Problem z żebrami

powaga

Jungle Fight
Heavyweight
Witam,

Jak w temacie mam problem z żebrami, jutro idę do lekarza i będę go cisnął o prześwietlenie, ale czemu tu w ogóle pisze? Za kilka tygodni chciałem wystartować w zawodach bjj i dość intensywnie sie przygotowywałem. W sobotę dostałem kolanem na żebra, chłopak chciał mi przejsć gardę no i spadł kolanem na moje żebra, stało się, mówi się trudno. Poczułem lekki ból, ale mogłem normalnie dalej ćwiczyć. W poniedziałek byłem na treningu i normalnie ćwiczyłem/sparowałem, a przy żebrach odczuwałem jedynie lekki ból i tylko momentami. We wtorek na treningu było już dużo gorzej, nie mogłem normalnie robić nawet techniki, niestety na koniec jeszcze sparowałem i obciążyłem te żebra mocno. Teraz odczuwam ból przy pewnych ruchach, głębszych wdechach ale nie jest on jakis bardzo mocny. W zwiazku z tym, że jestem niecierpliwy i blisko są zawody, mam pytanie czy mozliwe jest żeby te żebra były pęknięte/połamane czy raczej tylko stłuczone? Czy przy połamanych/pękniętych żebrach ból nie byłby większy i od momentu samego wypadku?

TheChosen1

KSW
Lightweight
Jakbys mial zlamane to raczej nie moglbys robic nic. Mysle ze to stluczenie, najwyzej peknięcie - sam miałem, wiem, że ból jest nie do zniesienia, ale ponoć nawet nie blisko bólu od złamania żeber. Z reszta takie pytania to do lekarza - rentgena zrobia od reki.

enteryoname

BAMMA
Light Heavyweight
Pęknięte żebro najprawdopodobniej też miałem taką sytuacje. Wyszło to dopiero po kolejnym złamaniu i zdjęciach gdzie było widoczne miejsca po zrośnięciach. No i teraz pytanie w kontekście Twoich zawodów. Pójdziesz do lekarza zrobisz zdjęcie i to bedzie na tyle na Ci przeciwbólowe leki, w gips Cię nie wsadzi bo przy żebrach tego nie robią (jedynie zaproponuje Ci opaske uciskową żeby trzymać te zebra usztywnione co i tak nic naprawde nie daje, bo to takie miejsce) Z lekami przeciwbólowymi nie wiem czy dasz radę bo na jednych działają tak a na innych inaczej no i czy ból jest taki że Cie aż mdli czy lekkie kłócie. Jak bedziesz u lekarza możesz zapytać co sądzi na temat leku ZALDIAR. Lek do rozpuszczania mocny sam go używałem przy złamanych żebrach

http://nazdrowie.ogrodkidomowe.info/tekst/zaldiar/

powaga

Jungle Fight
Heavyweight
TheChosen1

Ok, wielkie dzięki, pocieszyłeś mnie :) jutro rano pójdę do lekarza i zobaczymy co on na to.

Born2kill

UFC
Heavyweight
Kolana na korpus w BJJ;-) Nieładnie...Żart oczywiście czarny taki.

Często tu się pyta o coś, ale zwykle i tak lepiej odwiedzić lekarza po prostu. Jak dla mnie żebra są takimi koścmi, że pęknięcie/złamanie zupełnie mnie nie dziwi, a z racji, że jest to jednak konstrukcja, a nie pojedyncza kość nie mamy tej pewności, że coś złamane jest. Nie wiem ile masz masy mięśniowej, ale rozumiem, że jesteś pewny, że to one, a nie jakieś naciągnięcie któregoś z mięśnia.

Bolało, nie robiłeś z tym nic włącznie ze smarowaniem i poszedłeś na kolejny trening? Organizm potrzebuje regeneracji, żeby był na 100% bardziej niż ciągłej aktywności.

PS: Ludziom się kości zrastają krzywo po złamaniu, bo nie odczuwają tego jak druga osoba, dlatego najlepiej jednak korzystać z rentgena w takich sprawach. Jedna z niewielu pomocnych od służby zdrowia rzeczy w miare dostępnych ;-) Tak czy inaczej powodzenia i zdrowia!

powaga

Jungle Fight
Heavyweight
Ból to raczej takie kłócie, nie jest jakiś mocny, tylko miałem obawy bo we wtorek jeszcze parę razy ktos mi sie po tych żebrach przewinął.

enteryoname

BAMMA
Light Heavyweight
Ogarnij zdjęcie u lekarza i zobacz jak to wygląda i daj troche luzu bo będzie to wracało często jak nie wyleczysz a okaze się ze były pękniete.