Kosmos, astronomia itd. . .

GzUaI3RaoAA3F70

Wracamy na dobre tory.

:bleed:

Kurde, ta kometa 3I/ATLAS jest dziwna. To raczej pewne na ponad 99% że to kometa ;) bo chyba wszyscy naukowcy zajmujący się nią są tego zdania oprócz Loeba, który mówi o istnieniu szansy, że to statek obcych :)

1. świeci jasno zielonym światłem nie mając w składzie węgla dwuatomowego C2 :korwinwhat:

2. jej otoczka jest wypełniona CO2 w ilości przeważającej nad H2O (zawsze jest na odwrót) :zakręcony:

3. otoczka ma w swym składzie pełno metalu, szczególnie niklu (nic niezwykłego). Ale wykryto ten skład, gdy obiekt był jeszcze pomiędzy Marsem i Jowiszem. Dlaczego więc te cząstki odparowały, i dlaczego szczególnie nikiel tak daleko od słońca? :benny:

4. obiekt ten porusza się dziwnie, wręcz bardzo dziwnie. 3I/ATLAS został po raz pierwszy dostrzeżony w maju tego roku i aż do października nie przyśpieszył, nie zmienił kierunku w takim stopniu jak powinien (wiadomo, że w miarę zbliżania się do słońca następuje sublimacja i to powoduje zmiany w przemieszczaniu się ale w przypadku 3I Atlas to się nie dzieje). Masa? :no no: Hale-Bopp jest minimum 3x większa od 3I Atlas, a odkształcenia w przemieszczaniu sią są o 10x większe w jej przypadku niż atlasa.
What Why GIFs | Tenor

5. pamiętacie sygnał "WOW"? Pochodził z konstelacji strzelca. Zgadnijcie skąd przybył do nas 3I Atlas? :jimcarrey:

:lol:
Image tagged with Independence Day, Roland Emmerich, Jeff Goldblum –  @vhs-ninja on Tumblr

Last edited:
Kurde, ta kometa 3I/ATLAS jest dziwna. To raczej pewne na ponad 99% że to kometa ;) bo chyba wszyscy naukowcy zajmujący się nią są tego zdania oprócz Loeba, który mówi o istnieniu szansy, że to statek obcych :)

1. świeci jasno zielonym światłem nie mając w składzie węgla dwuatomowego C2 :korwinwhat:

2. jej otoczka jest wypełniona CO2 w ilości przeważającej nad H2O (zawsze jest na odwrót) :zakręcony:

3. otoczka ma w swym składzie pełno metalu, szczególnie niklu (nic niezwykłego). Ale wykryto ten skład, gdy obiekt był jeszcze pomiędzy Marsem i Jowiszem. Dlaczego więc te cząstki odparowały, i dlaczego szczególnie nikiel tak daleko od słońca? :benny:

4. obiekt ten porusza się dziwnie, wręcz bardzo dziwnie. 3I/ATLAS został po raz pierwszy dostrzeżony w maju tego roku i aż do października nie przyśpieszył, nie zmienił kierunku w takim stopniu jak powinien (wiadomo, że w miarę zbliżania się do słońca następuje sublimacja i to powoduje zmiany w przemieszczaniu się ale w przypadku 3I Atlas to się nie dzieje). Masa? :no no: Hale-Bopp jest minimum 3x większa od 3I Atlas, a odkształcenia w przemieszczaniu sią są o 10x większe w jej przypadku niż atlasa.
What Why GIFs | Tenor

5. pamiętacie sygnał "WOW"? Pochodził z konstelacji strzelca. Zgadnijcie skąd przybył do nas 3I Atlas? :jimcarrey:

Image tagged with Independence Day, Roland Emmerich, Jeff Goldblum –  @vhs-ninja on Tumblr

Szukając więcej info o komecie trafiłem na fajne narzędzie:

Szukając więcej info o komecie trafiłem na fajne narzędzie:
Super wygląda. Dodałem 3I/ATLAS:

Wracając to niej - kolejne punkty:

6. rozwinęła warkocz ale...skierowany ku słońcu :travolta:

7. płaszczyzna jej orbity pokrywa się z płaszczyzną naszego systemu planetarnego.
Co za przypadek on Make a GIF

8. zasuwa z prędkością ponad 60 km/s (niby nie jest to jakiś szok ale jest to jak dotąd niespotykane i zadziwiające, a wciąż przyśpiesza)
Star Wars Light Speed GIFs | Tenor

Kurde, tak się człowiek zastanawia nad tymi punktami i wpada mi taka myśl wspierana napotkanym materiałem - czy czasami Hannes Alfven się nie mylił? (Dostał Nobla za badania w zakresie magnetohydrodynamiki i ich zastosowanie do fizyki plazmy). Promował on bowiem koncepcję elektrycznego wszechświata i model ten dobrze tłumaczy anomalie związane z 3I/ATLAS. @Tar-Ellendil @Dzihados @VitoC - co Wy na to? Posłuchajcie sami:

Aha, byłbym zapomniał. 3I/ATLAS - przelatywał "blisko" Marsa, dokopał się ktoś może do zdjęć naszego gwiezdnego gościa z Tianwen-1/2 lub ZEA (Hope) albo ESA? Przypadkowo oczywiście NASA zamknięta ;-) Albo źle szukam albo cisza w eterze albo, hmmm - może akurat pozycja jej mimo, że "blisko" uniemożliwiła obserwację. Kurde, do tego brak komunikatów prasowych CNSA i nie opublikowano żadnych obrazów HiRIC/MoRIC
:zakręcony:

9. na podstawie kinematyki określono jej wiek. 7-14 miliardów lat
Gandalf Yes GIF - Gandalf Yes Very Good - Discover & Share GIFs

Last edited:
Nieźle :lol: Naukowcy z Harvardu:

"W niniejszym artykule, głównie w celach edukacyjnych, przedstawiamy dodatkową analizę astrodynamiki 3I/ATLAS i wysuwamy hipotezę, że obiekt ten może być technologiczny
i potencjalnie wrogi, zgodnie z oczekiwaniami wynikającymi z rozwiązania „paradoksu Fermiego” w ramach teorii „ciemnego lasu”."

