Giełda, akcje, ETF-y i wszystko wokół tego...

Ktoś wie, czy jak kupie akcje Intel z tickerem INTL na gpw(w maklerze od santandera) to będą to prawilne akcje intel? Często się czyta, że ktoś kupił niewłaściwy ticker i ma nie te akcje, ktore trzeba. Juz kuźwa w sierpniu miałem ten dylemat, ale wtedy jakoś człowiekowi było bardziej obojętne niż teraz :)
I jak znam życie, po zakupie będzie korekta lub rakieta jeśli nie kupie.
załóż se konto na xtb

• Like
Reactions: AKK
załóż se konto na xtb
Dla 1 akcji nie wiem czy jest sens wysyłać skan dowodu i wogóle się w to bawić. W banku mam chociaż już wszystkie drobiazgi za sobą. Jeśli juz wybierać dobrego brokera, to bym się rozejrzał za czymś w usa.

Dla 1 akcji nie wiem czy jest sens wysyłać skan dowodu i wogóle się w to bawić. W banku mam chociaż już wszystkie drobiazgi za sobą. Jeśli juz wybierać dobrego brokera, to bym się rozejrzał za czymś w usa.
tu masz ten plus, że do 100k obrotu nie płacisz prowizji za trnasakcje
sam robię ze 100 miesięcznie transakcji mocno bym to odczuł gdzie indziej

edit 2 konto mam w banku i odczuwam jak za często sprzedaję, do inwestycji krótkoterminowych xtb wspaniałe, np ostatnio brałem apple przed premierą nowego tel to inwestycja na tydzień 6% i do widzenia, bez prowizji to fajna zabawa

Ktoś wie, czy jak kupie akcje Intel z tickerem INTL na gpw(w maklerze od santandera) to będą to prawilne akcje intel? Często się czyta, że ktoś kupił niewłaściwy ticker i ma nie te akcje, ktore trzeba. Juz kuźwa w sierpniu miałem ten dylemat, ale wtedy jakoś człowiekowi było bardziej obojętne niż teraz :)
I jak znam życie, po zakupie będzie korekta lub rakieta jeśli nie kupie.
Ogólnie z tego co udało mi się wyczytać to w sumie tak tylko inwestuje się przez instrumenty pośrednie. Na GPW inwestuje się przez kwoty depozytowe. Wydaje mi się że na podobnej zasadzie chyba Teslę można kupić na giełdzie w USA i na giełdzie w Niemczech. Mogą być natomiast różnice w wykresach i w zwrotach przez różnice kursowe, na GPW kupisz od razu w złotówkach, z USA kupujesz dolarami (chociaż koncowo wszystko i tak by się sprowadzało do PLN).

• Like
Reactions: AKK
Popatrzcie sobie na Wendy's druga jadłodajnia po mac donalds w usa, wiem, że tu nie będzie wzrostów parabolicznych, ale wg mnie pewniak, niech 50% spadków zrobi i już będzie można ołóweczki strugać. ;)

jest w dobrym miejscu na podniesienie już

taka rada od doświadczonego inwestora

Gdzie jeszcze nie ma strzałki, tam mogą być wzrosty :beczka:

G2vP8oFWgAAo63X
\\\ :beczka:

Tak jak stały pierdolone barany za dolarem za 5zł, nie zapomnę tego, nigdy się kurwa nie nauczą co za owczy ciąg tfu pęd, no ale na takich się zarabia właśnie, tak jak pamiętam zamawiali stal za 12k za tonę, pół roku później 4k, nic ta szara masa nie myśli, złoto niedługo będzie za 3k jest duże prawdopodobieństwo. Wiadomo, że za 10 lat wróci z powrotem albo przebije te 5k, ale inflacja, czas, nerwy.

Tak jak stały pierdolone barany za dolarem za 5zł, nie zapomnę tego, nigdy się kurwa nie nauczą co za owczy ciąg, no ale na takich się zarabia właśnie, tak jak pamiętam zamawiali stal za 12k za tonę, pół roku później 4k, nic ta szara masa nie myśli, złoto niedługo będzie za 3k jest duże prawdopodobieństwo. Wiadomo, że za 10 lat wróci z powrotem albo przebije te 5k, ale inflacja, czas, nerwy.
niech tam czekajo..
evil-laugh-frog.gif

Czyli co? Sprzedawać złoto?

Kiedyś:

1760973237255.png

a teraz:

1760973278189.png

Kupiłem z myślą o dzieciach, za 30 lat i nie sprawdzałem w ogóle co się ze złotem dzieje...

6ff1e6335dd6b9e1ddecbb093b01c3b0ddc9b38c.gif

Komuś też na yt wyskakuje ciągle ten skurwiel w reklamach, krętacz
o maślanych oczkach, pawełek jebany? Nie mam już do tej kurwy siły.

gaz.JPG

:beczka:

Wczoraj mi mignęło przed oczami, że jakiś streamer Szeliga ogłosił upadłość bo też wszystko inwestował w to :juanlaugh:

A na co polujesz? :awesome:
bardzo tanio ale to rynek niemiecki jest Puma, ale trochę to enrgiewende odstrasza
:beczka:

trochę nakupiłem, tak bez szaleństw, bo firmy w de padają jak pudzian po ciosach Eddie Hall a
:roberteyeblinking:

w usa poluję na uranówki, odjechały już cholera i nie wiem czy zlecą, teraz passe ale do brania jest under armour śmieszna cena, trzeba kupić i cierpliwie poczekać na rynek konsumenta, to już konkretne doły robi

co jeszcze? alkoholówki bokami robią, do brania wg mnie STZ czy Diageo

Back