Konflikt Rosja-Ukraina

W mojej głowie i jak sie interesuje trochę tematem to jako że nie jesteśmy państwem które kreuje trendy w technologii a tym bardziej w zbrojeniówce to niestety musimy polegac na obcym sprzęcie w dużym stopniu. oczywiście tym samym musimy rozwijaćswoje zdolności produkcyjne itd w szczególności amunicji i podstawowej broni strzeleckiej czy innego sprzętu dostepnego dla nas technologicznie.

Od kogo najlepiej brac sprzęt jak nie od USA. Wiadomo - oni nam sprzedają rzeczy które sami juz modernizują/tworzą nowe - lepsze wersje - to oczywiste! To co rzucają Ukrainie to też w dużym stopniu sprzęt który juz sie u nich produkuje/projektuje nowy/lepszy. No ale kto by tak nie robił - chociażby my zrobilismy to samo tylko genrację/dwie do tyłu - Dalismu Ukrainie PT Twardy, leopardy stare itd. a sami sobie zostawilismy/zamówilismy sprzęt nowszy.

Jedno jest pewne - niezależnie od tego jaki finalnie będzie miało kształt nasze wojsko to sprzęt o wysokim zaawansowaniu - którego nie jestesmy w stanie sami produkować BARDZO DOBRZE że został zamówiony - bo mys obie dyskutujemy tutaj że drony, bezzałogowce to tamto i fajnie tylko, że to jest poza naszym zasięgiem , a sprzęt wojskowy to nie jest mebel z Ikei tylko jedne z najbardziej zaawansowanych inżynieryjnie rzeczy produkowanych przez człowieka i na taki sprzęt się czeka latami.

Ergo Mozna pisac i gadac duzo ale racjonalnie na to patrząc nie ma zbyt wielu innych dróg niż to co robi obecnie MON.
Dlatego potrzebna jest długofalowa współpraca naukowców i przemysłu zbrojeniowego u siebie w państwie. No ale u nas lepiej myśleć o babciowym plus.

Dlatego potrzebna jest długofalowa współpraca naukowców i przemysłu zbrojeniowego u siebie w państwie. No ale u nas lepiej myśleć o babciowym plus.
no oczywiście. Oni robią tak że kupuja to co jest obecnie najlepsze z dostepnych rzeczy w jaknajwiększej ilości i Dookoła tego i nie jako improwizując budują strukturę sił zbrojnych.

To trochę tak jakby najpierw kupić sobie super rash guarda, najlepsze rękawice i nagolenniki Hayabusy za grube setki złotówek iśc na Zaawansowaną grupę MMA i nie umieć robić przewrotu w przód/wyprowadzić podstawowej kombinacji bokserskiej czy obalenia. No tylko że my nie do końca mamy inne wyjście jak kupic ten sprzęt najlepszy i uczyś się /szkolic na nim bo póxniej może byc za póxno - bo kupi kto inny/bo go po prostu nie będzie...

A USA jak i kazde inne panstwo potezne z wlasną silna armia i przemyslem caaaały czas leci w tych cyklach i wyprzedaje stare albo nawet obecnie najlepsze na świecie bo już dawno prototypy generację/dwie do przodu gdzieś na tych ich pustyniach w pizdzie sa testowane itd... Jedno zarabia na drugie...

Niemiecki już znali :juanlaugh:

1694527019854.png

Śmieszki bo przy analogicznych sytuacjach ze strony ukrów jak kogoś pobili, zadzgali albo spowodowali wypadek po pijaku nabieraliście wody w usta.
Tu okularnik wyłapał raz w twarz i już robi się z niego męczennika.Proponuje mu jeszcze zbiórkę założyć bo biedaczek pewnie ma traumę.
I żeby nie było - nie pochwalam takich rzeczy niezależnie od narodowości.

A u was Murzynów biją!