"1. Jeśli hipoteza okaże się słuszna, konsekwencje mogą być potencjalnie tragiczne dla ludzkości i może to wymagać podjęcia środków obronnych (choć mogą one okazać się bezskuteczne).
2. Hipoteza ta jest sama w sobie interesującym ćwiczeniem i przyjemnością do zgłębiania, niezależnie od jej prawdopodobnej zasadności."
Shocked Bean - Mr. Bean GIF - Mr Bean Bean Shocked - Discover & Share GIFs

Oh Thank God GIFs - Find & Share on GIPHY

Fakes GIFs | Tenor
:
to jest naprawdę zdjęcie 3I/ATLAS ?? (Mars Perseverance):

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Wtf Gif Animated Graphic - Wtf083

nieeee, to nie mogą być zdjęcia tej komety

Nope GIFs - Find & Share on GIPHY

to chyba Fobos. Gdyby to były zdjęcia z Perseverance'a 3I/ATLAS byłaby raczej słabo widoczna

Last edited:
Fakes GIFs | Tenor
:
to jest naprawdę zdjęcie 3I/ATLAS ?? (Mars Perseverance):

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Wtf Gif Animated Graphic - Wtf083

Nope GIFs - Find & Share on GIPHY

to chyba Fobos. Gdyby to były zdjęcia z Perseverance'a 3I/ATLAS byłaby raczej słabo widoczna

;)
2001-a-Space-Odyssey.jpeg

PS. Widziałem materiał Randala Carlsona o 3I/Atlas, z tego co mowili to poki co da sie wszystko naturalnie wyjasnic...

Im Not Done GIFs - Find & Share on GIPHY

Mars Perseverance:

Zdjęcie

Niby może to być zwykły artefakt na kamerze (powszechny efekt uderzeń promieniowania kosmicznego). Zdjęcie tygodnia NASA (pojedyncza klatka).
RAW:

Zygzakowata krawędź z jednej strony:
Zdjęcie

Gdyby to było tylko na jednym zdjęciu z sekwencji to ok ale na 4 z tych klatek, 2 z prawej i 2 z lewej kamery nawigacyjnej, widoczny jest ten sam cylindryczny obiekt:
Zdjęcie
Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

:zakręcony:

Widziałem materiał Randala Carlsona o 3I/Atlas, z tego co mowili to poki co da sie wszystko naturalnie wyjasnic...
Wg jakich modeli "naturalnie wyjaśnić"? Bo wszystkie oficjalnie uznawane - zawodzą. Stwierdzone anomalie wymykają się wiedzy odnośnie znanych i naukowo uznawanych modeli, tak więc być może nastąpi ich aktualizacja. Wyjaśnieniem anomalii 3I/ATLAS może być fakt powstania (uformowania się) w warunkach, które wcześniej nie były znane i być może kolejne dane wzbogacą naszą o nich wiedzę lub niczego nie wyjaśnią. Looknę na Randala, bo jesteś chyba zbyt zajęty, by streścić. Dzięki za namiar!

@Dzihados zobaczyłem ten odcinek (sprzed 3 dni):

Wóz z węglem... dobrze, że można sobie przyśpieszyć. Cóż, mówią wiele o kometach ale tych znanych, natomiast o 3I/ATLAS powiedzieli prawie dokładnie to co napisałem wyżej, zakładam więc, że widziałeś inny odcinek (który?). Na dzisiaj kończę z kosmosem ;)

@Dzihados zobaczyłem ten odcinek (sprzed 3 dni):

Wóz z węglem... dobrze, że można sobie przyśpieszyć. Cóż, mówią wiele o kometach ale tych znanych, natomiast o 3I/ATLAS powiedzieli prawie dokładnie to co napisałem wyżej, zakładam więc, że widziałeś inny odcinek (który?). Na dzisiaj kończę z kosmosem ;)

Ja widziałem jakis starszy chyba:

No i fakt, tempo tych podcastow jest... ...wolne :)

Właśnie w tym materiale podpatrzyłem to narzędzie TheSkyLive

Dziś rano wychodząc dość wcześnie do pracy byłem po raz pierwszy świadkiem obserwacji starlinków. Zrobiło to na mnie wrażenie, bo było to niezapowiedziane. Dość szybko jednak satelity zniknęły w blasku księżyca. Ciekawe zjawisko.

Ostatnio jadąc rowerem późnym wieczorem, miałem przed sobą całe niebo i ani jednej żywej duszy, aż tu nagle leci pomarańczowa kula ognia w moją stronę z prędkością światła... Na całe szczęście rozbiła się w powietrzu, ale dawno tak zesrany nie byłem. Jako laik astronomii pierwszy raz miałem do czynienia z tzw. bolidem. Zjawisko kompletnie naturalne, choć bardzo niespotykane ponoć.

Back