5 błędów, które być może popełniasz przy miksowaniu zielonych koktajli

defthomas

Vale Tudo
Open
Cohones
MMARocks
Peachy-Green-Smoothie_PS_2.jpg


Zielone koktajle
, czyli tak popularne na całym świecie green smoothies, przynoszą wiele dobrego dla organizmu. Potrafią oczyścić go z toksyn, usunąć złogi z układu pokarmowego i wydalniczego, dodać energii i wigoru. Jednak musimy pamiętać, aby nie popełniać błędów podczas ich przyrządzania i spożywania. Jakich? Wymienimy 5 podstawowych, które najczęściej popełniacie, a które nie pozwalają Wam skorzystać z pełni dobroci jakie niesie ich regularne spożywanie. Dajcie nam znać co o nich sądzicie oraz czy widzicie więcej zagrożeń.


1. Podstawowym błędem jest miksowanie wciąż tego samego rodzaju zielonolistnych warzyw, np. wciąż szpinak i szpinak, ewentualnie na zmianę z jarmużem



Nie dość, że kumulujemy wówczas w organizmie niebezpieczne na dłuższą metę szczawiany to miksowanie wciąż tego samego rodzaju zieleniny po prostu się nudzi i zniechęca do picia zielonych koktajli na co dzień. Lista jadalnych roślin o zielonych liściach jest bardzo długa. Nie ograniczajmy się, zwłaszcza w sezonie. Do wyboru mamy m.in.: wspomniany wcześniej szpinak i jarmuż, różnorodne sałaty - jak dębowa, masłowa, rzymska, chińska, rukola czy roszponka, natka pietruszki, natka marchewki, seler naciowy, botwinka lub prosto z ogrodu czy pola mniszek lekarski albo pokrzywa.



2. Drugim błędem jaki zdarza nam się popełniać to miksowanie zbyt dużej ilości składników



To nie jest błąd karygodny, jednakże powoduje mieszankę iście wybuchową i nie każdy żołądek sobie z taką mieszanką poradzi, a odczuwając dyskomfort kojarzymy potem dolegliwości z piciem zielonych koktajli. Tak naprawdę dla dobrego smaku wystarczy zielenina i jeden owoc, najwięcej ciekawych smaków wychodzi z połączenia zieleniny i dwóch owoców, czyli tak zwane koktajle trójskładnikowe. Ewentualnie lepiej dosmaczać przyprawą (np. cynamonem, kurkumą, imbirem, sezamem itp.) lub dodać jakąś super żywność (np. nasiona chia, młody jęczmień, spirulina, sproszkowane jagody acai, ziarna kakaowca itp.) niż zmiksować 5 rodzajów zieleniny z 10 rodzajami owoców. Spróbujcie sami! Proste połączenia (3 składnikowe miksy) są zawsze najlepsze.



3. Trzeci błąd z jakim spotykamy się często to sposób wypijania koktajlu



Otóż nie powinniśmy wypijać go jednym duszkiem. Wówczas treść przedostaje się bezpośrednio do żołądka pomijając ważny etap tj. rozgryzienie i zmieszanie ze śliną, a w ten właśnie sposób zjedlibyśmy składniki koktajlu gdybyśmy ich nie zmiksowali. Rozgryzienie i zmieszanie ze śliną jest ważne ze względu na enzymy znajdujące się w ślinie, które już na tym etapie rozpoczynają trawienie pokarmu. Nasze cenne witaminy i minerały, które chcemy dostarczyć z koktajlem, nie mają szansy odpowiednio się strawić i wchłonąć gdyż pozbawiamy ich wstępnego etapu trawienia. Pamiętaj więc, aby dokładnie "przeżuwać" każdy łyk i pić koktajle małymi łykami. Delektuj się smakiem.



