Tar-Ellendil
Vale Tudo Championship
To jest oryginalna teza, zwłaszcza na tym etapie ich karier. Jeden stoi samotnie w polu karnym i czeka na dobitkę, a drugi napędza praktycznie każdą ofensywną akcję zespołu (z gry otwartej i stałych fragmentów).
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
To jest oryginalna teza, zwłaszcza na tym etapie ich karier. Jeden stoi samotnie w polu karnym i czeka na dobitkę, a drugi napędza praktycznie każdą ofensywną akcję zespołu.
No to jest zdecydowanie subiektywna opinia, żaden fakt. Ciekawe jak definiujesz wszechstronność.![]()
To jest oryginalna teza, zwłaszcza na tym etapie ich karier. Jeden stoi samotnie w polu karnym i czeka na dobitkę, a drugi napędza praktycznie każdą ofensywną akcję zespołu (z gry otwartej i stałych fragmentów).
A wiesz co?Przecież to wszystko mial Messi tylko właśnie on wygrywa bo jest wybitnym SPO jeszcze
Przecież to wszystko mial Messi tylko właśnie on wygrywa bo jest wybitnym SPO jeszcze

Teraz to jest wisienka na torcie i spuszczone kurtyny.A bo Ty mówisz o porównaniu teraz, a nie ogólnie xDD No to tak, teraz to Messi jest wszechstronniejszy, bo Ronaldo już dogorywa, ale całościowo to nie ma nawet podjazdu.
Dodatkowo zaczynał jako prawy pomocnik, potem zaczął grać jako lewy skrzydłowy, żeby przejść na pozycję napastnika i na ostatnie lata kariery już grać jako typowa 9tka
Messi przez większość kariery łączył te wszystkie pozycje jednocześnie i na każdej moim skromnym zdaniem był lepszy.
gdzie ten Messi tak traci

Czego oni nie uderzają z daleka
No tutaj to trochę odleciałeś. Ja mam wielki szacunek do osiągnieć Crisa i mimo, iż Leo stawiam nieco wyżej, to nigdy nie powiedziałbym, że ten pierwszy nie ma nawet podjazdu, bo musiałbym po prostu niewidomy i kompletnie nie znać się na piłce.ale całościowo to nie ma nawet podjazdu.
Dla mnie wszechstronność oznacza też to, że danego zawodnika cechuje nie tylko umiejętność strzelania goli, ale również umiejętność kreowania gry, asystowania, brania gry na siebie. Takiego zawodnika możesz umieścić niemal na każdej pozycji ofensywnej (bo o ofensywnych piłkarzach właśnie piszemy) i właśnie takim zawodnikiem jest Messi.A na czym ma polegać wszechstronność, jak nie na najszerzym możliwym zakresie umiejętności, tym że ktoś potrafi zrobić wszystko w danej dyscyplinie? W tym przypadku rozmawiamy o zawodniku ofensywnym który potrafi strzelić gola prawą nogą, lewą nogą, potrafi to zrobić z pola karnego, zza szesnastki, a przypierdolenie armaty z 30 metrów też nie było problemem, wybitnie gra głową, przed kontuzją kolana z 2014 świetnie dryblował, wkręcał rywali w ziemię, a potem się przekwalifikował na typowego killera i zaczął mniej dryblować, a więcej wykańczać. Wcześniej strzelał bramki z wolnych czyli dosłownie w każdy możliwy sposób z każdej odległości potrafił bramkę zdobyć. Dodatkowo zaczynał jako prawy pomocnik, potem zaczął grać jako lewy skrzydłowy, żeby przejść na pozycję napastnika i na ostatnie lata kariery już grać jako typowa 9tka. Jak to nie jest wszechstronność w piłce nożnej, to ja nie mam pojęcia co.

No tutaj to trochę odleciałeś. Ja mam wielki szacunek do osiągnieć Crisa i mimo, iż Leo stawiam nieco wyżej, to nigdy nie powiedziałbym, że ten pierwszy nie ma nawet podjazdu, bo musiałbym po prostu niewidomy i kompletnie nie znać się na piłce.
Dla mnie wszechstronność oznacza też to, że danego zawodnika cechuje nie tylko umiejętność strzelania goli, ale również umiejętność kreowania gry, asystowania, brania gry na siebie. Takiego zawodnika możesz umieścić niemal na każdej pozycji ofensywnej (bo o ofensywnych piłkarzach właśnie piszemy) i właśnie takim zawodnikiem jest Messi.
Tak naprawdę ze wszystkich aspektów, które wypisałeś, to Ronaldo zdecydowanie dominuje tylko w golach zdobytych głową, co ze względu na różnicę wzrostu jakoś bardzo nie dziwi. Nawet goli strzelonych słabszą nogą wcale CR7 nie ma jakoś dużo więcej. Goli z rzutów wolnych więcej strzelił Messi, podobnie jak goli zza pola karnego. Co ciekawe Ronaldo strzelił więcej goli z rzutów karnych i jeśli liczylibyśmy tylko bramki zdobyte z gry, to Leo miałby ich więcej od Crisa. Co do tych pozycji, to Messi również występował na niemal wszystkich w ofensywie. O przewadze w asystach i liczbie wykreowanych sytuacji chyba nawet nie muszę wspominać. Jest jeszcze wiele innych ciekawych statystyk i właśnie faktów, które można przytoczyć na korzyść Leo, ale jeśli dla ciebie nie ma nawet podjazdu, to nie wiem czy jest sens się produkować![]()