Konflikt Rosja-Ukraina

Piękna jest ta narracja: bo ruski takie są a niemcy i ukry to do rany przyłóż. Tylko te jebane Polaki nie potrafią zrozumieć, bo wiadomo, Polak to tępy od zawsze

No i taka z Tobą jest dyskusja. Bez argumentów, merytoryki- tylko rzucenie łajnem bez treści ironicznym. Ani nikt nie twierdzi tego co napisałeś, więc jaki jest sens? Możesz normalnie, jak człowiek napisać czemu uważasz iż Niemcy podobnie jak Rosja prowadzą militarna politykę ekspansywna, że mają tendencję skrajnym nacjonalizmem do podbijania ościennymi państw. A nie rzucać gówno w stylu "Halibut ma rację więc napiszę żeby się nie zesrał"

Ale z Ciebie nazista

Ale Ty nie ukrywasz że Twoja narracja jest nazistowska.

Last edited:
Ale z Ciebie nazista
Pełną gębą. Blondyn, niebieskie oczy do tego jeden z braci dziadka był oficerem SS, a drugi Wehrmachtu:). Dziadek zaś Śląskim Partyzantem i Powstańcem. Kolejny raz słyszę ten chichot historii:).

Uwielbiam filozofów z dupy

Też robisz z siebie debila. Kumasz co mam na myśli. Ja nie zniżam się do twojego poziomu i nie wstawiam definicji ukrofila, czy filii narodowej bo także wiem że używasz tych określeń jako skrót myślowy. Wiem, bo nie jestem debilem. Jeszcze zaznaczam wiele razy że chodzi o nazistowska mentalnosc, jakby trafił się ktoś zbyt głupi, jak Ty. No ale czego wymagać od typa który uważa że Niemcy są takie same jak Rosja i prowadzą taka sama agresywna politykę militarna wobec sąsiadów.

Ale z Ciebie nazista
Szplin,powiedz mi jak Ty to robisz - jesteś ruskim trollem z farmy,nazistą na pełen etat do tego prowadzisz własną działalność?
Inny na Twoim miejscu by kompletnie sfiksował, straciłby pracę,stara kopnęła by go w dupe co by się skończyło braniem dragów gdzieś w górskim lesie.

A jaką masz pewność, ze nie zostaną? Masz zamiar okupować Ukrainę?

Nie rozumiesz. Jak zostawimy Ukrainę Rosji to mamy pewność że jej zasoby zostaną użyte przeciwko nam. Jeśli Ukrainę utrzymamy niepodległa to są małe szanse że jej zasoby zostaną użyte przeciwko nam. Jeżeli ty uważasz że najgorsze to gdyby Ukraina wystąpiła przeciwko mam- to nie możemy zostawić jej bez pomocy. Tak wynika z Twojej logiki, bo bez pomocy ukraińskie zasoby będą użyte przeciwko nam.

Szplin,powiedz mi jak Ty to robisz - jesteś ruskim trollem z farmy,nazistą na pełen etat do tego prowadzisz własną działalność?
Inny na Twoim miejscu by kompletnie sfiksował, straciłby pracę,stara kopnęła by go w dupe co by się skończyło braniem dragów gdzieś w górskim lesie.
A jeszcze opluwam czarnuchów choć w wolnych chwilach słucham czarnej muzy :lol:

Nie rozumiesz. Jak zostawimy Ukrainę Rosji to mamy pewność że jej zasoby zostaną użyte przeciwko nam. Jeśli Ukrainę utrzymamy niepodległa to są małe szanse że jej zasoby zostaną użyte przeciwko nam. Jeżeli ty uważasz że najgorsze to gdyby Ukraina wystąpiła przeciwko mam- to nie możemy zostawić jej bez pomocy. Tak wynika z Twojej logiki, bo bez pomocy ukraińskie zasoby będą użyte przeciwko nam.
Dajesz się wciągnąć w narrację Zelenskiego. Ukraina lata całe była rosyjska, miała takie same zasoby naturalne, miała Flotę Czarnomorską, miała broń nuklearną i co? Czy rus wtedy kogokolwiek atakował. Ukraina to miał być ostatni wysryw putina, przedsmiertne ambicje bo przecież kopnęli w rzyc Janukowycza. On by sobie wziął Donbas siadł na dupie i pierdolił jaki to jest wielki, być moze ogłosiłby się carem. On ma Europę głęboko, chciał Ukrainy bo to było dla niego upokorzenie. A my daliśmy sobie wetknąć smetne pierdolamento, ze rus czaił się na caly świat. Nie nie czaił sie, bo nie miał czym
. Europa zrealizowala ambicje USA, dążącego do osłabienia Rosji, Zelenski również wykorzystał moment. Dla mnie Ukraina, uzbrojona w stary poradziecki sprzęt i zacofana jest mniej niebezpieczna niż wyszkolona, doswiadczona bojem z nowoczesnymi technologiami. Czyż nie?

