Kosmos, astronomia itd. . .

"Following a nominal ascent and stage separation, the booster successfully transitioned to its boostback burn to begin the return to launch site. During this phase, automated health checks of critical hardware on the launch and catch tower triggered an abort of the catch attempt."

Problem z wieżą.

KIbicuje, choc przyznam, ze ciezko uwierzyc, po tych wszystkich latach stagnacji albo i regresji....

Największym problemem jest szybkie przygotowanie starshipa i boostera do ponownego startu, ale nawet bez tego ta rakieta bija totalnie na łeb wszystkie inne jakie powstały w historii. Na ten moment już tylko jakiś kataklizm w procesie tankowania na orbicie mógłby przeszkodzić w powrocie na księżyc.

Największym problemem jest szybkie przygotowanie starshipa i boostera do ponownego startu, ale nawet bez tego ta rakieta bija totalnie na łeb wszystkie inne jakie powstały w historii. Na ten moment już tylko jakiś kataklizm w procesie tankowania na orbicie mógłby przeszkodzić w powrocie na księżyc.
Księżyc srężyc.. Mars! XD

Księżyc srężyc.. Mars! XD
Podróż na Marsa będzie wiązała się z dużo trudniejszym profilem misji, głównie ze względu na poziom radiacji i ilość potrzebnego paliwa. SpaceX jeszcze publicznie się nie chwali jak będą się chronić przed promieniowaniem, więc nie chcę tutaj wychodzić za daleko z teoriami, na pewno jest to największe ryzyko przy lotach załogowych, bezzałogowo pewnie będzie się dało polecieć za administracji Trumpa i Elona. Co do tankowania to tak jak pisałem wcześniej, poczekajmy aż oficjalnie pokonają tą barierę w nadchodzących testach.

Gc2e_uwXsAA4KYF

Czyli jednak antena została uszkodzona podczas startu i nie chcieli ryzykować.

Boeing i stary sektor kosmiczny idzie pod gilotynę Elona, to dobra wiadomość, chociaż osobiście wolałbym żeby Artemis 2 i 3 jednak poleciał jak już jest sprzęt w przygotowaniach.

Profesor Krzysztof Meissner założył kanał na YouTube:

oglądałem dziś na dużym ekranie powtórkę z tego startu, lądowanie tego kolosa w Mechazilli robi wrażenie,
ciary jak na dobrym filmie miałem
:brainoverload:

Szkoda ze reszta misji nie poszła sprawnie, ale to była wersja v2 shipa i dużo modyfikacji w awionice i układzie paliwowym było. I kamer dodali sporo, epickie były widoki, cały lot obejrzeć z innych ujęć to było by coś
:tellmemore:

świetna fotka komety strzelona z orbity

Edit i kolejna fotka ale tym razem pędzącej Ziemi

Właśnie mieliśmy na niebie coś niezwykłego - koniunkcję planet, która powtórzy się dopiero w 2161 roku. Na zdjęciu ułożenie planet, kolejno od lewego górnego rogu: Saturn, Wenus, Neptun, Uran, Jowisz i Mars. A do tego widowiska jeszcze dołączyła kometa G3 Atlas, na którą czekaliśmy 160 tys. lat i Księżyc.
Autorem zdjęcia jest użytkownik Avbcbvb-bv, korzystający z teleskopu 11".

2kywMMC.png

Back