Pokaż drukarzu co masz w swoim anturażu

Uchwyt na wąż gaśnicy
A załóż na węża i wyślij zdjęcie do krecika
1782328794713.gif

Dzisiaj mi sie snilo ze filament tak potanial ze ludzie zaczeli domy produkowac z filamentu :) Kogos tam przekonowyalem ze konstrukcyjnie, termoizolacyjnie i kosztowo to swietny wybor :) jprdl, jednak trzeba bedzie kupic drukarkę :)
Znowu będziesz się budował? Ja pierdolę, znowu abonament za premium w górę :childcry: Chłopie weź się zlituj. Forum tego nie udźwignie.
:gabi_much_love:

W sumie jeszcze dodam, że projekty można też robić za pomocą ai, wrzucasz zdjęcie, rysunek techniczny i w dwie-trzy minuty masz gotowy projekt.
Z którego ejaj korzystasz? Korzystacie, elo helo, chopy?

Ja z copilota skorzystałem do sworzenia banalnego .DXF i jestem "troszkę" zawiedziony. Tutaj opis sytuacji: link.

Wczoraj wpadłem wczoraj na głupi pomysł stworzenia czegoś znaczenie bardziej zaawansowanego, no i zanim zaczne na dobre walczyc, wiem ze musze najpierw dobrać narzędzia, bo czas zaoszczedzony na jednym etapie, moze byc czasem straconym na innym. I tu nawiązanie do ejaj: copilot nie potrafi pewnych rzeczy zrobić automatycznie (np ściągnąć danych, przerobić ich wewnętrznie) i daje mi rzeczy do zrobienia manualnie, czym jestem trochę zawiedziony, miałem nadzieję że promptowość jest już bardziej ogartnięta i że wszystko sobie "napiszę".

Mam FreeCADa (którym się nie umiem posługiwać), mogę też sciągność Fusion 360 lub Blendera (nimi też nie umiem). Zakładam że tak czy siak ejaj mnie poprowadzi, ewentualnie coś _na szybko_ podejrzę na yt. Nie mam czasu (ani też - póki co - chęci) zdobywać doświadczenia rzetelnie, więc założenie jest że wszystko robię bezrozumnie, jak ślepy prowadzony sznurkiem. Bo nie narzędzie jest moim celem.

W sumie to możemy powalczyć tu wspólnie, czemu nie, jeśli ktoś jest zainteresowany.

Z którego ejaj korzystasz? Korzystacie, elo helo, chopy?

Ja z copilota skorzystałem do sworzenia banalnego .DXF i jestem "troszkę" zawiedziony. Tutaj opis sytuacji: link.

Wczoraj wpadłem wczoraj na głupi pomysł stworzenia czegoś znaczenie bardziej zaawansowanego, no i zanim zaczne na dobre walczyc, wiem ze musze najpierw dobrać narzędzia, bo czas zaoszczedzony na jednym etapie, moze byc czasem straconym na innym. I tu nawiązanie do ejaj: copilot nie potrafi pewnych rzeczy zrobić automatycznie (np ściągnąć danych, przerobić ich wewnętrznie) i daje mi rzeczy do zrobienia manualnie, czym jestem trochę zawiedziony, miałem nadzieję że promptowość jest już bardziej ogartnięta i że wszystko sobie "napiszę".

Mam FreeCADa (którym się nie umiem posługiwać), mogę też sciągność Fusion 360 lub Blendera (nimi też nie umiem). Zakładam że tak czy siak ejaj mnie poprowadzi, ewentualnie coś _na szybko_ podejrzę na yt. Nie mam czasu (ani też - póki co - chęci) zdobywać doświadczenia rzetelnie, więc założenie jest że wszystko robię bezrozumnie, jak ślepy prowadzony sznurkiem. Bo nie narzędzie jest moim celem.

W sumie to możemy powalczyć tu wspólnie, czemu nie, jeśli ktoś jest zainteresowany.
U mnie ostatnio więcej zabawy w fusion niż drukowania. Córka chciała maskę na jakiś bal przebierańców. Niestety to co sobie wymyśliła nigdzie nie było dostępnego gotowca.
Postanowiłem zagonić ejaj do roboty i oto wyniki. Nadmienię, że miała to być maska kapibary.
Na pierwszy ogień poszedł chat gpt. Najpierw wygenerował mi jpg, którego młoda zatwierdziła jako podstawę projektu
View attachment 140676
Później gpt miał wygenerować plik stl z gotowym projektem, właśnie na podstawie w/w grafiki. Oto efekty :juanlaugh:
View attachment 140677
Ja wkurwiony, młoda rozczarowana i stwierdziłem, że tak nie może być. Trochę zacząłem szukać, bo moje zdolności graficzne są chyba nawet gorsze od chata gpt :mamed:.
Wprawdzie na bal nie zdążyłem ale udało się. Właśnie trwa próbny wydruk. A pomogła AI ze strony MakerWorld. Poniżej projekt na podstawie tej samej grafiki.

View attachment 140678
Jak dotąd tylko to robiłem przy pomocy ejaj.
Co do nauki podstaw fusion to polecałem już w tym temacie ten kanał https://youtube.com/@kamilsokalski?si=oBIKd9ZEnMAWJUZj.
Mi ostatnio trochę brakuje czasu na zabawę, pewnie wrócę do tego zimą :wink:

Jak dotąd tylko to robiłem przy pomocy ejaj.
Co do nauki podstaw fusion to polecałem już w tym temacie ten kanał https://youtube.com/@kamilsokalski?si=oBIKd9ZEnMAWJUZj.
Mi ostatnio trochę brakuje czasu na zabawę, pewnie wrócę do tego zimą :wink:
Zobaczymy ile ja czasu znajdę na ten mój pomysł, bo każdy dzień jakoś tak podejrzanie szybko się kończy :(

EDIT:
Może rzeczywiście zimą dopiero hahahaha...

Zobaczymy ile ja czasu znajdę na ten mój pomysł, bo każdy dzień jakoś tak podejrzanie szybko się kończy :(

EDIT:
Może rzeczywiście zimą dopiero hahahaha...
Chodzi Ci o tę uszczelkę czy inny projekt masz do zrobienia? Jeśli nic mocno skomplikowanego to dawaj, może coś się ogarnie.

Back