Dajesz się wciągnąć w narrację Zelenskiego. Ukraina lata całe była rosyjska, miała takie same zasoby naturalne, miała Flotę Czarnomorską, miała broń nuklearną i co? Czy rus wtedy kogokolwiek atakował. Ukraina to miał być ostatni wysryw putina, przedsmiertne ambicje bo przecież kopnęli w rzyc Janukowycza. On by sobie wziął Donbas siadł na dupie i pierdolił jaki to jest wielki, być moze ogłosiłby się carem. On ma Europę głęboko, chciał Ukrainy bo to było dla niego upokorzenie. A my daliśmy sobie wetknąć smetne pierdolamento, ze rus czaił się na caly świat. Nie nie czaił sie, bo nie miał czym
. Europa zrealizowala ambicje USA, dążącego do osłabienia Rosji, Zelenski również wykorzystał moment. Dla mnie Ukraina, uzbrojona w stary poradziecki sprzęt i zacofana jest mniej niebezpieczna niż wyszkolona, doswiadczona bojem z nowoczesnymi technologiami. Czyż nie?

No była rosyjska do 2014 roku, ale też od lat 90 Rosja była zbyt słaba do większej polityki ekspansywnej. Gdy urosła w siłę to zaczęła ją prowadzić na polu militarnym i węglowodorowym. Ukrainy miała być jednym z elementów tej polityki. Nie wierzę, że to było indywidualne widzimisię Putina.

@cz75 też nie bardzo mogę sobie wyobrazić po co Ukraina, która nigdy nie miała polityki ekspansywnej jako państwo, miałaby chcieć napadać na Polskę? Ani nie mają żadnych pretensji do żadnych naszych ziem, wbrew temu co próbują nam Brauny wmówić, ani by to nie miało sensu. Lecz na pewno długo będą mieli w planach wschód Ukrainy, Donbas

No była rosyjska do 2014 roku, ale też od lat 90 Rosja była zbyt słaba do większej polityki ekspansywnej. Gdy urosła w siłę to zaczęła ją prowadzić na polu militarnym i węglowodorowym. Ukrainy miała być jednym z elementów tej polityki. Nie wierzę, że to było indywidualne widzimisię Putina.
Indywidualne może nie ale napędzane chorą ambicją ww.. I tu dochodzimy do sedna, Donbas, a nie Europa, Azja i pobliska galaktyka. Ja w jakiś ludzki sposób współczuję Ukrainie, widziałem wojnę od środka i to nie jest zabawa grzecznych chłopców. Fakt, mam swoje powody, żeby nie pałać miłością do tej nacji, które opisałem, może przez to nie jestem obiektywny. Ale nigdy nie będę im ufał czy wspierał, będę współczuł i tyle. Wyjdź na ulicę w Warszawie, oczywiście przesadzam ale tu język polski i inne języki zachodu staje się powoli rzadkością, za to wzrasta nam przestępczość ale to pewnie przypadek :). Jak widzę tych wymoczków z wieziennymi dziarami zbieralbym z ukicy i deport, niech walczą za swój kraj! Kolejnym problemem jest wysyp bąbelków, to nie uchodźcy to juz miejscowa produkcja. Daleki jestem od ksenofobii czy rasizmu ale to akurat mnie mocno niepokoi. Skończmy już tę dyskusję mimo oczywistej różnicy zdań fajnie się rozmawiało. Ani Ty nie przekonasz mnie, ani ja Ciebie. Pozdro!

