie nagle społeczność większa niż żółci w Chinatown