22 listopada 1986 roku Mike Tyson został najmłodszym mistrzem świata kategorii ciężkiej w boksie, nokautując Trevora Berbicka. Teraz rekord chce pobić Moses Itauma, którego zawodowy debiut będzie miał miejsce 28 stycznia.
27 zwycięstw z rzędu potrzebował Tyson, aby otrzymać walkę o pas WBC kategorii cieżkiej. Tylko dwa starcia kończyły się wtedy decyzjami sędziów, wszystkie pozostałe Amerykanin zakończył nokautami. Przed czasem skończył również Trevora Berbicka, odbierając mu tytuł mając zaledwie 20 lat i 145 dni.
Wyczyn ten chce powtórzyć Moses Itauma, który ma na to nieco ponad dwa lata.
- Chcę zostać najmłodszym mistrzem świata kategorii ciężkiej i zrobić to szybciej, niż Mike Tyson, który miał wtedy 20 lat. Potrzebuję robić małe kroki, ale jednocześnie upewniać się, że z każdym kolejnym idę w górę - powiedział w wywiadzie z Mirror Fighting Itauma.
18-latek z Wielkiej Brytanii swoją pierwszą walkę w boksie zawodowym stoczy już 28 stycznia w Wembley Arena w Londynie. Na ten moment nie wiadomo jeszcze, kto będzie jego przeciwnikiem.
Do tej pory Itauma stoczył wiele pojedynków w boksie amatorskim, wygrywając między innymi mistrzostwa English Youth 2022, EUBC European Youth 2022 czy IBA World Youth 2022.
Zawodową karierę Brytyjczyk rozpocznie wcześniej, niż Tyson, który pierwszą walkę stoczył mając 18 lat i 249 dni. „Żelazny” toczył jednak wiele pojedynków w krótkich odstępach czasowych, wielokrotnie wchodząc do ringu po dwa, a nawet trzy razy w miesiącu. Pobicie rekordu Tysona będzie więc bardzo trudne.
- Jestem w odpowiednim miejscu, ponieważ Frank Warren ma w tej chwili wszystkich innych wielkich zawodników kategorii ciężkiej, więc myślę, że przede mną świetlana przyszłość - zapowiada Moses Itauma.
18-letni piÄÅciarz chce pobiÄ rekord legendarnego Mike'a Tysona. Ma na to dwa lata | MMAROCKS
22 listopada 1986 roku Mike Tyson został najmłodszym mistrzem świata kategorii ciężkiej w boksie, nokautując Trevora Berbicka. Teraz rekord chce pobić Moses Itauma, którego zawodowy debiut będzie miał miejsce 28 stycznia. 27 zwycięstw z rzędu potrzebował Tyson, aby otrzymać walkę o pas WBC...
www.mmarocks.pl