Pokaż drukarzu co masz w swoim anturażu

IMG_20260510_072741.jpg

IMG_20260510_073400.jpg

Żona już prawie urobiona, jeszcze tylko trochę muszę popracować :)
Na wszelki wypadek kompletuje już zamówienie i tutaj mam do ekspertów pytanie: Jaki filament polecacie na początek? (do bambulab a1 combo)

Chodzi mi bardziej o samą firmę, bo wiem żeby brać pla.

Na wszelki wypadek kompletuje już zamówienie i tutaj mam do ekspertów pytanie: Jaki filament polecacie na początek? (do bambulab a1 combo)

Jak już skompletujesz zestaw startowy to wrzuć go tutaj :awesome:

Szukaj na amazonie promocji na esun pla+.

@Shajs rolka kilogramowa esuna (ta kartonowa) ma około 53mm średnicy otworu czyli chyba tyle co oryginalna bambulaba.
Nigdy się nie bawiłem w przewijanie i jakieś powtórne wykorzystywanie rolki

Z ciekawości ile czasu zajęło zrobienie tego? Szczegółów sporo, przy pracy nie wydziela się jakiś toksyczny zapach?
Nie pamiętam dokładnie, ale ponad 12h na bank, pewnie koło 15h. To jest pla więc zapachów raczej nie odczułem dziwnych. Robiłem to standardową dyszą 0,4mm, wysokość warstwy 0,2mm więc takie standard, ale myślę z linią powiedzmy 0,12mm można było uzyskać znacznie lepszy efekt końcowy, bo teraz wodzę tam schodki. Oczywiście niższa warstwa zwiększa czas pracy, a mniejszą dysza to już w ogóle. Jest mnóstwo parametrów, które można ustawić pod lepszą jakość, lub wyższą prędkość. Nauka trwa, i będzie jeszcze trwała długoo

To jest marmurkowe pla?
Na jakiej dyszy drukowałeś? Miałem do tego materiału z Sunlu jedno podejście, ale natychmiast zatykało mi dyszę 0,4mm. Jeszcze na 0,6 nie próbowałem, ale myślę że będzie lepiej
Marmurkowe od esuna. Na dyszy 0,4 leciałem. W jednym miejscu nie przykleiło do stołu i kapnąłem się dopiero po godzinie, bo odpaliłem projekt i poszedłem ćwiczyć. Jak wróciłem, to usłyszałem, że od czasu do czasu dysza o coś rysuje i trochę pyłu z rozdrobnionego filamentu leżało gdyż nie lepił się chyba do modelu. Na szczęście to było w środku przy wytapianiu siatki. Zapauzowałem i nożyczkami obciąłem wystające włoski i dopchnąłem siatkę żeby nie wystawało nic nad obwód. Poleciało dalej bez problemu i tylko od spodu widać dziurę i jakieś takie niedorobione wypełnienie.
Akurat na amazonie był po 53 złote za kg to wziąłem na próbę

Marmurkowe od esuna. Na dyszy 0,4 leciałem. W jednym miejscu nie przykleiło do stołu i kapnąłem się dopiero po godzinie, bo odpaliłem projekt i poszedłem ćwiczyć. Jak wróciłem, to usłyszałem, że od czasu do czasu dysza o coś rysuje i trochę pyłu z rozdrobnionego filamentu leżało gdyż nie lepił się chyba do modelu. Na szczęście to było w środku przy wytapianiu siatki. Zapauzowałem i nożyczkami obciąłem wystające włoski i dopchnąłem siatkę żeby nie wystawało nic nad obwód. Poleciało dalej bez problemu i tylko od spodu widać dziurę i jakieś takie niedorobione wypełnienie.
Akurat na amazonie był po 53 złote za kg to wziąłem na próbę
Co drukarka to inne doświadczenia. U mnie ten marmur nie chciał wogóle przejść przez dyszę, może trzeba go trochę podsuszyć. Będę próbowal znowu na dniach. Twoje za to wygląda zacnie

Z tego co czytałem p2s, ja się zacząłem bić z myślami i już mam taki mętlik we łbie...
Ta zamknięta komora tak mnie kusi, ale wersja ams poza budżetem niestety.
Jak stoisz przed zakupem, to szedł by w Bambu x2d. Niedawno wyszła, jest chyba stówkę droższa od P2S, ale masz dwie dyszę, przez co druk dwukolorowy zajmuje tyle co jednokolorowy na P2S. Sam zastanawiam się czy nie sprzedać swojej i nie iść X2D.

Jak stoisz przed zakupem, to szedł by w Bambu x2d. Niedawno wyszła, jest chyba stówkę droższa od P2S, ale masz dwie dyszę, przez co druk dwukolorowy zajmuje tyle co jednokolorowy na P2S. Sam zastanawiam się czy nie sprzedać swojej i nie iść X2D.
Ona kosztuje 3700zl, moim planem było nie przekraczać 2000 :sos:

No i to już jest kwota, która trochę boli gdy się nie zarabia na wydrukach. Gdybym umiał zarabiać na tym to bym wziął H2C Full Laser Combo :lol:
A póki co musi mi a1 wystarczyć
Mam dokładnie takie samo podejście. Ewentualnie rozważyłbym dopłatę do modelu zamkniętego ale wtedy odpadnie mi druk w multikolorze.
Co za pojebane hobby, jeszcze nic nie mam a już mnie wkurwia :lol:

Mam dokładnie takie samo podejście. Ewentualnie rozważyłbym dopłatę do modelu zamkniętego ale wtedy odpadnie mi druk w multikolorze.
Co za pojebane hobby, jeszcze nic nie mam a już mnie wkurwia :lol:
A jak kupisz to zaczniesz rozkminiać, że może jednak głupi byłeś, bo trzeba było dopłacić do ... i mieć lepsze .... choć i tak będziesz drukował jakieś bibeloty.
Tym czego mi najbardziej braakuje jest większe pole robocze. Żeby tak mieć z 2 na 2 metry... Rok by się chyba drukowało :lol:

A jak kupisz to zaczniesz rozkminiać, że może jednak głupi byłeś, bo trzeba było dopłacić do ... i mieć lepsze .... choć i tak będziesz drukował jakieś bibeloty.
Tym czego mi najbardziej braakuje jest większe pole robocze. Żeby tak mieć z 2 na 2 metry... Rok by się chyba drukowało :lol:
ile ważyłaby czaszka z czaszek na 2m x 2m x 2m? ;) I jak ją wynieść z bloku? ;)

Back