VaeVictis
UFC Light Heavyweight
Jedynym co sklonilo mnie do napisania tego tekstu jest obawa, ze kolejny raz moje nadzieje na silna i duza organizacje zajmujaca sie prezentowaniem w Polsce MMA w skali makro, przy jednoczesnym kladzeniu nacisku na rywalizacje sportowa, wezma w leb. Wiekszosc z nas swietnie pamieta informacje o rozpoczeciu dzialalnosci przez Professional MMA Challenge, zwiazane z tym faktem reakcje, od entuzjazmu po skrajny sceptycyzm. Potem pierwsza, swietna pod praktycznie kazdym wzgledem, inauguracyjna gala we Wroclawiu transmitowana przez TVN Turbo. Fantastyczny moim zdaniem, jak na polskie warunki, poziom sportowy. Tryumfy Tomka Drwala i Michala Kity. Porazki Damiana Milewskiego i Bartka Fabinskiego. Nastepnie informacja o nawiazaniu wspolpracy z Polsatem i rownie, moim zdaniem, udana gala w Lublinie ze zwyciestwem Oskara Piechoty, porazka Alberta Odzimkowskiego i krwawym bojem Wawrzyniak - Chmielewski, transmitowana na antenie Polsatu Sport. Cieple slowa Mateusza Borka i Mariana Kmity o samej organizacji i jej glownej twarzy Tomaszu Drwalu. Apetyty i nadzieje rosna. KSW zapowiada swoja kolejna gale na pazdziernik. Od polowy maja do konca wrzesnia rynek i antena Polsatu zdaja sie stac przed nowa organizacja otworem. Czerwcowa gala w Lublinie zdaje sie to potwierdzac. I ...
1. Zapowiadana na wrzesien/pazdziernik druga oslona "Po prostu walcz" znika zupelnie. Sam nie wiem do dzisiaj jak i kiedy bo brak jakiejkolwiek oficjalnej informacji na ten temat.
2. FB PROMMAC-u po obozie zorganizowanym przez organizacje zapowiada rychle odslanianie szczegolow kolejnej gali po czym powiela informacje z roznych zrodel luzno zwiazane ze swoimi zawodnikami i zawodniczkami, w tym aspekcie bardzo przypomina mi fanpage MMAATTACK.
3. Pojawia sie informacja, iz PLMMA Miroslawa Okninskiego, ktorej romans z Polsatem rowniez zapowiadano, ostatecznie nie znajdzie sie na antenie krajowego potentata z powodu braku srodkow na "wchodzenie w MMA".
4. Pojawia sie niespodziwana jak dla mnie i chyba niespotykana dotychczas ofera dla glownej twarzy PROMMAC czyli Tomasza Drwala ze strony KSW. Oferta jednowalkowego kontraktu z Mamedem Khalidovem. Pojawia sie w sytuacji gdy kolejna, po pazdziernikowej w Szczecinie, gala KSW ma sie odbyc w grudniu, w Krakowie z ktorym zwiazany jest silnie Tomasz Drwal. W Krakowie w ktorym miesiac wczesniej dojdzie do kolejnego "najwiekszego wydarzenia w historii polskiego boksu zawodowego". W Krakowie bedacym stolica Malopolski, w ktorej okolicach miala miec miejsce kolejna odslona PROMMAC-u.
5. Jedni z najbardziej rozpoznawalnych, przynajmniej w tzw. srodowisku, zawodnikow MMA z Malopolski, Salim Touhari i Damian Milewski, ten drugi mocno zwiazany z Drwalem i PROMMAC, zawalcza ze soba 25 pazdziernika na gali Royal City wlasnie w Krakowie.
Czy doczekamy sie kolejnej gali w wykonaniu PROMMAC ? Czy najlepszy, jesli brac pod uwage trafnosc zestawien, matchmaker w Polsce Kamil Zawarski bedzie mial jeszcze okazje potwirdzic swoje walory ? Jak potocza sie dalsze losy Tomasza Drwala ?
Wobec braku informacji na ten temat bardzo chetnie poznam Wasze opinie, nawet jesli pozostana tylko spekulacjami.