D
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Pomidorowe curry z kurczakiem, brokułami, kukurydzą i brokułem.
Składniki:
700gr kurczaka
Paczka brokułów mrożonych
Mala puszka kukurydzy
Puszka pomidorów krojonych
Puszka mleka kokosowego
Łyżka miodu
Sos sojowy
Cebula
Kilka ząbków czosnku
Przyprawa curry, kurkuma, imbir mielony
Pasta curry pikantna w słoiku
(Bardzo ważne jest, żeby przyprawa curry była dobrej jakości i skladala się z samych przypraw bez soli, wiele przypraw jest oszukanych i zamiast przypraw to 33gr/100gr to sól, więc trzeba w chuj uważać).
Przygotowanie jest proste jak jebanie
Smażymy kurczaka na sporym ogniu, dodajemy w chuj curry sporo imbiru i sporo kurkumy, do podsmazonego kurczaka dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy chwilę, następnie dodajemy łyżeczkę pasty curry, sporą łyżkę miodu, i sporo sosu sojowego, na patelni zrobi nam się zajebista glazura(jest pyszna w chcuj), potem dodajemy brokuły i kukurydzę, chwile podsmażamy, wlewamy pomidory, znowu smażymy, dodajemy mleka kokosowego i gotujemy tak z 30 minut, aż brokuł i kurczak będą miękkie. Doprawiamy potem jeszcze do smaku wedle upodobań. Tyle.
Oczywiście skun zaraz mnie rozpierdoli bo pewnie jest tam ze 100 błędów kulinarnych, ale mi to w chuj smakuję :D jest wyjebane w kosmos. @maras
Hehe co za typ.zapomniał obrać ziemniaki!he heDobra,ojebałem tą polędwiczkę z lekką modyfikacją- ser był owczy a nie kozi i dałem pesto,bo otwarte było przedwczoraj i bym musiał jutro wyjebać.
Buraki skarmelizowane, ziemniaczki w mundurkach na parze i rukola z czosnkiem na śmietanie.
Przepis? Dajesz!
Smazysz tikke masale, garam masale, curry, kardamon na suchej patelni, po chwili dodajesz paste z miazdzonego imbiru i czosnku i smazysz mieszajac zeby sie nie przypalilo, dodajesz masla i posiekanej cebuli, obsmazasz do miekkosci. Zalewasz pomidorami z puchy x2. Dodajesz fasolke szparagowa, fasole czerwona, biala, groszek cukrowy i jakie tam straczkowe warzywa masz na stanie. Obsmazasz kurczaka marynowanego w sosie sojowym i wrzucasz do reszty. Sol, pieprz i 30 min pod przykryciem. Dodajesz mleko kokosowe, odkrywasz i odparowywujesz nadmiar wody.Przepis? Dajesz!
Brzmi zajebiscie, zrobię w weekend!Smazysz tikke masale, garam masale, curry, kardamon na suchej patelni, po chwili dodajesz paste z miazdzonego imbiru i czosnku i smazysz mieszajac zeby sie nie przypalilo, dodajesz masla i posiekanej cebuli, obsmazasz do miekkosci. Zalewasz pomidorami z puchy x2. Dodajesz fasolke szparagowa, fasole czerwona, biala, groszek cukrowy i jakie tam straczkowe warzywa masz na stanie. Obsmazasz kurczaka marynowanego w sosie sojowym i wrzucasz do reszty. Sol, pieprz i 30 min pod przykryciem. Dodajesz mleko kokosowe, odkrywasz i odparowywujesz nadmiar wody.
Podawaj z ryzem lub chlebkiem naan i posyp duza iloscia swiezej kolendry.
Im dluzej tym lepiej. Kurak ma sie rozpadac.Brzmi zajebiscie, zrobię w weekend!
Masla lyzke mniej wiecej, tyle zeby cebula sie zeszklila a nie spalila.Dużo masla dajesz? Kardamon mielony? Imbir rozumiem, że świeży, w jakiej ilości mnie więcej?
Uwielbiam garam masale, moja ulubiona ciapacka przyprawa. Lubię robić proste, mega szybkie danie. Garam masala, śmietanka, szalotka, smażony kurczak i ryż albo naan. Petarda.Smazysz tikke masale, garam masale, curry, kardamon na suchej patelni, po chwili dodajesz paste z miazdzonego imbiru i czosnku i smazysz mieszajac zeby sie nie przypalilo, dodajesz masla i posiekanej cebuli, obsmazasz do miekkosci. Zalewasz pomidorami z puchy x2. Dodajesz fasolke szparagowa, fasole czerwona, biala, groszek cukrowy i jakie tam straczkowe warzywa masz na stanie. Obsmazasz kurczaka marynowanego w sosie sojowym i wrzucasz do reszty. Sol, pieprz i 30 min pod przykryciem. Dodajesz mleko kokosowe, odkrywasz i odparowywujesz nadmiar wody.
Podawaj z ryzem lub chlebkiem naan i posyp duza iloscia swiezej kolendry.
Gdzie dostać te przyprawy?Smazysz tikke masale, garam masale
Ja znalazlem je w sklepie.Gdzie dostać te przyprawy?
Muszę w Kauflandzie poszukać.Ja znalazlem je w sklepie.
Jak masz czas to mozesz zrobic mieszanke samemu. W necie znajdziesz opisy.
Internety mowia ze w piotrze i pawle.Muszę w Kauflandzie poszukać.
Wszystko gra, dzięki wielkie.@Bodzio
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w znanym już zestawie sosów (ja konkretnie używam sweet chilli, sojowy grzybowy, ale może być zwykły sojowy, sos ostrygowy, sos Teriyaki, odrobina oleju sezamowego). Kurczak w takiej marynacie dobrze jakby trochę poleżal, ale nie jest to konieczne. Podsmażam kurczaka na oleju, dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki). Następnie wrzucamy warzywa na patelnie (dobrze mieć wok albo po prostu dużą/wysoką patelnię). Ja użyłem warzyw mrożonych z biedronki - mieszanka chińska, oczywiście lepiej jest użyć świeżych, ale tak jak pisałem wszystko było robione "na szybko".
Chwilę podsmażamy i przyprawiamy tymi samymi sosami co były użyte do marynowania prócz Teriyaki, ale dodatkowo dodajemy sos sriracha i jak mamy dostęp to azjatycki śliwkowy. Podsmażamy wszystko aż warzywa będą odpowiednio miękkie.
Podajemy np. z makaronem ryżowym. Można posypać sezamem albo jak niektórzy lubią orzeszkami ziemnymi.
Pewnie strasznie chaotycznie to napisałem i o czymś zapomniałem. Jakby co to pytaj, tak będzie dla mnie łatwiej.
Przepis na zajebistą karkóweczkę ? Ktos coś ?
Przepis na zajebistą karkóweczkę ? Ktos coś ?