4. Kolejny zauważony przez nas błąd to zniechęcenie ze względu na rodzaj używanego sprzętu kuchennego



Miksuj tym co posiadasz, ważne żebyś w ogóle miksował. Najpierw zacznij miksować i pić pyszne świeże koktajle, a potem się zastanawiaj nad wyrafinowanym sprzętem. Użyj tego co posiadasz, - czy to mikser kielichowy, czy blender ręczny. Zdobędziesz trochę doświadczenia i będziesz wiedzieć, czego tak naprawdę potrzebujesz. Otóż zasada jest jedna: miksować można każdym sprzętem kuchennym, no, prawie każdym, pamiętać należy o kilku podstawowych zasadach:

im słabsze urządzenie tym bardziej należy:

- rozdrobnić warzywa i owoce przed miksowaniem

- miksować mniejsze porcje

- zwracać uwagę na kolejność, najpierw zielenina z minimalną ilością wody, dopiero potem owoce, dodawane po kolei, od najtwardszego do najmiększego

- nie spodziewać się konsystencji aksamitu

- liczyć się z grudkami i większymi kawałkami, wymagającymi pogryzienia.

Niech to jednak nikogo nie zniechęca.


5. Pora spożycia koktajlu również ma znaczenie

Niekoniecznie pora dnia, ile odstęp od innych posiłków. Jeśli wypijecie koktajl po obiedzie to najzwyczajniej w świecie owoce i warzywa sfermentują Wam w jelitach czy w żołądku, trawią się one bowiem dużo szybciej niż np. mięso czy nabiał lub inne składniki pokarmowe. Najlepsze efekty wykorzystania maksimum składników oraz samopoczucia po spożyciu osiągniemy pijąc koktajl na śniadanie lub w odstępie ok. 2-3 godzin po innym posiłku lub na 1 godzinę przed posiłkiem.


Teraz znając te podstawowe i najczęściej popełniane błędy będziesz mógł w całości wykorzystać i docenić korzyści jakie przynosi regularne spożywanie i miksowanie zielonych koktajli. Miksuj na zdrowie, ciesz się życiem, bądź zdrowy i pełen energii każdego dnia.

Źródło: http://zielonekoktajle.blogspot.fr/
 
S

Scurvol

Guest
Jakies gotowe przepisy? nigdy nie robilem w domu a chcialbym sprobowac.
 

defthomas

Vale Tudo
Open
Cohones
MMARocks
Ja na surowo robię zawsze. Ale właśnie skończyłem pić 6 dzień z rzędu szejk ze szpinaku jak znalazłem ten art :D Więc czas na zmianę hehe
 

defthomas

Vale Tudo
Open
Cohones
MMARocks
Jakies gotowe przepisy? nigdy nie robilem w domu a chcialbym sprobowac.

Można zrobić konkurs i założyć nowy temat ale ja robię głównie szpinak, banan, otręby, marchewki plus kiwi / pomarańcza / jabłko i jest petarda
 

Shoocker

Lejdis Fajt Najt
Fajny temat. Swego czasu dużo mixowałem, ale takie koktajle jakby "węglowe".
Bana, jogurt, płatki owsiane.
Właśnie znacie jakieś fajne przepisy na koktajl proteinowy. Żeby był raczej szybko strawny :)
 

Kapitan Ameryka

Jungle Fight
Heavyweight

Pat Bateman

UFC
Middleweight
Ja ostatnio zaczalem uzywac mleka kokosowego (tego rzadszego), a wczesniej miksowalem tez z woda kokosowa. Dodaje tez troche syropu kolonowego.
 

progosu

BAMMA
Welterweight
Panowie z czego robicie sobie zielone koktajle? Ja na zmianę tylko szpinak, jarmuż, seler naciowy i awokado.
 

torpedo

UFC
Lightweight
Ja robię albo warzywno-ziołowe,albo warzywno-owocowe
Przerzuciłem już chyba wszystko-buraki,pietruszka,trawa,kiełki i oczywiście liście kapusty,sałaty i chuj wi czego jeszcze.

Ważnym jest żeby robić sok w wolnoobrotowych wyciskarkach. Szybkie obroty=wysoka temperatura,a to zabija to co najważniejsze- witaminy i minerały.
 
Top