Nie mowimy o.srodowisku, a o zywicielu, . To różnica.
Na Zeusa! Czy Ty nie dostrzegasz absurdalności tego porównania? I pomiędzy płodem a mikrobem nie widzisz żadnej różnicy? Rozumiem, że rozwinąłeś się w osobę, z którą piszę z mikroba?
:frankapprove:

E: "Środowisko naturalne" o ile mi wiadomo, nie jest sztywno zdefiniowane. W ogólniejszym sensie można powiedzieć, że żywiciel jest "środowiskiem naturalnym" dla pasożyta. Tylko nie wiem do czego dążysz, żeby zrównać pasożyty z płodami? W tym myśleniu jest tyle absurdu, że ciężko w ogóle jakoś to komentować.

Argument, że płód nie przeżyje bez matki, jest totalnie bezsensowny. Przecież to oczywiste, że musisz usunąć (zabić), żeby z płodu nie rozwinęło się dziecko. To tak jakbym twierdził, że można Cię zabić, bo jak chirurg wytnie Ci wątrobę, to nie będziesz zdolny do egzystencji.

Last edited:
Co do waszych rozkminek mam patent na to żeby każdy mógł mieć broń w gospodarstwie domowym i zarazem nie mógł jej użyć bez nakazu wojska pod groźbą więzienia grzywny czy śmierci. Skonstruować skrzynki dla każdego męskiego obywatela i w tych skrzynkach umieścić podstawową broń i amunicję + kamizelkę, skrzynki byłyby pancerne i sterowane elektrycznie, otwarcie ich samemu surowo zabronione, wręcz niemożliwe, kilka punktów za to odpowiedzialnych w kilku punktach całego kraju i chuj, jak SF to SF. Oczywiście każdy przed dostaniem skrzynki musiałby przejść szkolenie z jej obsługi. Tylko nie wiem jak zabezpieczyć taka broń żeby mogła leżeć latami nietknięta i mieć 100% że w razie potrzeby zadziała ale napewno jakoś się da, zwłaszcza w tych skrzynkach, jak już mamy robić z naszego kraju uniwersalnych żołnierzy to po całości :D

do wyborów tak , zarobili dużo mają z czego dokładac a po wyborach sie zobaczy ....
po wyborach parlamentarnych podniosą, przed samorządowymi i do PE obniżą, później jeszcze prezydenckie czyli powtórka z rozrywki.
Bardziej ciekawi mnie jak będzie ze stopami: coś mi się zdaje, że jak wygra PO to będzie telefon Kaczyńskiego do Glapińskiego: podnieś im stopy tak aby się posrali, odpalaj stopy procentowe na poziomie Argentyny :waldeklaugh::suchykarol:
Oj dobrze że już nie mam tych problemów :siuu:

Masz listę tłumaczy przysięgłych. To jest zawód, który ktoś dobrowolnie wybiera. Nie bierzesz chłopa z ulicy i nie zmuszasz go pod groźbą więzienia do uczenia się na tłumacza przysięgłego.

W porównaniu z Niemcami to każdy ma przepaść. Gdy stawką jest Twoje życie to nie płaczesz że jest drogo. Są priorytety. A myślisz że obecne zbrojenia to z czego są finansowane? Przecież to są bezprecedensowe koszty.
Po kolei: czyli przyznajesz, że obowiązkiem obywatela jest nie tylko płacenie podatków na państwo?
Bo tłumacze przysięgli, lekarze i przedstawiciele wiele innych zawodów zaufania społecznego może być zmuszonych do wykonywania pracy na rzecz państwa obojętnie czy mają podpisaną umowe z tym państwem czy nie.
Dlaczego inaczej mamy potraktować np. kierowcę tirów do służby pomocniczej w wojsku na czas wojny od tłumacza przysięgłego, który godzinami musi słuchać niezbyt ciekawych dla higieny psychicznej przesłuchań policyjnych?

Nie tylko w porównaniu z Niemcami jest przepaść jeśli chodzi o stosunek kosztów życia a średniej pensji. Z tyloma krajami UE przegrywamy w tym względzie mimo teoretycznie niskich podatków jeśli chodzi o cyferki...

Oczywiście że potrzebne są poświęcenia finansowe jeśli chodzi o politykę bezpieczeństwa zewnętrznego i wewnętrznego. Obecnie państwo jest sporo zadłużane i dobrze, zawsze lepsze to niż likwidowanie jednostek wojskowych na wschodzie (kurcze niektóre są pewnie teraz świątynią Urbexu...)

