Auto-Moto czyli o tym czym się poruszamy po drogach

@kokaina
Oczywiscie VATowiec. Troche sie gubie w tych amortyzacjach, srodkach trwalych. W necie pojawiaja sie rozne kwoty graniczne, rozne opisy sytuacji.

Moje pytanie: do jakiej kwoty moge kupic uzywane auto aby rozliczyc je jednorazowo jako koszt, a nie amortyzowac przez 30mcy?

Od handlarza więc szkoda zachodu moim zdaniem.

No wlasnie, ale tak po prawdzie to zostaja mi tylko komisy i handlarze. Badz tu madry w tych polskich realiach. Jedyne co ratuje to auto to to, ze jest z Danii, a tam idzie sprawdzic przez net cala historie, co za tym idzie nie zwalkowac przebiegu czy napraw.

@kokaina
Oczywiscie VATowiec. Troche sie gubie w tych amortyzacjach, srodkach trwalych. W necie pojawiaja sie rozne kwoty graniczne, rozne opisy sytuacji.

Moje pytanie: do jakiej kwoty moge kupic uzywane auto aby rozliczyc je jednorazowo jako koszt, a nie amortyzowac przez 30mcy?

Osobowki nie mozna rozliczyc jako jednarozowy koszt. Podpytam ksiegowego jak to wyglada.

Last edited:
@kokaina
bede niedlugo passata (sedan, ty szukasz kombiaka, tak?) sprzedawal, CHYBA, tylko musi sie cos wyjasnic :)

No i dzwonilem do ksiegowej:
- osobowego nie mozna odliczyc jednorazowo (cos mi mowila o jakies kwocie 9 tys, ale nie zajarzylem do konca o co chodzi)
- generalnie to najlepiej wychodzi leasing (z duza pierwsza rata), ew. kontynuowanie leasign po kims (tez z duza pierwsza rata). Wtedy wszystko sie wlicza jako koszt.

@kokaina
bede niedlugo passata (sedan, ty szukasz kombiaka, tak?) sprzedawal, CHYBA, tylko musi sie cos wyjasnic :)

No i dzwonilem do ksiegowej:
- osobowego nie mozna odliczyc jednorazowo (cos mi mowila o jakies kwocie 9 tys, ale nie zajarzylem do konca o co chodzi)
- generalnie to najlepiej wychodzi leasing (z duza pierwsza rata), ew. kontynuowanie leasign po kims (tez z duza pierwsza rata). Wtedy wszystko sie wlicza jako koszt.

Ja kombiaka niestety tylko i wylacznie. Z leasingiem idzie tak zakombinowac ze spokojnie od pol roku do roku mozna zapomniec o podatkach.

No wlasnie, ale tak po prawdzie to zostaja mi tylko komisy i handlarze. Badz tu madry w tych polskich realiach. Jedyne co ratuje to auto to to, ze jest z Danii, a tam idzie sprawdzic przez net cala historie, co za tym idzie nie zwalkowac przebiegu czy napraw.
Takie info to po vinie na polskich stronach czy na jakichś duńskich? Bo sprawdzałem jeden samochód z Danii ale na polskich darmowych stronach nie idzie do końca sprawdzić, bo wiadomo jak za darmo to mało dokładne są. Masz jakąś stronkę do duńskich aut?

Panowie mam pytanie, może któryś z was się orientuje. Czeka mnie podróż 300km. Nie mam aktualnego przeglądu. Czy przy ewentualnym zatrzymaniu przez policję lepiej "zapomnieć" dowodu rejestracyjnego? Czy policja od razu i tak sprawdza w bazie czy jest aktualny przegląd? Ktoś wie jak to jest?

Wpisałem, wyświetliło jaką miał rejestrację ale nic o przeglądach i przebiegu
Podaj. Sprawdze.

Panowie mam pytanie, może któryś z was się orientuje. Czeka mnie podróż 300km. Nie mam aktualnego przeglądu. Czy przy ewentualnym zatrzymaniu przez policję lepiej "zapomnieć" dowodu rejestracyjnego? Czy policja od razu i tak sprawdza w bazie czy jest aktualny przegląd? Ktoś wie jak to jest?

Ja bym wzial. Za brak waznego nie dostaniesz mandatu tylko moga Ci zabrac i wydac tymczasowy, dzieki ktoremu masz chyba 14 dni na zrobienie przegladu i odbior oryginalnego dowodu.

Jest szansa ze Cie puszcza i tyko upomną o konieczności zrobienia. Za brak papieru 50zl. Ja był zapomniał.

Podaj. Sprawdze.

Ja bym wzial. Za brak waznego nie dostaniesz mandatu tylko moga Ci zabrac i wydac tymczasowy, dzieki ktoremu masz chyba 14 dni na zrobienie przegladu i odbior oryginalnego dowodu.
Kiedyś mi zabrali i dostałem dokument, w którym było napisane, że mogę dojechać tylko do miejsca zamieszkania. Nie było mowy o użytkowaniu auta dłużej niż chyba 24 godziny. Jeżeli policjant jest fletem to może nawet dzwonić po lawetę.

@magik, zadzwoniłem do znajomego policjanta i okazało się, że policjant nawet bez dokumentu może sprawdzić w bazie czy przegląd jest aktualny. Kiedyś tak nie było i po prostu dawali 50zl tak jak piszesz.
Całe szczęście dojechałem na miejsce bez żadnej kontroli oraz stłuczki. Jutro przegląd będzie już zrobiony.

