Może temat nie zaciekawi Was, albo stwiedzicie, że ingeruje w życie prywatne zawodników. Jednak co mi tam;) Poza tym ten wątek forum chyba po to jest;) No ale przechodząc do konkretów. Wyczytałem na stronie UFC w profilu Janka Błachowicza kilka słów, które mówi o sobie. Jest tam pytanie o wykształcenie, na które odpowiada "I graduated as a civil engineer technician". Nie jestem wybitny z angielskiego, ale wydaje mi się, że oznacza to technik inżynier. Jednocześnie zastanowiło mnie to, po pierwsze czy dobrze zrozumiałem wypowiedź, a po drugie jakie wykształcenie, bądź zawód poza MMA posiadają zawodnicy. Wiecie coś na ten temat?
Jednym z bardziej wykształconych jest na pewno Piotr Strus - inż. informatyki. Pudzian zrobił magistra nawet :D Daniel Omielańczuk też coś tam przecież studiuje. Ogólnie to pewnie szału nie ma, ale przecież wykształcenie nie jest najważniejsze.
Żeby nie było płaczu i rozczarowań gdy kończy karierę, tak jak ręką w nocniku po zakończeniu kariery obudził się Chris Leben.
Mając jakiekolwiek wykształcenie to i tak po karierze sportowej jest ono niewiele przydatne, skoro jego doświadczenie z ostatnich powiedzmy 10 lat oscylowało wokól zupełnie czegoś innego.
W USA wielu zawodnikow MMA wywodzi sie z zapasow,ktore trenowali na studiach.Bardzo czesto studiowali dzieki zapasom(stypendia za reprezentowanie szkol na zawodach,etc.)Tak ze zawodnikow z wyzszym wyksztalceniem jest dosyc sporo.
Jezeli sie nie rozstal to ma, brunetka: http://i5.sportfan.pl/spof352/4d914aba00096fde4fb90e42 Na ksw 15 siedzial z nia na trybnuach.
Według mnie akurat zawodnikom wykształcenie może bardzo pomóc . Z prostego względu ruszanie głową ( w sensie nauka itp ) zawsze pomaga zachować dużą sprawność umysłową i na pewno zmniejsza ryzyko jakichś chorób związanych z głową ( np Alzhaimer i inne ) poprzez tworzenie nowych połaczeń neuronów w mózgu . Ostatnio rozmawiałem z kolegą który jest studentem medycyny i roblili na jakimś odziale takie testy wykazujące sprawność umysłową . I był tam jakiś gość z 70 kilka lat który pracował umysłowo i mocno przekraczał normy swojego wieku i przewyższał sporo wielu 50 latkow jeśli chodzi o sprawność. Więc jest to ciekawy temat ponieważ jak wiemy przy dzisiejszej medycynie urazy ortopedyczna da się naprawić. Z głową jest natomiast problem a na to są narażeni najbardziej zawodnicy sportów uderzanych .
Carwin podczas kariery MMA cały czas pracował jako inżynier, bodajże miał inżyniera z czegoś i licencjat jeszcze z czegoś, Sonnen ukończył socjologię, nasz Hallmann jest oficerem marynarki więc studia też musi mieć.
Jak dla mnie temat fajny, bo ja bym tam chciał wszystko wiedzieć o zawodnikach, najbardziej te kontrowersyjne ciekawostki :-) PS. może ktoś powiedzieć jaśniej o co chodzi z Lebenem ? Po zakończeniu kariery wyglądał na szczęśliwego, ożenił sie chyba nawet...
@Grzechu Ale na studia w stanach się od tak nie idzie szczególnie jakieś techniczne/medyczne itp bo to kosztuje i to sporo. Mówię o czymś sensownym co jak napisałem wymaga ruszenia głową . Nie chodzi mi o turystyke i rekreacje.