Tylko Polska ma ograniczenia w zaciąganiu długu i dobrze. Polacy mają kilkaset miliardów złotych "w skarpetach" i na lokatach. Nawet gdyby wszystkie te miliardy poszły na wykupienie obligacji na zbrojenia i wielką kilkutysięczną armię...
... to dlaczego nie lepiej inwestować w sprzęt, schrony dla cywili zamiast w kolejne kilkaset tysięcy żołnierzy?

Przytoczyłem tobie przykład USA: nawet oni będą przecież powoływać rezerwistów w przypadku wojny. Tylko oni mają z kogo wybierać, przecież tam samych mega dobrze wyszkolonych ochroniarzy to jest z ponad 80 tys., których można by wysłać na front...

Po drugie: jak na budżetówkę to w wielu miejscach wojsko na prawdę dużo daje żołnierzom nawet na niższych stopniach a i tak PiS ma problem z budowaniem tej 300 tys. armii, tak mocno, że w urzędach pracy zaczynają szukać chętnych do Policji i wojska...
Nie da się zwiększać ilości bez wpływu na jakość...

Co do waszych rozkminek mam patent na to żeby każdy mógł mieć broń w gospodarstwie domowym i zarazem nie mógł jej użyć bez nakazu wojska pod groźbą więzienia grzywny czy śmierci. Skonstruować skrzynki dla każdego męskiego obywatela i w tych skrzynkach umieścić podstawową broń i amunicję + kamizelkę, skrzynki byłyby pancerne i sterowane elektrycznie, otwarcie ich samemu surowo zabronione, wręcz niemożliwe, kilka punktów za to odpowiedzialnych w kilku punktach całego kraju i chuj, jak SF to SF. Oczywiście każdy przed dostaniem skrzynki musiałby przejść szkolenie z jej obsługi. Tylko nie wiem jak zabezpieczyć taka broń żeby mogła leżeć latami nietknięta i mieć 100% że w razie potrzeby zadziała ale napewno jakoś się da, zwłaszcza w tych skrzynkach, jak już mamy robić z naszego kraju uniwersalnych żołnierzy to po całości :D
A jak braknie prądu i nam tych skrzynek nie otworzą to co wtedy? :awesome:

Prawda boli?
Jak się najebany ukr w Legnicy wpierdolił w dziewczynę tak,że poleciała niczym szmaciana lalka kilka metrów nie widziałem u Ciebie zbulwersowania jak tym uderzonym szoszonem.

Czyli Ty popierasz gdy Polacy robią patologie, bo co chwilę nie oburzasz się gdy Polacy to robią?

Nie ma takiej opcji. USA ma sporą tzw. rezerwę aktywną ale w wypadku dlugiego konfliktu i tak musiałoby rotować powołaniami do armii. U nas też coś o tym gledzili ale w Polsce to nie przejdzie. Niestety nasze cudowne państwo nawet jeżeli stworzyłoby takie struktury to i tak nie ma kasy na szkolenia czy uzbrojenie. 300 tys. armia to mzonki i mokry sen karłowatego Napoleona, on był zawsze generałem więc wie lepiej czego nam potrzeba. Polska armia to niestety od dluzszego czasu teoria. Wrócę do mojego ulubionego Kukuły. Miał zorganizować kontyngent na granicy, jak zorganizował ... ostatnio było o tym głośno. Tak właśnie wyglada nasza armia: chaos, pokazówka, bieda i zgrzytanie zębów, za to wazelina plynie wiadrami.
całe szczęście, że jestesmy w NATO.
W ogóle jest jakiś sentyment w społęczeństwie do wojska, to jedna z tej części budżetówki, która jest niemal teflonowa, żadnych większych aresztowań za skandale, nie są one nagłaśniane. Władze się zmieniają, nikt mocniej nie chce się mieszać w ten burdel.
Skarbówka, Policja, nawet MOPS jest lepiej zorganizowany niż wojsko mimo mniejszego budżetu...