Podaj. Sprawdze.

Na tej stronie co podałeś nie idzie znaleźć po vinie. Nie chcę go wrzucać na forum. Masz jeszcze jakieś inne stronki czy coś?

No wlasnie w tych cenach mozna juz kupic konkretne paroletnie furki. Nawet nowa Mazde 6 idzie wyrwac. Tak czy siak u mnie temat nowki zamkniety, ogladalem dzis Mondeo w kombi 2009 rok od prywatnego sprzedawcy, sprawdzilem juz na warsztacie i chyba biore.

Na tej stronie co podałeś nie idzie znaleźć po vinie. Nie chcę go wrzucać na forum. Masz jeszcze jakieś inne stronki czy coś?

https://professionals.car-pass.be/verify/?request_locale=fr
Sprawdz jeszcze to, ale na tej stronie ode mnie udalo mi sie sprawdzic kazde auto z danii. Moze sprawdz VIN? Albo podpytaj o nr. rejestracyjny.

Złamałem się: Mondeo, Laguna 2010 diesel 2.0 ile powinienem przyszykować? C5?
30-35k jeśli nie szukasz najtańszego, od mireczka, rocznik od 2010 :) Wczoraj pokazywałem żonie te 3 auta, jako następna focusa. Powiedziała, że Reanult i Citoen okropne. Mondeo piękne. Pozostanę zatem wierny marce.

30-35k jeśli nie szukasz najtańszego, od mireczka, rocznik od 2010 :) Wczoraj pokazywałem żonie te 3 auta, jako następna focusa. Powiedziała, że Reanult i Citoen okropne. Mondeo piękne. Pozostanę zatem wierny marce.
Czyli tak jak zakładałem-bałem się że to co wyszukiwałem to jakiś szrot. Słyszałeś coś o DSG? Bo żona obiecuje mi odwożenie po imprezach jak takiego znajdę.

Czyli tak jak zakładałem-bałem się że to co wyszukiwałem to jakiś szrot. Słyszałeś coś o DSG? Bo żona obiecuje mi odwożenie po imprezach jak takiego znajdę.
W sensie, że szukasz auta z taką skrzynią biegów? Czy jak? To raczej szukaj VAG. No chyba, że masz na myśli linię citroeana DS5.

Kilka ogłoszeń z tą skrzynią widziałem, ale boje się że może być awaryjna #nie znam się
Nie wiem po co. Łatwiej wyzsze biegi wchodza a jak sie zepsuje to popłyniesz (2 sprzęgła). Poza tym trzeba mieć dobrą nogę aby w miarę płynnie ruszyć (o co nie podejrzewam Twoje żony, z całym szacunkiem :D).

Bierz Mondeo :) Ja w koncu kupilem w tym tygodniu. Udalo mi sie trafic ladny egzemplarz od prywatnego wlasciciela. Troche klockow zrobilem teraz na swieta i moge z reka na sercu polecic - swietne w miescie i jeszcze lepsze na trasie.

0cc7f3325e547.jpg

Bierz Mondeo :) Ja w koncu kupilem w tym tygodniu. Udalo mi sie trafic ladny egzemplarz od prywatnego wlasciciela. Troche klockow zrobilem teraz na swieta i moge z reka na sercu polecic - swietne w miescie i jeszcze lepsze na trasie.

0cc7f3325e547.jpg
Ile dałeś, jaki rocznik i przebieg?

Ile dałeś, jaki rocznik i przebieg?

Dalem 25k. 2009 przebieg 200 tys. Niestety diesel 20. ale chociaz automat. Kupilem od prywatnego wlasciciela ktory zrobil tym autem 140 tys km. Na biezaco wszystko robione w ASO Ford. Auto przetrzepalem u mechanika oraz na kompie. Zadnych wiekszych bledow i nic do naprawy oprocz jednej tulejki z tylu (nie czuc tego - zrobie kiedys przed przegladalem) oraz tarcze z klockami z przodu sa takie jeszzcze do konca roku.

Dalem 25k. 2009 przebieg 200 tys. Niestety diesel 20. ale chociaz automat. Kupilem od prywatnego wlasciciela ktory zrobil tym autem 140 tys km. Na biezaco wszystko robione w ASO Ford. Auto przetrzepalem u mechanika oraz na kompie. Zadnych wiekszych bledow i nic do naprawy oprocz jednej tulejki z tylu (nie czuc tego - zrobie kiedys przed przegladalem) oraz tarcze z klockami z przodu sa takie jeszzcze do konca roku.
Fajnie:) czemu niestety diesel? Może pojeździ dłużej niż benzyniak... Oby się tylko nie psuł, pozdro.

Fajnie:) czemu niestety diesel? Może pojeździ dłużej niż benzyniak... Oby się tylko nie psuł, pozdro.

Wolalem benzynke z gazem :) ale zaczynam czuc plusy ropniaka. W aucie podczas jazdy o dziwo bardzo cicho. Na trasie jadac 120-130 na tempomacie spalanie w okolicach 4-4,5L (dla mnie bomba). Po kupnie zrestowalem komputer, zrobilem 100km w samym miescie, duzo przystankow, swiatel, korkow, a po zalaniu 25L pokazuje mi jakies 300km zasiegu (jezeli w tych okolicach sie utrzyma bede bardziej niz zadowolony).
@kokaina dobra cena, dobry silnik, ładne auto.

Dzieki. Dlugo szukalem, ale bylo warto nie napalac sie na pierwszy lepszy.

Back