1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

5 błędów, które być może popełniasz przy miksowaniu zielonych koktajli

Discussion in 'Suplementacja i Odżywianie' started by defthomas, Nov 26, 2015.

  1. defthomas

    defthomas Vale Tudo
    Open
    Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Oct 7, 2007
    Komentarze:
    20,435
    Zdobyte Lajki:
    17,726
    Punkty:
    1,790
    Home Page:
    [​IMG]

    Zielone koktajle
    , czyli tak popularne na całym świecie green smoothies, przynoszą wiele dobrego dla organizmu. Potrafią oczyścić go z toksyn, usunąć złogi z układu pokarmowego i wydalniczego, dodać energii i wigoru. Jednak musimy pamiętać, aby nie popełniać błędów podczas ich przyrządzania i spożywania. Jakich? Wymienimy 5 podstawowych, które najczęściej popełniacie, a które nie pozwalają Wam skorzystać z pełni dobroci jakie niesie ich regularne spożywanie. Dajcie nam znać co o nich sądzicie oraz czy widzicie więcej zagrożeń.


    1. Podstawowym błędem jest miksowanie wciąż tego samego rodzaju zielonolistnych warzyw, np. wciąż szpinak i szpinak, ewentualnie na zmianę z jarmużem



    Nie dość, że kumulujemy wówczas w organizmie niebezpieczne na dłuższą metę szczawiany to miksowanie wciąż tego samego rodzaju zieleniny po prostu się nudzi i zniechęca do picia zielonych koktajli na co dzień. Lista jadalnych roślin o zielonych liściach jest bardzo długa. Nie ograniczajmy się, zwłaszcza w sezonie. Do wyboru mamy m.in.: wspomniany wcześniej szpinak i jarmuż, różnorodne sałaty - jak dębowa, masłowa, rzymska, chińska, rukola czy roszponka, natka pietruszki, natka marchewki, seler naciowy, botwinka lub prosto z ogrodu czy pola mniszek lekarski albo pokrzywa.



    2. Drugim błędem jaki zdarza nam się popełniać to miksowanie zbyt dużej ilości składników



    To nie jest błąd karygodny, jednakże powoduje mieszankę iście wybuchową i nie każdy żołądek sobie z taką mieszanką poradzi, a odczuwając dyskomfort kojarzymy potem dolegliwości z piciem zielonych koktajli. Tak naprawdę dla dobrego smaku wystarczy zielenina i jeden owoc, najwięcej ciekawych smaków wychodzi z połączenia zieleniny i dwóch owoców, czyli tak zwane koktajle trójskładnikowe. Ewentualnie lepiej dosmaczać przyprawą (np. cynamonem, kurkumą, imbirem, sezamem itp.) lub dodać jakąś super żywność (np. nasiona chia, młody jęczmień, spirulina, sproszkowane jagody acai, ziarna kakaowca itp.) niż zmiksować 5 rodzajów zieleniny z 10 rodzajami owoców. Spróbujcie sami! Proste połączenia (3 składnikowe miksy) są zawsze najlepsze.



    3. Trzeci błąd z jakim spotykamy się często to sposób wypijania koktajlu



    Otóż nie powinniśmy wypijać go jednym duszkiem. Wówczas treść przedostaje się bezpośrednio do żołądka pomijając ważny etap tj. rozgryzienie i zmieszanie ze śliną, a w ten właśnie sposób zjedlibyśmy składniki koktajlu gdybyśmy ich nie zmiksowali. Rozgryzienie i zmieszanie ze śliną jest ważne ze względu na enzymy znajdujące się w ślinie, które już na tym etapie rozpoczynają trawienie pokarmu. Nasze cenne witaminy i minerały, które chcemy dostarczyć z koktajlem, nie mają szansy odpowiednio się strawić i wchłonąć gdyż pozbawiamy ich wstępnego etapu trawienia. Pamiętaj więc, aby dokładnie "przeżuwać" każdy łyk i pić koktajle małymi łykami. Delektuj się smakiem.



    4. Kolejny zauważony przez nas błąd to zniechęcenie ze względu na rodzaj używanego sprzętu kuchennego



    Miksuj tym co posiadasz, ważne żebyś w ogóle miksował. Najpierw zacznij miksować i pić pyszne świeże koktajle, a potem się zastanawiaj nad wyrafinowanym sprzętem. Użyj tego co posiadasz, - czy to mikser kielichowy, czy blender ręczny. Zdobędziesz trochę doświadczenia i będziesz wiedzieć, czego tak naprawdę potrzebujesz. Otóż zasada jest jedna: miksować można każdym sprzętem kuchennym, no, prawie każdym, pamiętać należy o kilku podstawowych zasadach:

    im słabsze urządzenie tym bardziej należy:

    - rozdrobnić warzywa i owoce przed miksowaniem

    - miksować mniejsze porcje

    - zwracać uwagę na kolejność, najpierw zielenina z minimalną ilością wody, dopiero potem owoce, dodawane po kolei, od najtwardszego do najmiększego

    - nie spodziewać się konsystencji aksamitu

    - liczyć się z grudkami i większymi kawałkami, wymagającymi pogryzienia.

    Niech to jednak nikogo nie zniechęca.


