pawcio71
BAMMA Bantamweight
Ostatnio z okazji zbliżającej się wtedy gali KSW 32 w Londynie przestudiowałem sobie regulamin organizacji KSW. Kilka spraw mi się rozjaśniło, a inne nadal wydają mi się niejasne. O niektórych dyskutowałem z Wami w innych wątkach dotyczących KSW: Road to Wembley, ale postanowiłem uporządkować wszystkie moje spostrzeżenia w jednym miejscu. Absolutnie nie robię tego, żeby się czepiać. Chcę po prostu rozumieć zasady gry, którą oglądam i się interesuję.
1.
2.
3.
4.
Czy jeśli zawodnik po dwóch godzinach zrobi wagę to nadal traci 10% wynagrodzenia, czy wtedy obywa się bez kary finansowej? Czy JT Money stracił 10% wypłaty? Czy dobrze rozumiem, że dodatkowe 20, 30 lub 40% przechodzi na konto przeciwnika, a 10% zostaje w organizacji? Jeśli tak, to czy zawodnik, który ma dostać % wypłaty przeciwnika, ma wgląd do jego kontraktu, żeby móc potwierdzić, jaka kwota mu przysługuje? Czy jest to w jakimś stopniu transparentne?
5.
6.
7.
Bardzo chciałbym aby do moich spostrzeżeń/uwag/pytań odniósł się z wiadomych względów @Wojsław Rysiewski .
Chciałbym poznać również punkt widzenia @jurasmma , który jest tą pierwszą osobą, która przedstawia widzowi co się dzieje w klatce. I z tego co pamiętam z vlogów bywał na spotkaniach sędziowskich przed KSW. Oprócz sprawy z "trzema punktami podparcia" ;), wydaje mi się, że przy okazji niezrobienia wagi (ostatnio Piraev) mówiłeś, że Gamer dostanie 30% jego wypłaty. Na czym opiera się to przekonanie? Wiesz to od zawodnika? Bo ja rozumiem to tak, że Gamer dostanie 20% wypłaty Piraeva.
Może coś ciekawego do powiedzienia mają inni, pracujący przy galach KSW, którzy mogą coś wiedzieć @Tidzej @Piotr Pędziszewski.
Zapraszam do dyskusji wszystkich, którzy mają jakieś spostrzeżenia, podzielają lub potrafią rozwiać moje wątpliwości. Jest to pierwszy założony przeze mnie temat, więc proszę o wyrozumiałość i zwrócenie uwagi jeśli nie spełniłem jakiś standardów.
1.
Wymienione przypadki, kiedy może nastąpić dyskwalifikacja sobie daruję. Interesuje mnie tu konieczność konsultacji o dyskwalifikacji z sędzią głównym. Czy sędzia ringowy, znający zasady, nie jest odpowiednią instancją do samodzielnego wskazania dyskwalifikacji? Przypadek z walki Włodarek - Thomson (w oparciu o transmisję) sugeruje, że owa konsultacja to wykrzyczenie kilku słów i zrobienie kilku gestów przez siatkę klatki. Jeszcze dziwniej konsultacje wyglądały w przypadku walk Kornik - Azhiev, kiedy sędzia główny był trenerem jednego z zawodników. Czy nie lepiej i przejrzyściej byłoby, gdyby decyzję o dyskwalifikacji mógł podjąć sam sędzia ringowy?Dyskwalifikacja może nastąpić po konsultacji sędziego ringowego z sędzią głównym gdy
2.
i dalej wymienione są limity poszczególnych dywizji. Zarówno w kilogramach, jak i funtach. Problem w tym, że po przeliczeniu jednostek są pewne rozbieżności. Waga ciężka ma limit do 120 kg. Ale również ma limit do 265 lbs, co po przeliczeniu daje 120,2 kg. Z kolei waga piórkowa ma limit 66 kg, ale 145 lbs daje 65,8 kg. Który z limitów jest tym wzorcowym? W kg, czy ten w lbs? W jakich jednostkach pokazuje waga na oficjalnych ważeniach? Ciekawe, że w anglojęzycznej wersji regulaminu jest tylko tabela z funtami. I choć różnice w wartościach nie są wielkie to jednak dość istotna sprawa, ponieważ...Federacja KSW przyjęła następujące limity wagowe dla poszczególnych kategorii wagowych
3.
Czy ta zasada nadal obowiązuje? Kilka wyników ważenia przed KSW 32: Andre Winner (70,3), Rafał Moks (77,2 kg), Mateusz Gamrot (70,1 kg), Goran Reljic (93,2 kg). Wszyscy ci zawodnicy byli przedstawiani jako ci, co zrobili wagę i zmieścili się w limicie. Przynajmniej ja to tak rozumiałem.Nie przewiduje się tolerancji wagowej.
