hlehle
Brutaal Lightweight
(Tytuł wątku wcięło :/)
Felice Herrig: Carli zabrakło motywacji ...
Felice Herrig , jedna z uczestniczek dwudziestego sezonu The Ultimate Fighter oraz bliska przyjaciółka Carli Esparzy, udzieliła niedawno wywiadu, w którym skomentowała ostatnią walkę z udziałem naszej rodaczki.
Prawdę mówiąc większość materiału przewinąłem, a odsłuchałem jedynie interesującą część :)
- Trzeba zrozumieć przez co przeszłyśmy: najpierw przygotowywałyśmy się do programu, potem Carla walczyła 3 razy w TUF'ie na przestrzeni 6 tygodni, następnie od razu musiała rozpocząć okres przygotowawczy do walki o tytuł, po wygranej walce nie miała nawet czasu, aby odpowiednio nacieszyć się pasem i już musiała się przygotowywać do pierwszej obrony. Dlatego uważam, że Carla nie chciała tam być (chodzi o walkę z Joanną). Nie twierdzę jednak, że walka potoczyłaby się inaczej. Joanna pokazała, że jest bardzo dobra, zawsze ceniłam jej stójkę oraz obronę przed obaleniami. Po prostu nie uważam, że to była najlepsza Carla Esparza jaką widziałam, ponieważ nie była odpowiednio zmotywowana. Nie chcę mówić za nią, a jedynie stwierdzam to co zauważyłam podczas wspólnych rozmów przed oraz po walce.
T0 było smutne, że nie miała (Carla) możliwości nacieszyć się pasem. To było jak "Bum! Zdobyłaś pas. Bum! Bronisz pasa".
- Nie uważa (tak jak Dominick Cruz), że Carla jest słaba mentalnie, co udowodniła podczas TUF.
- Co myśli o jej szansach w starciu z Joanną?
Bardzo cenię stójkę Joanny, ale wydaje mi się, że byłabym trudniejszym przeciwnikiem dla niej niż Carla, która nie miała żadnej odpowiedzi, gdy nie udało się sprowadzić walki do parteru. Jednak nie jestem za dobrym strategiem i bardziej polegam w tych kwestiach na swoich trenerach. Kategoria słomkowa kobiet jest nowa w UFC i minie jeszcze trochę czasu zanim zawodniczki poznają swoje mocne i słabe strony. Czasami ludzie myślą, że jak spotyka się dwóch strikerów to będzie dużo wymian, a to niekoniecznie jest prawda, ponieważ zdarza się, że nikt nie chcę zaryzykować i walka jest nudna. Dużo się mówi, kto teraz będzie następnym pretendentem, ale ja mam jeszcze kilka dziewczyn przed sobą, dlatego o tym nie myślę i skupiam się na najbliższej walce.
Cały wywiad: