Auto-Moto czyli o tym czym się poruszamy po drogach

Ja wychodzę z założenia, że jak kupujesz auto ponad 3 litry, to stać cię na paliwo.
Ja wychodze z zalozenia, ze ktos moze potrzebowac mocnego auta do trasy, a jednoczesnie taniego jesli chodzi o paliwo. Dzisiaj juz sa takie instalacje lpg, ze samochod praktycznie na tym nie traci. Argument o gotowaniu zawsze byl dla mnie smieszny. Ty Sedno pewnie jestes starszy i do Ciebie nie pije, ale z reguly takie komentarze o kuchenkach daja gimby zapatrzone w bmw z wielkimi silnikami, a nie majace na nie kasy. Potem sie i tak konczy tym, ze rodzice kupuja im opla corse.

edit
w Lincolnach navigatorach np fabrycznie montuja lpg, w wielu innych modelach innych marek rowniez

Możesz założyć instalację za 2000 PLN i będzie Ci dobrze śmigać, a założysz za 10000 PLN i staniesz w środku szczerych pól bo się spierdoli. Wszystko zależy od tego, jak zostanie zamontowana i jak zostanie "zespolna" z Twoim samochodem.
Dużo ludzi uważa, że gaz odbiera moc. To nie gaz odbiera moc ale nie do końca umiejętne zgranie wszystkich reduktorów, ciśnienia itp..

Bez sensu. Nawet jak Cie stac na paliwo to po co placic 2 razy wiecej? Gaz jest juz w mega luksusowych furach, z silnikami 4.0 w gore i nikt sie tego nie wstydzi. Jak ktos zarabia tyle, ze stac go na tankowanie 20L PB na setke to najczesciej kuma tez odrobine ekonomie i nie lubi wyrzucac pieniedzy w bloto.
No masz rację, ja zawsze widząc duże silniki benzynowe, to myślę od razu o aucie tylko do zabawy, nie codziennym użytkowaniu. Bo jakbym miał szukać mocy i ekologii, to wybrałbym jakiegoś 3 litrowego turbo diesela i cieszył się jazdą :)
Ale jak ktoś ma zamiar użytkować takie auto na co dzień, to rzeczywiście gaz jest w porządku. Ogólnie dawno nie jeździłem autem na gaz, więc mam utarte stare zdanie na ten temat. Ciągle problemy z zapłonem, przerywanie itp.
@mat01
Młody łeb jestem ;)

Ja wychodze z zalozenia, ze ktos moze potrzebowac mocnego auta do trasy, a jednoczesnie taniego jesli chodzi o paliwo. Dzisiaj juz sa takie instalacje lpg, ze samochod praktycznie na tym nie traci. Argument o gotowaniu zawsze byl dla mnie smieszny. Ty Sedno pewnie jestes starszy i do Ciebie nie pije, ale z reguly takie komentarze o kuchenkach daja gimby zapatrzone w bmw z wielkimi silnikami, a nie majace na nie kasy. Potem sie i tak konczy tym, ze rodzice kupuja im opla corse.

edit
w Lincolnach navigatorach np fabrycznie montuja lpg, w wielu innych modelach innych marek rowniez
Takie instalacje są już od wielu lat. Dzisiaj to są takie instalacje gazowe dzieki, którym samochód zyskuje! Sporo Marek wypuszcza seryjnie samochody z instalacją gazową. Jak byłem w szkole średniej to też sie śmiałem z gazowni i mówiłem, że nigdy w to nie wejdę. Teraz mam auto z gazem bo kupiłem je okazyjnie od cioci już z instalacją. Jestem bardzo zadowolony i myślę, że jak będę zmieniał samochód to też na taki z instalacją. Oczywiście jak ktoś pisał instalacja instalacji nie równa. Jest też kilka silników, które nie tolerują gazu za dobrze, ale to naprawdę mały procencik.

Hehe ciekawa dyskusja się wywiązała. Czasem też mi się marzy nie mieć skrupułów w głowie i zamiast myśleć wiecznie o tym żeby auto było praktyczne to kupić coś tylko dla frajdy. Osobiście co mi się przez pewien czas marzyło i było w granicach moich możliwości finansowych to toyota gt86. No ale odpadło przez to, że jest 2 drzwiowe xD Autko jest w Polsce w dwóch wersjach o ile dobrze pamiętam 129 tyś zł i 139 tyś zł. Pocieszam się tym, że kupiłem auto za połowę kasy :)
3.jpg

Jedyne autko w tej półce finansowej z rasowym sportowym wyglądem (nie liczę jakiś leonów, astr etc.)

@Gienek - pewnie masz rację. GT86 głównie jara mnie wyglądem osiągów nie ma jakiś super sportowych. Subaru jakoś mnie nie kręci. Ehhh może kiedyś będzie na tyle hajsu, że sobie jakąś używkę człowiek kupi jako drugie auto :P Nowa mx-5 też ciekawa ale to jeszcze coś innego - roadster. Dla mnie chyba najbliżej połączenia sportowych cech i praktyczności sa A5 i Panamera z tych bardziej popularnych aut - no ale to są już za drogie bestie.

