Podwieszony Mistrzostwa Świata w piłce nożnej 2026 - temat do komentowania

Kto zostanie mistrzem świata?

• Francja

Votes: 24 20.9%
  • Hiszpania

Votes: 26 22.6%
  • Argentyna

Votes: 18 15.7%
  • Portugalia

Votes: 15 13.0%
  • Brazylia

Votes: 10 8.7%
  • Niemcy

Votes: 1 0.9%
  • Anglia

Votes: 4 3.5%
  • Belgia

Votes: 0 0.0%
  • Holandia

Votes: 3 2.6%
  • Maroko

Votes: 6 5.2%
  • Inny zespół

Votes: 8 7.0%

• Total voters
    115
Przecież o tym wiem. Tyle tylko, że nie za same gole zdobywa się Złotą Piłkę, od tego mamy Złotego Buta. W przeciwnym wypadku tę nagrodę mogliby wygrywać wyłącznie napastnicy, a nie o to nam chodzi, prawda? Przede wszystkim liczy się (przynajmniej powinien) wkład w sukcesy drużynowe, zarówno ten widoczny (gole i asysty), jak i ten mniej widoczny (rozgrywanie piłki, napędzanie akcji ofensywnych, odbiory, ogólna praca na boisku). A Kane, choć zrobił bardzo dobre wyniki indywidualne, to jednak Ligi Mistrzów nie wygrał, ani Mundialu, co na pewno utrudni mu zdobycie Złotej Piłki
A widziałeś jak Kane gra? Czy on tylko stoi w polu karnym i dostawia nogę na pustaka? Operuje na boisku, gra w obronie, cofa sie do rozgrywania, rozrzucą długie piłki itp.

W LM odpadł na 1/2 po świetnym dwumeczu z PSG gdzie strzelił 2 bramki i zaliczył kapitalną asystę do Diaza. Na Mundialu ma brąz i też miał spory wkład (6 bramek) w tym, choc w Angli był nr. 2 za Bellinghamem.

Ci piłkarze którzy wygrali LM i Mundial wypadali słabiej w innych rozgrywkach.
- Kvara (wygrał LM i zasłużenie został MVP tych rozgrywek ale nie było go na mundialu, poza tym był czas gdzie przegrywał rywalizacje z Barcolą
- Dembele (przez większą cześć sezonu odpoczywał)
- Vitinha (kompletne rozczarowanie na Mundialu)
- Rodri (sezon klubowy beznadziejny)
- Yamal (wygrał mundial ale sam zaprezentował sie przeciętnie a w LM zatrzymali sie na Atletico)

Ale do złotej piłki nie tylko liczy sie sama liga. Poza tym każdy piłkarz strzela większość bramek w swojej lidze i to że Kane ma tam najwięcej jest normalne.
A co do Bundesligi to jeżeli uważasz ją za lige ogórkową to w takim razie która liga poza Premnier League nie jest ogórkowa. W hiszpańskiej, włoskiej, francuskiej poziom nie jest wcale wyższy. W hiszpańskiej jest Real i Barca ale reszta drużyn na poziomie tych z niemieckiej. Włoska natomiast pokazał w tym sezonie jaka jest słaba gdzie wszystkie drużyny szbko poodpadały z LM.
To jak chciał walczyć o ZP to mógł iść do mocniejszej ligi, albo wygrać coś poza Niemcami ewentualnie zostać chociaż królem strzelców LM co w tym roku w grającym tak ofensywnie Bayernie powinien lekko zrobić, oni tam chyba średnio po 3 bramki strzelali na mecz i nikt mu nie bronił tak jak Mapetowi strzelać w grupowej z pastuchami. Nawet w tych Niemczech nie pobił rekordu Lewego, nie został królem strzelców ani na Mundialu ani w LM to o czym mowa w ogóle? Za rok może jakiś Osimhen w tureckiej nastrzela i też będziesz robił z niego kandydata do ZP?
Niemiecka to najsłabsza liga z top5 i strzelanie tam w tym Bayernie to żaden wyczyn.

