Zastanawiam sie jak popularni sa u siebie tacy zawodnicy jak GSP, czy Bj Penn, do kogo mozna bylo by ich porownac z polskich sportowcow. W Ameryce to pewnie najbardziej popularny jest Iceman, wystep w Tancu z Gwiazdami, MTV Cribs i takie tam, a co z popularnoscia mniej znanych fighterow, sa zaczepiani na ulicy i proszeni o autografy czy raczej nie.
pkty reputacji fighterow XDD GSP chyba dosc popularny bo w 2008 i 2009 byl wybierany najlepszym atleta kanady a np o Lesnarze chyba nie trzeba mowic kazdy 13 stolatek w USA jest chyba jego fanem :P mysle ze w stanach prebija Liddela
kAno to widze ze sie postarales dlugo szukales ? :D Jesli chodzi o popularnoss takiego Hellboya w Norwegii,to kiedys ktos pisal ze od 1 do 3 Norwegow na 100 go zna. Wiec to roznie bywa :D
Jurass, ja bym angielskie "athlete" przetlumaczyl raczej jako sportowiec niz atleta... Zorz to jest po drugiej stronie granicy chyba bardzoooo popularny :> Mnie bardziej zastanawia taki Wand w Brazylii?
zelboys06 zastanawialem sie nad tym ale jakos nie chcialo mi sie wierzyc ze przebijal popularnoscia np hokeistow etc wlasnie sprawdzilem i masz racje wygral jako sportowiec ogolnie nie wiem jak Wand, ale Nogueira chyba jest popularny bo prowadzacy w tym brazylijskim talk-show co herrflick wrzucil (gdzie jest wywaid z pajakiem) mowi "nasz minotauro" i ludzie wiwatuja w tym momencie
Chyba w ostatnim Countdown to UFC, pokazywali ze Bj wypowiadal sie w TV o tsunami chyba, ale juz nie pamietam o co tam chodzilo, no ale to moze tez swiadczyc o tym ze jest znany.
GSP w Kanadzie i Penn na Hawajach to jak u nas Małysz czy Kubica. George regularnie wygrywa plebiscyty na sportowca roku i generalnie wszyscy wiedzą kim jest, nawet jak nie wiedzą co to MMA. W USA najbardziej znany jest Kimbo Slice, w UK Alex Reid, a w Polsce Pudzian.
Nie sądzę, że np. Kimbo jest sportowcem top 1 w USA. Mam wrażenie, że w tym temacie chodzi o fajterów, którzy są dla swojego kraju po prostu sportowcem #1! Tak jak Pac Man na Filipinach na przykład :)
Venom, tak sie zastanawiam i nie wiem, czy sie z Toba zgodze... masz jakies zrodlo na potwierdzenie powyzszego :)?
pewnie ze nie Kimbo to ze duzo ludzi wie kim jest bo widzieli na yt to okej . Ale nie mow mi ze Chuck , Coture , GSP itp sa mniej znani ztego co robia np . Ogromny (ogromny!!!) bilbord w centrum NY a juz na 100% w LAs Vegas no soory ale watpie ze jak stoi Kimbo i Chuck leca do Kimba to tak nie dziala .
przyklad spytalem kilka znajomych ze stanow i na potwierdzenie kuzynek (dziewczyna i mma?watpie ;d) Wymienila mi Chucka Couture GSP Hardego (przekrecila troche ale wyglad znala ku zdziwieniu) Shieldsa . jak na dziewczyne to duzo .