    5. Pora spożycia koktajlu również ma znaczenie

    Niekoniecznie pora dnia, ile odstęp od innych posiłków. Jeśli wypijecie koktajl po obiedzie to najzwyczajniej w świecie owoce i warzywa sfermentują Wam w jelitach czy w żołądku, trawią się one bowiem dużo szybciej niż np. mięso czy nabiał lub inne składniki pokarmowe. Najlepsze efekty wykorzystania maksimum składników oraz samopoczucia po spożyciu osiągniemy pijąc koktajl na śniadanie lub w odstępie ok. 2-3 godzin po innym posiłku lub na 1 godzinę przed posiłkiem.


    Teraz znając te podstawowe i najczęściej popełniane błędy będziesz mógł w całości wykorzystać i docenić korzyści jakie przynosi regularne spożywanie i miksowanie zielonych koktajli. Miksuj na zdrowie, ciesz się życiem, bądź zdrowy i pełen energii każdego dnia.

    Źródło: http://zielonekoktajle.blogspot.fr/
     
  2. Scurvol

    Scurvol Guest

    Jakies gotowe przepisy? nigdy nie robilem w domu a chcialbym sprobowac.
     
  3. Pat Bateman

    Pat Bateman UFC
    Strawweight

    Dołączył:
    Aug 29, 2010
    Komentarze:
    7,619
    Zdobyte Lajki:
    4,525
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Home Page:
    Tez nigdy nie robilem, ale chyba sobie sprobuje.
    @defthomas
    A szpinak czy jarmuz trzeba pierw ugotowac czy mozna jesc na surowo ?
     
  4. defthomas

    defthomas Vale Tudo
    Open
    Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Oct 7, 2007
    Komentarze:
    20,435
    Zdobyte Lajki:
    17,726
    Punkty:
    1,790
    Home Page:
    Ja na surowo robię zawsze. Ale właśnie skończyłem pić 6 dzień z rzędu szejk ze szpinaku jak znalazłem ten art :D Więc czas na zmianę hehe
     
  5. defthomas

    defthomas Vale Tudo
    Open
    Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Oct 7, 2007
    Komentarze:
    20,435
    Zdobyte Lajki:
    17,726
    Punkty:
    1,790
    Home Page:
    Można zrobić konkurs i założyć nowy temat ale ja robię głównie szpinak, banan, otręby, marchewki plus kiwi / pomarańcza / jabłko i jest petarda
     
    Arlovski likes this.
  6. Kapitan Ameryka

    Kapitan Ameryka Jungle Fight
    Heavyweight

    Dołączył:
    Oct 31, 2015
    Komentarze:
    422
    Zdobyte Lajki:
    321
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Kraków
    Dla mnie najlepszy mix to: szpinak+ananas+woda+odrobina soku z cytryny.
     
    MegasamoaN likes this.
  7. Shoocker

    Shoocker Lejdis Fajt Najt

    Dołączył:
    Sep 3, 2009
    Komentarze:
    7,016
    Zdobyte Lajki:
    5,398
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Podkarpackie
    Fajny temat. Swego czasu dużo mixowałem, ale takie koktajle jakby "węglowe".
    Bana, jogurt, płatki owsiane.
    Właśnie znacie jakieś fajne przepisy na koktajl proteinowy. Żeby był raczej szybko strawny :)
     
  8. Kapitan Ameryka

    Kapitan Ameryka Jungle Fight
    Heavyweight

    Dołączył:
    Oct 31, 2015
    Komentarze:
    422
    Zdobyte Lajki:
    321
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Kraków
    Shoocker likes this.
  9. Pat Bateman

    Pat Bateman UFC
    Strawweight

    Dołączył:
    Aug 29, 2010
    Komentarze:
    7,619
    Zdobyte Lajki:
    4,525
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Home Page:
    Ja ostatnio zaczalem uzywac mleka kokosowego (tego rzadszego), a wczesniej miksowalem tez z woda kokosowa. Dodaje tez troche syropu kolonowego.
     
  10. progosu

    progosu BAMMA
    Lightweight

    Dołączył:
    Mar 23, 2015
    Komentarze:
    857
    Zdobyte Lajki:
    478
    Punkty:
    290
    Płeć:
    Male
    Panowie z czego robicie sobie zielone koktajle? Ja na zmianę tylko szpinak, jarmuż, seler naciowy i awokado.
     
  11. Kapitan Ameryka

    Kapitan Ameryka Jungle Fight
    Heavyweight

    Dołączył:
    Oct 31, 2015
    Komentarze:
    422
    Zdobyte Lajki:
    321
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Kraków
    Ja ostatnio dodałem sałatę lodową.
     
  12. Jakub Bijan

    Jakub Bijan UFC
    Welterweight
    Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Oct 7, 2007
    Komentarze:
    9,600
    Zdobyte Lajki:
    13,239
    Punkty:
    3,792
    Płeć:
    Male
    Bez ginu nie picie :boystop:
    Choć żona taki sok z trawy sobie nawet chwali.
     
  13. torpedo

    torpedo Maximum FC
    Lightweight

    Dołączył:
    Apr 25, 2010
    Komentarze:
    1,501
    Zdobyte Lajki:
    1,689
    Punkty:
    1,790
    Ja robię albo warzywno-ziołowe,albo warzywno-owocowe
    Przerzuciłem już chyba wszystko-buraki,pietruszka,trawa,kiełki i oczywiście liście kapusty,sałaty i chuj wi czego jeszcze.

    Ważnym jest żeby robić sok w wolnoobrotowych wyciskarkach. Szybkie obroty=wysoka temperatura,a to zabija to co najważniejsze- witaminy i minerały.
     

Share This Page