4.
W przypadku nie zrobienia wagi w pierwszym podejściu zawodnik traci odpowiedni % swojej gaży. Następnie zawodnik otrzymuje dodatkowe 2 godziny na wypełnienie limitu (...) W przypadku nie zmieszczenia się w wymaganym limicie po 2 dodatkowych godzinach zawodnik dodatkowo traci % swojego wynagrodzenia na rzecz przeciwnika
do 2 kg 10 % ( + 20 % za nie zrobienie wagi po 2 godzinach )
od 2.1 kg do 5 kg 10 % ( + 30 % za nie zrobienie wagi po 2 godzinach )
powyżej 5 kg 10 % ( + 40 % za nie zrobienie wagi po 2 godzinach )
Czy jeśli zawodnik po dwóch godzinach zrobi wagę to nadal traci 10% wynagrodzenia, czy wtedy obywa się bez kary finansowej? Czy JT Money stracił 10% wypłaty? Czy dobrze rozumiem, że dodatkowe 20, 30 lub 40% przechodzi na konto przeciwnika, a 10% zostaje w organizacji? Jeśli tak, to czy zawodnik, który ma dostać % wypłaty przeciwnika, ma wgląd do jego kontraktu, żeby móc potwierdzić, jaka kwota mu przysługuje? Czy jest to w jakimś stopniu transparentne?
5.
Skoro nie przewiduje się tolerancji wagowej, a Reljic na ważeniu miał 93,2 kg to straciłby pas nawet w przypadku zwycięstwa?W walce o pas oboje zawodnicy muszą wypełnić umówiony limit wagowy, Jeśli mistrz nie wypełni limitu, wakuje pas nawet jeśli zostanie zwycięzcą walki. Walka wówczas odbędzie się na dystansie 3x5 min + 5 min dogrywki w wypadku remisu.
6.
Moje ulubione. Tyle dyskusji, liczenia punktów podparcia, zbliżenia powtórek. A to takie proste. To, że komentator @jurasmma mówi o trzech punktach podparcia przy okazji każdej gali wydaje się trochę dziwne, ale to, że zawodnicy (patrz Borys Mańkowski w rozmowie po walce) nie znają zasad, jest nieco straszne. Serio. Przy okazji KSW w transmisjach, wywiadach, dyskusjach, podcastach, opiniach, komentarzach słyszałem tyle razy zwrot "trzy punkty podparcia", że na prawdę zgłupiałem, kiedy okazało się, że regulamin nie mówi NIC na ten temat. Ustalmy. Zawodnik może do ciebie podskoczyć na ręce (jeden punkt podparcia), a ty go nie możesz kopnąć w twarz. Nie ma znaczenia, czy Thomson miał rękę na macie w momencie kopnięcia przez Włodarka. Bezdyskusyjnym jest, że miał na macie kolano. Kolano = nie stopa = faul! Mylę się?Za walkę w parterze uznaje się sytuacje w której zawodnik dotyka maty inną częścią ciała niż stopa
7.
Czy protest, które były składane do tej pory były poprzedzone wpłaceniem kaucji? Czy Tomasz Narkun (chyba ostatni przykład protestu?) musiał wpłacić 1000 Euro za wniesienie protestu?Kierownik ekipy ma prawo wnieść pisemny protest dotyczący wyniku walki w ciągu 48 godzin od momentu zakończenia walki po wpłaceniu 1000 Euro kaucji na konto Federacji KSW.
Bardzo chciałbym aby do moich spostrzeżeń/uwag/pytań odniósł się z wiadomych względów @Wojsław Rysiewski .
Chciałbym poznać również punkt widzenia @jurasmma , który jest tą pierwszą osobą, która przedstawia widzowi co się dzieje w klatce. I z tego co pamiętam z vlogów bywał na spotkaniach sędziowskich przed KSW. Oprócz sprawy z "trzema punktami podparcia" ;), wydaje mi się, że przy okazji niezrobienia wagi (ostatnio Piraev) mówiłeś, że Gamer dostanie 30% jego wypłaty. Na czym opiera się to przekonanie? Wiesz to od zawodnika? Bo ja rozumiem to tak, że Gamer dostanie 20% wypłaty Piraeva.
Może coś ciekawego do powiedzienia mają inni, pracujący przy galach KSW, którzy mogą coś wiedzieć @Tidzej @Piotr Pędziszewski.
Zapraszam do dyskusji wszystkich, którzy mają jakieś spostrzeżenia, podzielają lub potrafią rozwiać moje wątpliwości. Jest to pierwszy założony przeze mnie temat, więc proszę o wyrozumiałość i zwrócenie uwagi jeśli nie spełniłem jakiś standardów.