Ciekawe rzeczy.

W ramach usług oferowanych przez Orchid Health, szczególnie w kontekście planowania rodziny za pomocą technologii wspomaganego rozrodu, takich jak in vitro (IVF), genetyczny screening może obejmować badanie zarodków. Ten proces, znany jako Preimplantation Genetic Testing (PGT), umożliwia ocenę genetyczną zarodków przed ich implantacją w macicy.

Jak działa genetyczny screening zarodków?​

1. IVF i uzyskanie zarodków:
    • Proces zaczyna się od pobrania komórek jajowych od matki oraz nasienia od ojca, które następnie są zapładniane w laboratorium w celu uzyskania zarodków.
  2. Biopsja zarodków:
    • Kiedy zarodki osiągną określoną fazę rozwoju (najczęściej na etapie blastocysty), pobiera się z nich kilka komórek. Ta procedura, zwana biopsją, nie uszkadza zarodka i pozwala na analizę DNA.
  3. Genetyczna analiza zarodków:
    • Pobranie komórki z zarodka umożliwia przeprowadzenie analizy genetycznej w celu wykrycia mutacji genetycznych, chromosomalnych aberracji oraz innych dziedzicznych chorób. Orchid Health wykorzystuje nowoczesne techniki sekwencjonowania do dokładnej oceny genomu zarodka.
  4. Wybór zdrowych zarodków:
    • Na podstawie wyników genetycznego screeningu, specjaliści są w stanie zidentyfikować zarodki, które nie mają mutacji genetycznych lub innych nieprawidłowości. Te zarodki mają największe szanse na rozwój w zdrowe dziecko.
  5. Implantacja wybranych zarodków:
    • Zdrowe zarodki, które przeszły screening, są następnie implantowane do macicy, co zwiększa szanse na ciążę oraz zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z chorobą genetyczną.
@Miskatonic @Dzihados

Przypomina mi to pewien film.

W ramach usług oferowanych przez Orchid Health, szczególnie w kontekście planowania rodziny za pomocą technologii wspomaganego rozrodu, takich jak in vitro (IVF), genetyczny screening może obejmować badanie zarodków. Ten proces, znany jako Preimplantation Genetic Testing (PGT), umożliwia ocenę genetyczną zarodków przed ich implantacją w macicy.

Jak działa genetyczny screening zarodków?​

1. IVF i uzyskanie zarodków:
    • Proces zaczyna się od pobrania komórek jajowych od matki oraz nasienia od ojca, które następnie są zapładniane w laboratorium w celu uzyskania zarodków.
  2. Biopsja zarodków:
    • Kiedy zarodki osiągną określoną fazę rozwoju (najczęściej na etapie blastocysty), pobiera się z nich kilka komórek. Ta procedura, zwana biopsją, nie uszkadza zarodka i pozwala na analizę DNA.
  3. Genetyczna analiza zarodków:
    • Pobranie komórki z zarodka umożliwia przeprowadzenie analizy genetycznej w celu wykrycia mutacji genetycznych, chromosomalnych aberracji oraz innych dziedzicznych chorób. Orchid Health wykorzystuje nowoczesne techniki sekwencjonowania do dokładnej oceny genomu zarodka.
  4. Wybór zdrowych zarodków:
    • Na podstawie wyników genetycznego screeningu, specjaliści są w stanie zidentyfikować zarodki, które nie mają mutacji genetycznych lub innych nieprawidłowości. Te zarodki mają największe szanse na rozwój w zdrowe dziecko.
  5. Implantacja wybranych zarodków:
    • Zdrowe zarodki, które przeszły screening, są następnie implantowane do macicy, co zwiększa szanse na ciążę oraz zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z chorobą genetyczną.
@Miskatonic @Dzihados

Przypomina mi to pewien film.

Bardzo dobry, choć niepozorny, film. Oglądałem lata temu i tak go zapamiętałem, może czas sobie przypomnieć...

Bardzo dobry, choć niepozorny, film. Oglądałem lata temu i tak go zapamiętałem, może czas sobie przypomnieć...
Tytuł znam, wydaje mi się, że oglądałem za młodu ale nie pamiętam.
Jakbyś odświeżał to bądź tak dobry i podrzuć do premiones... z lektorem oczywiście :awesome:

Oto co potrafi już AI: stworzy bit w stylu wu tangu i dorzuci wersy nawijane głosem i flow jego członków. Lada moment będzie można sfabrykować wszystko

To może będzie lepsza muza niż te współczesne 2 minutowe polskie rapsy od Fagaty czy Kleo, tylko tego chyba nikt nie będzie przerabiał AI :wink: :lol:

Screenshot_2024-08-30-15-24-36-585~2.jpg

W wieku 56 lat miał już niewydolność serca...

:benny:
Niemka w czasie wybuchu II WS miała już więcej lat niż niektórzy Cohonesiaki :wink: dzisiaj, a minęło od tego czasu 85 lat!!!
:roberteyeblinking:

Tutaj nie chodzi nawet o źródło, a próbę biorących udział w badaniach
View attachment 107541
Już widzę te badania w krajach 3 świata...
IQ 43 w NEP
Na takich wysokościach nie dociera im wystarczająco tlenu do mózgu, wszystko się zgadza. W innym przypadku mówimy o tym, że cały kraj jest pod progiem klinicznie stwierdzonego kalectwa umysłowego.

:mamed:

Na takich wysokościach nie dociera im wystarczająco tlenu do mózgu, wszystko się zgadza. W innym przypadku mówimy o tym, że cały kraj jest pod progiem klinicznie stwierdzonego kalectwa umysłowego.

:mamed:
Ja to nie wiedziałem że można mieć IQ na poziomie 40-50... chociaż pewnie kilku lub nawet więcej uczestników gal freakowych by miało i może mniej :wink: :lol:

Fajny film, obszernie przedstawiona wiedza o Francji

Co jest, kurła? Na końcu filmu gość mówi, że to koniec części pierwszej rozdziału drugiego... a rozdział pierwszy? :travolta:
Chyba, że ten filmik podzielił na dwa rozdziały a mi jakoś uciekło przejście z 1 do 2.

No i co ważniejsze, nie ma kolejnych części! :boystop:

Co jest, kurła? Na końcu filmu gość mówi, że to koniec części pierwszej rozdziału drugiego... a rozdział pierwszy? :travolta:
Chyba, że ten filmik podzielił na dwa rozdziały a mi jakoś uciekło przejście z 1 do 2.

Część pierwsza to film o Italii. Niestety, fajny ale dużo krótszy niż ten o Francji. Trzeba mieć nadzieję, że teraz już wie jak to robić i pojedzie dalek w tym lepszym stylu.
A części nie ma, bo jeszcze nie ma. Chyba.

Mówi na początku że
Trylogia Francuzka to drugi rozdział o geohistorii świata.

Szkoda że kiedyś nie było dostępu do takich treści. Co za żymiański kutafon z tego Brzechwy. Gdybym wiedział, miałbym o czym rozmawiać z nauczycielkami o naszym patronie

Instagram ma bardzo ciekawy system rekomendacji. Używam od jakiegoś miesiąca i większość rekomendowanych postów trafia 10 na 10. Dużo poradników i ciekawych treści. Polecam

Back