Indywidualne może nie ale napędzane chorą ambicją ww.. I tu dochodzimy do sedna, Donbas, a nie Europa, Azja i pobliska galaktyka. Ja w jakiś ludzki sposób współczuję Ukrainie, widziałem wojnę od środka i to nie jest zabawa grzecznych chłopców. Fakt, mam swoje powody, żeby nie pałać miłością do tej nacji, które opisałem, może przez to nie jestem obiektywny. Ale nigdy nie będę im ufał czy wspierał, będę współczuł i tyle. Wyjdź na ulicę w Warszawie, oczywiście przesadzam ale tu język polski i inne języki zachodu staje się powoli rzadkością, za to wzrasta nam przestępczość ale to pewnie przypadek :). Jak widzę tych wymoczków z wieziennymi dziarami zbieralbym z ukicy i deport, niech walczą za swój kraj! Kolejnym problemem jest wysyp bąbelków, to nie uchodźcy to juz miejscowa produkcja. Daleki jestem od ksenofobii czy rasizmu ale to akurat mnie mocno niepokoi. Skończmy już tę dyskusję mimo oczywistej różnicy zdań fajnie się rozmawiało. Ani Ty nie przekonasz mnie, ani ja Ciebie. Pozdro!

No, i to jest kulturalna rozmowa.

zagatka jakiego kraju brak na liscie? :boystop:
Screenshot_20230509_224404_Messenger.jpg

OK, to odpowiedz mi Kolego jak sprzęt ma walczyć bez amunicji? Ma robić: jeb, jeb jak na ćwiczeniach WOT? Z punktu widzenia militarnego oba te czynniki są równie ważne. Zwróć uwagę, że magazyny robią się puste, a zdolność do produkcji amunicji jest ograniczona. Ja nigdzie nie pisałem o militarnej słabości USA, bo oni są naprawdę mocni, pisałem o słabości armii europejskich, która jest faktem. Niestety jak napisałeś Rosja jest w stanie walczyć jeszcze długo. Putin przestawił gospodarkę na tryb wojenny i będą rypać bez opamiętania prymitywną amunicję i rakiety. Będą napierdalać czymkolwiek i gdziekolwiek, może coś trafi! Wracając do USA oni sami twierdzą, że są już na granicy i kolejne dostawy mogą ograniczać ich potencjal obronny. Stąd naciski na Turcję itd.. Cwany Turek jak to Turek, gra na dwa fronty. Chiny czekają, czekają Indie. Gdybologia jak to pięknie nazwałeś jest bardzo ważnym elementem strategicznego przewidywania, a zakłada się zwykle najgorsze scenariusze.
Według mnie przesadzasz, jeśli chodzi o kwestie amunicji. Obie strony mocno eksploatują swoje zapasy, rosjanie też.
Intensywność ich ostrzałów artyleryjskich, w porównaniu chociażby do tego co było rok temu spadła. Z atakami rakietowymi to już konkretnie zjechali. Wcale nie jest tak, że mogą bez końca walić ile chcą.

Poza tym nie wszystkie rodzaje np. rakiet czy bomb w ogóle idą na Ukrainę. Te zapasy są nienaruszone.

Ostatnio UE zapowiedziała wsparcie w tej kwestii. Słyszy się też trochę o rozkręcaniu produkcji np. w USA.

Komuś jeszcze trzeba tłumaczyć, czemu z Niemcami dziś jest inna sprawa, nie mają tendencji imperialnych, nie grożą nam, są skazani na ten sam sojusz co my i zależność od USA, nie zagarniają od lat sąsiednich państw militarnie? I że to przykład państwa który się zmienił i dostosował do współczesnych cywilizowanych standardów w Europie w przeciwieństwie do Rosji?
Ależ grożą, tylko tym razem robią to w białych rękawiczkach, bo gospodarczo uzależniają innych od siebie, trzeba być ślepym by tego nie widzieć (albo głupim), a ue jest przedłużeniem władzy Berlina.

Ależ grożą, tylko tym razem robią to w białych rękawiczkach, bo gospodarczo uzależniają innych od siebie, trzeba być ślepym by tego nie widzieć (albo głupim), a ue jest przedłużeniem władzy Berlina.

Z tym się zgadzam, w latach 90 zostaliśmy, i to dobrowolnie, skolonizowani gospodarczo od Niemiec.

Back