Tar-Ellendil
Vale Tudo Championship
Wracamy na dobre tory.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.

Hale-Bopp jest minimum 3x większa od 3I Atlas, a odkształcenia w przemieszczaniu sią są o 10x większe w jej przypadku niż atlasa.

Kurde, ta kometa 3I/ATLAS jest dziwna. To raczej pewne na ponad 99% że to kometa ;) bo chyba wszyscy naukowcy zajmujący się nią są tego zdania oprócz Loeba, który mówi o istnieniu szansy, że to statek obcych :)
1. świeci jasno zielonym światłem nie mając w składzie węgla dwuatomowego C2
2. jej otoczka jest wypełniona CO2 w ilości przeważającej nad H2O (zawsze jest na odwrót)
3. otoczka ma w swym składzie pełno metalu, szczególnie niklu (nic niezwykłego). Ale wykryto ten skład, gdy obiekt był jeszcze pomiędzy Marsem i Jowiszem. Dlaczego więc te cząstki odparowały, i dlaczego szczególnie nikiel tak daleko od słońca?
4. obiekt ten porusza się dziwnie, wręcz bardzo dziwnie. 3I/ATLAS został po raz pierwszy dostrzeżony w maju tego roku i aż do października nie przyśpieszył, nie zmienił kierunku w takim stopniu jak powinien (wiadomo, że w miarę zbliżania się do słońca następuje sublimacja i to powoduje zmiany w przemieszczaniu się ale w przypadku 3I Atlas to się nie dzieje). Masa?Hale-Bopp jest minimum 3x większa od 3I Atlas, a odkształcenia w przemieszczaniu sią są o 10x większe w jej przypadku niż atlasa.
![]()
5. pamiętacie sygnał "WOW"? Pochodził z konstelacji strzelca. Zgadnijcie skąd przybył do nas 3I Atlas?
![]()
Super wygląda. Dodałem 3I/ATLAS:Szukając więcej info o komecie trafiłem na fajne narzędzie:

Naukowcy z Harvardu:
:![]()
to jest naprawdę zdjęcie 3I/ATLAS ?? (Mars Perseverance):
![]()
![]()
![]()
![]()
nieeee, to nie mogą być zdjęcia tej komety
![]()
to chyba Fobos. Gdyby to były zdjęcia z Perseverance'a 3I/ATLAS byłaby raczej słabo widoczna
Jak odjebie materiał to Nolan i inni wielcy kina będą mogli się schowaćTrzeba naczelnego masona Sci-funa zainteresować tematem![]()

Niby może to być zwykły artefakt na kamerze (powszechny efekt uderzeń promieniowania kosmicznego). Zdjęcie tygodnia NASA (pojedyncza klatka).Mars Perseverance:
![]()
nieeee, to nie mogą być zdjęcia tej komety
to chyba Fobos. Gdyby to były zdjęcia z Perseverance'a 3I/ATLAS byłaby raczej słabo widoczna

Wg jakich modeli "naturalnie wyjaśnić"? Bo wszystkie oficjalnie uznawane - zawodzą. Stwierdzone anomalie wymykają się wiedzy odnośnie znanych i naukowo uznawanych modeli, tak więc być może nastąpi ich aktualizacja. Wyjaśnieniem anomalii 3I/ATLAS może być fakt powstania (uformowania się) w warunkach, które wcześniej nie były znane i być może kolejne dane wzbogacą naszą o nich wiedzę lub niczego nie wyjaśnią. Looknę na Randala, bo jesteś chyba zbyt zajęty, by streścić. Dzięki za namiar!Widziałem materiał Randala Carlsona o 3I/Atlas, z tego co mowili to poki co da sie wszystko naturalnie wyjasnic...
@Dzihados zobaczyłem ten odcinek (sprzed 3 dni):
Wóz z węglem... dobrze, że można sobie przyśpieszyć. Cóż, mówią wiele o kometach ale tych znanych, natomiast o 3I/ATLAS powiedzieli prawie dokładnie to co napisałem wyżej, zakładam więc, że widziałeś inny odcinek (który?). Na dzisiaj kończę z kosmosem ;)
jak zyc kuwa w tych czasach, weryfikowanie wszystkiego jest upierdliwo-irytująco-bezsensowne, a robienie tego typu "filmikow" jest dostępne dla jazdego janusza i kazdej julki :(dałem lajka ale zabrałem, to konto wrzuca fejki. Nie ma żadnego info z legitnych stron tylko ten film krążący po kilku witrynach