U mnie są 3 Peugeoty w domu i z żadnym się nic nie dzieje, ale raczej silniki nie lubią się z gazem. Ja bym brał 508 lub 308... ale tak jak wyżej wspomniano już na starcie trzeba odpuścić te benzynowe 1.6 THP. Z tych nowszych to wchodzą w grę jedynie diesle lub 1.2 VTI. Ja mam w swoim z tej starszej gamy 1.6 VTI i silnik nie do zajechania. Co kto lubi, jedni lubią się z francuzami inni mniej.

@Gambit idz do kiosku i kup sobie Auto Moto. W grudniowym wydaniu jest akurat o zakupie Insigni. W dodatku jest test 50 silników diesla i benzyny. Może coś zaczerpniesz z tego.

Pudzian ma/miał hummera w gazie. Kiedyś Wojewódzki próbował go wyśmiać za to, ale Mariusz przedstawił solidne argumenty za.

Dzięki za rady, na pewno jeszcze to przemyślę.
Po świętach kopsnę się jednak sprawdzić to autko (o ile jeszcze będzie), nie kupować tylko po prostu bliżej się przyjrzeć, przejechać i ... poczuć, bo jak na razie oglądam same JPG :D
http://allegro.pl/show_item.php?item=5852840972#7cd6392024

Dzisiaj kumpel opowiadał mi pewną historią którą puszczali w TV. Koleś kupił Audi w komisie - wszystkie dokumenty, przegląd itp. Pojeździł nim parę dni i zawitała do niego policja. Okazał się, że auto kradzione ... składane z 4 innych, jeździć mu nie wolno i jeszcze po sądach ciągają ...

Jak już, to może się jeszcze Was zapytam, co sprawdzić przy kupnie auta? Jechać na stację i co tam badać?

Po świętach kopsnę się jednak sprawdzić to autko (o ile jeszcze będzie), nie kupować tylko po prostu bliżej się przyjrzeć, przejechać i ... poczuć, bo jak na razie oglądam same JPG :D

Dzisiaj kumpel opowiadał mi pewną historią którą puszczali w TV. Koleś kupił Audi w komisie - wszystkie dokumenty, przegląd itp. Pojeździł nim parę dni i zawitała do niego policja. Okazał się, że auto kradzione ... składane z 4 innych, jeździć mu nie wolno i jeszcze po sądach ciągają ...

Jak już, to może się jeszcze Was zapytam, co sprawdzić przy kupnie auta? Jechać na stację i co tam badać?
Jak już musi być 6 to może
http://allegro.pl/bmw-645-ci-coupe-auto-pani-radcy-prawnego-i5876047735.html
ewentualnie coś nowszego
http://allegro.pl/bmw-640d-gran-coupe-m-pakiet-head-up-kamery-xdrive-i5854216873.html
:fly::fly::fly:

Zdajesz sobie sprawę, że gwarancja o której pisze handlarz jest nic nie warta w świetle prawa? Gwarantem zgodnie z przepisami jest producent. Swoją drogą za tą kwotę masz c5, 508 albo Mondeo 2 lata młodsze.

Zdajesz sobie sprawę, że gwarancja o której pisze handlarz jest nic nie warta w świetle prawa? Gwarantem zgodnie z przepisami jest producent. Swoją drogą za tą kwotę masz c5, 508 albo Mondeo 2 lata młodsze.
a rękojmia?

Nie kupować auta od handlarza. Jeśli już to upewnić się, że rachunek jest wystawiony na rzeczywistego sprzedawcę. Ja kuowalem auto z PL. Cała historię sprawdziłem w Wikarze.

Ja mam paska B6 i nie narzekam, ale kupowałem z pewnego źródła.
Może wersja CC by Cię @Gambit zainteresowała?
http://allegro.pl/vw-passat-cc-1-8-tsi-2009-166-ys-km-bezwypadek-opl-i5858494764.html
Mam słabość do tego modelu. ;)
A TSI to przypadkiem nie są najgorsze silnik jakie produkuje VW? Ale fakt, auto zacne.

@Matszo92 :beer: miałem trzy lata e34. Może stary dziadek, ale to jaki jest komfort jazdy i ogólnie prowadzenie tego auta to czysta przyjemność. Brakuje mi samochodu z charakterem, ładnym wnętrzem i uwaga uwaga brakuje mi samochodu z napędem na tył.

A TSI to przypadkiem nie są najgorsze silnik jakie produkuje VW? Ale fakt, auto zacne.

@Matszo92 :beer: miałem trzy lata e34. Może stary dziadek, ale to jaki jest komfort jazdy i ogólnie prowadzenie tego auta to czysta przyjemność. Brakuje mi samochodu z charakterem, ładnym wnętrzem i uwaga uwaga brakuje mi samochodu z napędem na tył.
Tak, tsi to padaka.

Back