Odnośnie USA to co można powiedzieć: nie jedno osiedle na którym mieszkają milionerzy jest lepiej chronione niż nie jedna komenda Policji z granatnikami, a jestem w 100% pewien że takie afery były też w wojsku tylko nikt ich nie nagłośnił jak w przypadku Policji :siuu:

A jak braknie prądu i nam tych skrzynek nie otworzą to co wtedy? :awesome:
Jakieś zasilanie w formie akumulatora ładowanego raz na rok ;) to tylko miałoby odebrać sygnał i otworzyć zamek albo przesłać sygnał jeśli skrzynka zostanie otwarta bez rozkazu.

całe szczęście, że jestesmy w NATO.
W ogóle jest jakiś sentyment w społęczeństwie do wojska, to jedna z tej części budżetówki, która jest niemal teflonowa, żadnych większych aresztowań za skandale, nie są one nagłaśniane. Władze się zmieniają, nikt mocniej nie chce się mieszać w ten burdel.
Skarbówka, Policja, nawet MOPS jest lepiej zorganizowany niż wojsko mimo mniejszego budżetu...

Odnośnie USA to co można powiedzieć: nie jedno osiedle na którym mieszkają milionerzy jest lepiej chronione niż nie jedna komenda Policji z granatnikami, a jestem w 100% pewien że takie afery były też w wojsku tylko nikt ich nie nagłośnił jak w przypadku Policji :siuu:
Szkoda, że nie mogę tu napisać co się dzieje w armii Ale w sluzbach i policji nie jest lepiej. Przekręt slizga sie w tonach wazeliny. Bo na takich osiedlach pracują weterani i ludzie ktorzy odeszli ze służby, za dobrą kasę. Sam mialem propozycję do BW, kasa niewyobrazalna dla zwykłego szweja, czy oficera.

@ninja wez zresetuj ukrobota bo coś soft mu się pierdoli bardziej niż zwykle.
Wiesz, że jeden z komentarz z drugim nie ma nic wspólnego? W drugim komentarzu prxyznajesz, że Polaków uważasz za patologie, stosujesz odpowiedzialność zbiorowa?

A, czyli jak ja napiszę, że uważam iż to co robią Ukraińcy to karygodna patologia i ja krytykuje, to znaczy, że bronie Ukrainciw i jestem ukrofilem? Lol

Drugi raz sam napisałeś coś czym się pograzasz.

Skrzypczak w ostatnim czasie mówi inaczej i już jego wypowiedzi nie brzmią tak jakby Ukraińcy szli na Moskwę
U niego to jak zawieje. Ten czlowiek napisal ksiazke, i krotko mowiac,nie da sie juz tego jego pierdolenia sluchac.

Caly czas to samo mowi, zero jakichkolwiek nowinek odnosnie strategii itp. Taki burak byl generalem. Dramat

U niego to jak zawieje. Ten czlowiek napisal ksiazke, i krotko mowiac,nie da sie juz tego jego pierdolenia sluchac.

Caly czas to samo mowi, zero jakichkolwiek nowinek odnosnie strategii itp. Taki burak byl generalem. Dramat
Są gorsi: Kukuła, Kowalski. Skrzypczak za dużo w czołgu siedział. Ma pojęcie o taktyce ale analityk i strateg z niego zaden.

Są gorsi: Kukuła, Kowalski. Skrzypczak za dużo w czołgu siedział. Ma pojęcie o taktyce ale analityk i strateg z niego zaden.
Jakbym byl pod takim generalem, to wale mu kule miedzy oczy w 1 godzinie wybuchu wojny.

Po kolei: czyli przyznajesz, że obowiązkiem obywatela jest nie tylko płacenie podatków na państwo?

Jeśli poruszamy się w obrębie moralności to co do zasady tak. Państwo zgodnie z teorią umowy społecznej jest złem koniecznym, które powstało w celu ochrony praw i wolności obywateli przed zagrożeniem wewnętrznym i zewnętrznym, a podatki to cena którą płacimy za życie w cywilizowanym społeczeństwie.

Back