Majsterkowanie DIY - porady, sztuczki, nowe patenty

Pytanie do zwykłych plebejuszy, są tu jeszcze jacyś czy sama elita została?

Może @szplin ?

Które na działeczkę żeby stópkom było miło i przyjemnie? Ostatnio wyszedłem z niej z błotem po kostki, taka mokra ziemia.

a może jakieś inne?

Weź Demary, bo są polskie i też solidne.
Np, takie:
https://allegro.pl/oferta/kalosze-robocze-demar-grand-s-z-kolnierzem-roz-43-13349822221

Kuźde co to za wynalazek?
OWsgiBL.png

ChatGPT najpierw twierdził że to security torx TR10/TH10 (15, 20, itd), potem że "Tri-Groove" lub "Tri-Head", ale dokładnie takiego nie mogę nigdzie znaleźć.

Widzę trzypunktowce ale okragłe, nie takie trójkątne jak śruba powyżej.
39APVwl.png

Ktoś coś?

OWsgiBL.png

ChatGPT najpierw twierdził że to security torx TR10/TH10 (15, 20, itd), potem że "Tri-Groove" lub "Tri-Head", ale dokładnie takiego nie mogę nigdzie znaleźć.

39APVwl.png

Ktoś coś?
Sorry ale ja nezasahujte wiem.

OWsgiBL.png

39APVwl.png

Ktoś coś?
Screenshot_2025-04-08-16-56-03-93_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc.jpg

Możliwe że ten po prawej by to złapał

Screenshot_2025-04-08-16-57-28-30_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc.jpg

Pany, temat wentylacji w domowej spizarni.

To jest wyciąg z kuchni, ktory u mnie idzie przez spizarnie. Czekam na maty i taśmy kauczukowe, zaizoluję/uszczelnię.
fl4TzYS.png

Mam rozkminę jak wentylować spiżarnię, bo dwa otwory które planowałem zostały zajete przez kanal z kuchni do komina (przekrój dobrany zgodnie z sugestią producenta turbiny).
Drzwi do spiżarni mam normalne, nie łazienkowe, czyli bez otworów wentylacyjnych. Spiżarnia nie ma okna, nie ma podłogówki, jedna ściana wspólna z kuchnią, na tej ścianie jest kuchenka.

Opcje:
1) wykuć nowy otwór na wentylator (pewnie tuż przy kanale) i grawitacyjnie (to raczej nie wystarczy, patrz: drzwi) lub mechanicznie (podciśnienie w pomieszczeniu sprawi ze w szparach drzwi powietrze z korytarza bedzie wciagane do spizarni, wyrzucane wentylatorem). Czyli coś w ten deseń: klik. Jesli tylko grawitacyjnie to podejrzewam ze przy "szczelnych" drzwiach musza byc dwa otwory na korytarz?

2) rozkminiam zakup "taniego" klimatyzatora przenosnego i 2a) wpięcie wyjscia gorącego powietrza do kanału wentylacyjnego (przez jakąś przepustnicę), wydmuch zimnego powietrza do pomieszczenia, wymiana powietrza w spiżarni poprzez podcisnienie jak w 1). Ewentualnie mozna 2b) wylot cieplego powietrza wprowadzic do nowego otworu wentylacyjnego, i wyrzucac cieple powietrze na korytarz, tez opcja.

3) jest jeszcze teoretyczna opcja zeby po prostu wbić się w kanał wentylacyjny z wentylatorem i przepustnicą i tylko wymieniac powietrze w spizarni, ale to raczej nie zda egzaminu?

Jesli chodzi o klimatyzacje to zwykle zaciaganie powietrza z zewnątrz traktowane jest jako nieefektywność energetyczna, ale jak rozumiem w przypadku spiżarni byłby to plus (nastawa pewnie i tak by byla 1 czy 2 stopnie mniej niz w chacie)?

Jest tu jakis instalator i cos podpowie?

Glownie chodzi mi o 2) i potencjalne problemy z podlaczeniem klimatyzatora do kanalu wentylacynego wyciagu z kuchni ktory:
- moglby wbijac gorące i wilgotne powietrze (generalnie: zapachy) sciagniete z kuchenki do spizarki, mimo przepustnicy
- nie wiem jak szybko takie kanaly wentylacyjne brudza sie tym co jest wyciagane znad garnkow i jak to moglo by sie osadzac na przepustnicy lub kanale z gorącym powietrzem

Pany, szukam obejmy prostokątnej na jętke o profilu 200mm x 60mm

Mam problemy z wyszkiełkowaniem...

Może być albo obejma prostokątna, albo śruba U (widziałem "śruby do krokwi", ale nie mogłem znaleźć pasującego rozmiaru), albo jakiś uchwyt, złącze ciesielskie, albo może i nawet jakaś kotwa, itp itd.

Ogólnie chodzi o możliwość podwieszenia czegoś stabilnie pod jętką (wzdłuż), ale tak by jej nie naruszyć.

Polecacie jakiś sklep (ciesielski? budowlany?) gdzie łatwo można szukać po wymiarach?

EDIT:
No chyba że przykręce jakimś torxem ciesielskim 5x80 (w pionie, od dołu, na środku tych 60mm), no kurde kilka takich nie powinno nic konstrukcji osłabić?

Last edited:
Back