Drony. Szkolenia sts 01.

Halba

Maximum FC
Welterweight
Witam. Jest tu ktoś ogarniający temat uprawnień do latania dronami ?

Mam okazję zrobić szkolenie na drona. STS 01 i mam w związku z tym kilka pytań. Jeżeli jest na Cohones ktoś latający dronami lub znający temat to proszę tutaj odpisać. Napiszę wtedy o co mi konkretnie chodzi i jakie konkretnie kursy mam do wyboru.

Mam okazję zrobić szkolenie na drona. STS 01 i mam w związku z tym kilka pytań. Jeżeli jest na Cohones ktoś latający dronami lub znający temat to proszę tutaj odpisać. Napiszę wtedy o co mi konkretnie chodzi i jakie konkretnie kursy mam do wyboru.
Wybierasz się w ukrainu?

Rób, nie pierdol :fjedzia:

Ja latam dronem ale w UK. Mam drona do 250g i żeby nim latać potrzebuje tzw Operator ID czyli numer, który się nakleja na drona i świadczy on o tym kto jest jego właścicielem. Coś jak rejestracja z tym, że niekoniecznie osoba kótra lata dronem musi mieć Operator ID wystawione na swoje imie. Mozna np. pożyczyć drona i używać czyjegoś Operator ID.
Maksymalna wysokość 120m i z tego co się orientuje to odnosi się to wszystkich dronów. Do monetyzowania filmów nagranych dronem potrzeba tutaj commercial insurance. Przydaje się również do lotów niekomercyjnych jeśli coś pójdzie nie tak i dokonasz jakiś zniszczeń. Ja place jakies 30 funtów na rok. Operator ID kosztuje 10 na rok.
Przed lotem trzeba sprawdzić czy nie ma jakiś terenów, które zostały objęte zakazem lotów. Domyślnie nie można latać nad lotniskami i w ich okolicach chyba do 5km. Chyba można starać się o pozwolenie na lot w tych okolicach, ale to już trzeba przed lotem kontakować sie z CAA (urzad lotnictwa cywilnego). Nie mozna również latać nad więzieniami ani np celowo nagrywać ludzi tam gdzie jest w domyśle zapewniona prywatność.
Do sprawdzania czy można latać jest specjalna aplikacja na tel. Tak to wygląda w UK.
Aha no i musisz mieć drona w zasięgu wzroku, ale nie znaczy to, że musisz się na niego non stop patrzeć.
Edit: Moim dronem nie można latać bezpośrednio nad tłumami (np publiczność na koncercie lub manifestacja)

Mam dwa wybory. Obydwa nie wiele mi mówią a tym bardziej nie mam pojęcia czy po takich kursach da się znaleźć jakąś sensowną pracę czy to pic na wodę. Narazie mam problem z wyborem.

1. STS-01 w zakresie zielonych kompetencji: wykonywanie pomiarów, przetwarzanie danych fotogrametrycznych oraz chmury punktów z inspekcją OZE i pomiarem smogu.

2. STS-01 w zakresie zielonych kompetencji cyfrowych: tworzenie eko-kampanii marketingowych z wykorzystaniem sztucznej inteligencji, dronów oraz analizy danych w Meta i Google Analytics.

Edit. Jak widzę "zielone kompetencje" to już mi coś tu śmierdzi hehe.

Edit. Jak widzę "zielone kompetencje" to już mi coś tu śmierdzi hehe.
Bo są dofinansowania na to gówno i z tego się robi te szkolenia. Na drony.gov możesz sobie założyć profil, zrobić za darmo szkolenie w kategorii otwartej na A1/A3 i egzamin. Poczytasz, zobaczysz jak Ci to leży. Na YT masz też serie podcastów na ten temat - "praktycznie o stronach".

Bo są dofinansowania na to gówno i z tego się robi te szkolenia. Na drony.gov możesz sobie założyć profil, zrobić za darmo szkolenie w kategorii otwartej na A1/A3 i egzamin. Poczytasz, zobaczysz jak Ci to leży. Na YT masz też serie podcastów na ten temat - "praktycznie o stronach".
*praktycznie o dronach, jebany słownik.

Będziesz jakieś kursy robił.... pff
Jesteś z cohones, masz cohones to bierzesz i latasz, chuj Cię reszta obchodzi to Ty masz się dobrze bawić.

:conorwalk:

Back