A widziałeś jak Kane gra? Czy on tylko stoi w polu karnym i dostawia nogę na pustaka? Operuje na boisku, gra w obronie, cofa sie do rozgrywania, rozrzucą długie piłki itp.

W LM odpadł na 1/2 po świetnym dwumeczu z PSG gdzie strzelił 2 bramki i zaliczył kapitalną asystę do Diaza. Na Mundialu ma brąz i też miał spory wkład (6 bramek) w tym, choc w Angli był nr. 2 za Bellinghamem.

Ci piłkarze którzy wygrali LM i Mundial wypadali słabiej w innych rozgrywkach.
- Kvara (wygrał LM i zasłużenie został MVP tych rozgrywek ale nie było go na mundialu, poza tym był czas gdzie przegrywał rywalizacje z Barcolą
- Dembele (przez większą cześć sezonu odpoczywał)
- Vitinha (kompletne rozczarowanie na Mundialu)
- Rodri (sezon klubowy beznadziejny)
- Yamal (wygrał mundial ale sam zaprezentował sie przeciętnie a w LM zatrzymali sie na Atletico)
Napisałem, że Kane'owi trudniej będzie zdobyć Złotą Piłkę, ale w żadnym wypadku nie wykluczyłem opcji, w której tę nagrodę zdobywa. Nie neguję też, że Harry robił coś więcej oprócz goli i asyst, widziałem dwumecz z Realem, no i faktycznie pracował na boisku. Piłem do tego, że sam pisałeś o golach i asystach jako główny argument w kontekście Złotej Piłki (tak to przynajmniej odebrałem). Tak naprawdę to sam nie wiem, kto miałby teraz wygrać tę nagrodę

To jak chciał walczyć o ZP to mógł iść do mocniejszej ligi, albo wygrać coś poza Niemcami ewentualnie zostać chociaż królem strzelców LM co w tym roku w grającym tak ofensywnie Bayernie powinien lekko zrobić, oni tam chyba średnio po 3 bramki strzelali na mecz i nikt mu nie bronił tak jak Mapetowi strzelać w grupowej z pastuchami. Nawet w tych Niemczech nie pobił rekordu Lewego, nie został królem strzelców ani na Mundialu ani w LM to o czym mowa w ogóle? Za rok może jakiś Osimhen w tureckiej nastrzela i też będziesz robił z niego kandydata do ZP?
Niemiecka to najsłabsza liga z top5 i strzelanie tam w tym Bayernie to żaden wyczyn.

Nie pobił rekordu ligowego Lewandowskiego ale za to we wszystkich rozgrywkach strzelił więcej bramek niż Lewandowski którymkolwiek sezonie w Bayernie - Lewy nie miał niż więcej 61 bramek.
Poza tym napisałem wyżej i powtórze: Żaden piłkarz który wygrał LM czy Mundial jakoś sie nie wyróżnił. Dlatego ogólnikowo Kane ze wszystkich kandydatów wypada najlepiej, wszczedzie gdzie grał dowoził liczby co sie przełożyło na 73 bramek w sezonie co jest najlepszym wynikiem od czasów Messiego w 2011/12

Last edited:
Nie pobił rekordu ligowego Lewandowskiego ale za to we wszystkich rozgrywkach strzelił więcej bramek niż Lewandowski którymkolwiek sezonie w Bayernie Lewy nie miał więcej 61 bramek.
Poza tym napisałem wyżej i powtórze: Żaden piłkarz który wygrał LM czy Mundial jakoś sie nie wyróżnił. Dlatego ogólnikowo Kane ze wszystkich kandydatów wypada najlepiej, wszczedzie gdzie grał dowoził liczby co sie przełożyło na 73 bramek w sezonie co jest najlepszym wynikiem od czasów Messiego w 2011/12
Jak chcesz z Messim porównywać to musisz dzielić ten jego dorobek na pół i wtedy będzie miarodajne

Ja nie wiem o czym jest dyskusja :beczka:
Z Mistrzostw Świata nie ma kogo grzać. Nawet rekord dryblingów Lamala chyba nie zrobi mu gówno PR, chociaż znając życie kto wie. Messi byłby głównym kandydatem, bo dziennikarze dostaja erekcji na jego widok, na szczęście dostał chujem po ryju.
Dla mnie idzie w lapska jednego z dwójki Kane/Mbappe.
Gdyby głosowanie było później to początek sezonu mógłby jeszcze mydlić oczy tym głosującym podludziom, a tak to jedziemy z tym co jest.
Nie wiem czy Floren już się odobraził za fawelarza, jeśli tak, to zrobią marketing i Mbappe to jebnie.
Czy sprawiedliwie? Indywidualnie zapewnie tak, ale drużynowo to gość jest chyba przeklęty.

Ja nie wiem o czym jest dyskusja :beczka:
Z Mistrzostw Świata nie ma kogo grzać. Nawet rekord dryblingów Lamala chyba nie zrobi mu gówno PR, chociaż znając życie kto wie. Messi byłby głównym kandydatem, bo dziennikarze dostaja erekcji na jego widok, na szczęście dostał chujem po ryju.
Dla mnie idzie w lapska jednego z dwójki Kane/Mbappe.
Gdyby głosowanie było później to początek sezonu mógłby jeszcze mydlić oczy tym głosującym podludziom, a tak to jedziemy z tym co jest.
Nie wiem czy Floren już się odobraził za fawelarza, jeśli tak, to zrobią marketing i Mbappe to jebnie.
Czy sprawiedliwie? Indywidualnie zapewnie tak, ale drużynowo to gość jest chyba przeklęty.
No właśnie. Jeżeli Kane miałby z kimkolwiek przegrać ZP to byłby to Mbappe i wtedy jeszcze mógłbym to zaakceptować.

Inba o złoty bal trwa :antonio: . A może Trump dostanie za zasług i pogodzi wszystkich :beczka:.

A tak serio. Macie jakieś największe rozczarowanie turnieju ? Dla mnie Brazylia która leci powoli coraz niżej a w tym turnieju byli fatalni. Już nawet nie mają jakiś super piłkarzy jak kiedyś. ich gra to już też nie to co kiedyś. Nie ma już Brazyliany i tańców z piłką. Od jakiegoś czasu grają bardziej po europejsku ale nie wyłazi im to. Myślę, że albo zaczną grać swoje jak kiedyś albo będzie z nimi coraz słabiej.

Od turnieju w 2006 odpadają w fazie pucharowej odrazu jak tylko trafiają na kogoś z Europy (Francja, Holandia, Niemcy, Belgia, Chorwacja i Norwegia). To pokazuje, że obecnie na tle Europy są słabi.

Inba o złoty bal trwa :antonio: . A może Trump dostanie za zasług i pogodzi wszystkich :beczka:.

A tak serio. Macie jakieś największe rozczarowanie turnieju ? Dla mnie Brazylia która leci powoli coraz niżej a w tym turnieju byli fatalni. Już nawet nie mają jakiś super piłkarzy jak kiedyś. ich gra to już też nie to co kiedyś. Nie ma już Brazyliany i tańców z piłką. Od jakiegoś czasu grają bardziej po europejsku ale nie wyłazi im to. Myślę, że albo zaczną grać swoje jak kiedyś albo będzie z nimi coraz słabiej.

Od turnieju w 2006 odpadają w fazie pucharowej odrazu jak tylko trafiają na kogoś z Europy (Francja, Holandia, Niemcy, Belgia, Chorwacja i Norwegia). To pokazuje, że obecnie na tle Europy są słabi.

Też Brazylia, chociaż nie wiem czy do końca można nazwać to rozczarowaniem bo spodziewałem się że szału nie będzie.

Gdy odpadł Raphinha to już wiadomo było że będzie kiepsko.

Helmuty - drużyna, która w latach 2002-2010 zawsze wchodziła do 1/2, 2 2014 mistrzostwo, od 2018 nie może wejść do 1/8.
Włochy - jeszcze większy fenomen niż Niemcy czy Brazylia, 3 ostatnie mundiale bez kwalifikacji

Back