Akcja wsparcia #JajecznicaDlaMaterli

• Thread starter Deleted member 2903
  • Start date
Status
Not open for further replies.
WP_20150811_001.jpg

#jajecznicadlaMaterli
Zajebista jajecznica. Jak ją robisz ze ma taką konsystencję i kolor?

Znowu wyśmiali :(. Masła 0, tylko podsmażyłem trochę tłustego pieczonego karczku. Ja wiem, ze lubicie Panowie dobrze ścięta, ale ja nie cierpię, wiec zawsze jest płynna u mnie:) A kolorek ma, bo zawsze dodaje jaja perlicze do jajecznicy, a one zmieniają smak i kolor diametralnie. Wszystkie jaja dostarcza mi tesciowa i jej 8 kurek:)

A i jajecznica z 3 kurzych i 2 perliczych, do tego cebulka, karczek i oliwki:) Spróbujcie kiedyś jajecznicy z oliwkami.

Nie mam pojęcia:), teściowa ma różne rodzaje kurek, nie wiem. Na pewno są chodowane tylko na chlebie, pszenicy i tym co same podłubią (trawa, robaczki etc.).

Ciekawe, może chodzi o gatunek kury bo nawet najtańsze jajka mają teraz brązową skorupkę i żółtko pomarańczowe jakby kura nigdy mączki mięsno kostnej nie dostała;)

Pamiętacie w ogóle jakie jasne żółtka miały dawniej kury z ferm? Teraz im chyba cegły do paszy dodają:D

Ciekawe, może chodzi o gatunek kury bo nawet najtańsze jajka mają teraz brązową skorupkę i żółtko pomarańczowe jakby kura nigdy mączki mięsno kostnej nie dostała;)

Pamiętacie w ogóle jakie jasne żółtka miały dawniej kury z ferm? Teraz im chyba cegły do paszy dodają:D
Barwa skorupki jaja, wbrew powszechnej opinii, nie zależy od sposobu żywienia kury, lecz jest jej cechą genetyczną. Polacy preferują jaja beżowe lub brązowe - powiedziała prof. Teresa Majewska z katedry drobiarstwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Badaczka wyjaśniła w rozmowie z PAP, że jaja białe znoszą kury Leghorny; pozostałe rasy znoszą jaja w kolorze od jasnego beżu do ciemnego brązu. I to właśnie beżowe albo brązowe jaja, mimo szerokiej oferty w sklepach, wybierają Polacy. Panuje bowiem fałszywe przekonanie, że jaja białe są gorszej jakości.

Czytaj więcej: http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/548813,kolor-skorupki-jaja-jest-cecha-genetyczna,id,t.html

Kolor barwa zółtka zalezy natomista od pokarmu jaki spożywa kura, im więcej w "diecie" kury jest żywności z karotenoidami tym mocniejsza barwa. Polecam karmić kury mleczem, barwa zółtek jest wyjątkowo mocna.

Jakby kogosś zastanawiało skąd biorą się w jajku 2 zółtka to spieszę poinformaować iż wynika to z albo za długo czasu w jakim przebywało w jajowodzie lub ma za dużo komórek jajowych , nie jest anomalia chorobowa ale takie jaja są odrzucane przez wylęganie ze względu na minimlaną sznase wylęgu.

No to mam nadzieję że kury na fermach dostają mlecze a nie jakiś sztuczny wyciąg np z wątroby po szpitalny przeszczepie;)

Jestem uczulony na to gówno odkąd musiałem sprawdzić linię energetyczną wzdłuż pól hodowcy świń-odpadki z hodowli mielił i nawoził nimi pola. Śmierdziało gorzej niż na sekcji zwłok;(

Bez jaj, ta Oresta kolorek ma super. Porównanie tego do tej halibutowej to zbrodnia...
BTW @halibut czekam na tę piękną jajecznicę ;)

Zgadzam się, jestem na pierwszym miejscu najobrzydliwszej jajecznicy na cohones. To zbrodnia porównywać takie śliczne dziadostwo do mojego dzieła sztuki estetyki brzydoty. Moja jajecznica to Champion, And again, and again, and again, and still!

A do jajecznicy wersji pięknej się przygotowuje. Wiesz, ćwiczenia, trening, strategia, dostosowanie cyklu wysiadywania przez kury - to trwa. Ciężko jest ale dam z siebie wszystko i nie będę już underdogiem kulinarnym.

Status
Not open for further replies.
Back