Tego chyba nikt się nie spodziewał. Oleksandr Usyk w opublikowanym przez siebie nagraniu poinformował, że zrzeka się wszystkich tytułów mistrzowskich, które są w jego posiadaniu. Jak powiedział pięściarz z Ukrainy, czekać go będzie jeszcze jedna walka w zawodowej karierze.
26 czerwca Usyk zamieścił krótkie nagranie, w którym informuje o swojej decyzji.
- Jest piątek, pogoda jest piękna. Jest to dobry dzień na to, abym powiedział, że chcę zwakować wszystkie pasy, które aktualnie posiadam. Chcę, aby stały się możliwe do zdobycia, aby osoby następne w kolejce mogły o nie zawalczyć. Przyjaciele, ja zostawiam pasy, ale nie opuszczam sportu. Przede mną będzie jeszcze ostatni taniec. Chcę wszystkim podziękować. Mam ogromny szacunek dla wszystkich organizacji - powiedział Usyk na nagraniu.
Nagranie możecie zobaczyć poniżej:
Oleksandr Usyk (25-0-0, 16 KO) jest niepokonanym pięściarzem. 39-latek z Ukrainy w ostatniej walce pokonał przez techniczny nokaut w jedenastej rundzie Rico Verhoevena, broniąc tytuł mistrzowski WBC w kategorii ciężkiej. Pojedynek ten zakończył się jednak sporą kontrowersją, gdyż znany kickboxer sprawił Ukraińcowi spore problemy, a sędzia zdecydował się przerwać walkę w niekoniecznie odpowiednim momencie.
Przed tym starciem Usyk znokautował w piątej rundzie Daniela Duboisa, broniąc tytułu mistrza świata w wadze ciężkiej organizacji IBF, IBO, WBC i WBO. Wcześniej Ukrainiec pokonywał między innymi Tysona Fury’ego (dwukrotnie), Anthony’ego Joshuę (dwukrotnie) i Dereka Chisorę. Przed walkami w wadze ciężkiej Usyk zdominował kategorię cruiser, gdzie zdobywał pasy IBF, WBC czy WBO, a pokonywał między innymi Tony’ego Bellew, Murata Gassieva, Mairisa Briedisa czy Marco Hucka.